Eb 2024: megszenvedtek a csehek Feröer legyőzéséért

Vágólapra másolva!
2023.10.15. 22:50
null
Soucek (középen) góljának köszönhetően még kiadó mindkét továbbjutó hely a csoportban (Fotó: AFP)
A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének E-csoportjában Csehország Tomás Soucek 76. percben szerzett tizenegyesgóljával 1–0-ra legyőzte hazai pályán az ötös utolsó helyén álló Feröert, s ezzel felugrott a csoport második helyére, továbbá biztosította, hogy a csoport élén álló, s ma szabadnapos Albánia ne szerezze meg már ma biztosan az egyik továbbjutó helyet. Az esti meccsen aztán némi meglepetésre Moldova 1–1-et játszott Lengyelországgal, így továbbra is négy csapatnak van esélye az első két helyre.

A képlet viszonylag egyszerű volt a csoportban: a szabadnapos Albánia már ma bebiztosítja a továbbjutást, ha kora este a csehek nem nyernek az eddig mindössze egy döntetlent felmutató Feröer ellen Plzenben, majd a csoport esti meccsén Lengyelország és Moldova döntetlent játszik egymással. Minden más esetben minimum a következő játéknapra csúszik az egyik továbbjutó hely gazdára találása.

Némi meglepetésre a plzeni találkozó első félideje után úgy festett, az albán ünneplés első feltétele teljesül: a csehek ugyanis 22 alkalommal lőttek kapura a feröeriek ellen a szünetig – igaz, csupán ötször találták el a kaput, kétszer meg a kapufát –, ám ekkor még 0–0 állt az eredményjelzőn.

A második félidőben aztán már olykor a vendégek is eljutottak a gólszerzési lehetőségig, a csehek pedig továbbra is rendületlenül próbálkoztak – eredménytelenül. Valamivel több mint negyedórával a vége előtt aztán Ondrej Lingr lapos beadása a becsúszó Odmar Faerö karját érintette a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt Tomás Soucek higgadtan váltotta gólra a 76. percben. Ez elegendő is volt ahhoz, hogy az albánok ma ne ünnepelhessenek – függetlenül a későbbi meccs eredményétől.

Nem bírtak a moldovaiakkal a lengyelek (Fotó: Imago Images)
Nem bírtak a moldovaiakkal a lengyelek (Fotó: Imago Images)

Ugyan már nem oszt, nem szoroz, de az esti mérkőzés főszereplői aztán megtették azt a szívességet az albánoknak, hogy nem bírtak egymással, így némiképpen dühösek lehetnek, hiszen, ha a csehek nem nyernek, már Eb-résztvevőnek mondhatnák magukat.

Varsóban ugyanis némiképpen meglepően alakult a lengyel–moldovai összecsapás, hiszen hiába borult fel szinte a pálya, a félidő közepén egy szöglet után mégis a vendégek szereztek vezetést Ion Nicolaescu fejesével.

A második félidő elején jött a lengyel egyenlítés, amikor egy balról érkező beadást Arkadiusz Milik átlépett, ezzel megzavarta a védőket, Karol Swiderski pedig egy átvétel után 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt. A folytatásban a lengyelek továbbra is többet birtokolták a labdát, ám kapura kevesebb veszélyt jelentettek, a moldovaiak továbbra is „betolták a buszt” a tizenhatosukon belülre, így az eredmény már nem változott.

A döntetlen azt jelenti, hogy így Lengyelország megőrizte ugyan az esélyét a továbbjutás kiharcolására, de már nem feltétlenül van a saját kezében a sorsa, mivel már csak egy selejtezője van hátra, s a másik három rivális még egyaránt kétszer lép pályára.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ
E-CSOPORT

Csehország–Feröer 1–0
Plzen. G:
Soucek (76. – 11-esből)

Lengyelország–Moldova 1–1
Varsó. G: Swiderski (53.), ill. Nicolaescu (26.)

Szabadnapos: Albánia

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Albánia 6 4 1 1 11–3 +8 13
2. Csehország 6 3 2 1 8–5 +3 11
3. Lengyelország 7 3 1 3 9–9 0 10
4. Moldova 6 2 3 1 6–6 0 9
5. Feröer 7 1 6 2–13 –11 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik