Eb 2020: több Fradi-játékos lesz a tornán, mint Real-futballista

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 09:26
null
A Ferencváros három ásza: Olekszandr Zubkov (balra) az ukrán válogatottat erősíti az Eb-n, s Dibusz Dénes és Sigér Dávid is bizonyíthat a kontinenstornán (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencvárosból heten, míg a Real Madridból hatan lesznek ott az Eb-n, az NB I-et tizenhét játékos képviseli a pénteken kezdődő kontinenstornán.

 

AZ EB-N BEVETHETŐ NB I-ES FUTBALLISTÁK (zárójelben az előző idénybeli klubcsapatuk)

Nikolai Alho (MTK, Finnország)
Bogdán Ádám (Ferencváros, Magyarország)
Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár, Magyarország)
Botka Endre (Ferencváros, Magyarország)
Cseri Tamás (Mezőkövesd, Magyarország)
Dibusz Dénes (Ferencváros, Magyarország)
Fiola Attila (Mol Fehérvár, Magyarország)
Hahn János (Paks, Magyarország)
Lovrencsics Gergő (Ferencváros, Magyarország)
Róbert Mak (Ferencváros, Szlovákia)
Viszar Muszliu (Mol Fehérvár, Észak-Macedónia)
Loic Nego (Mol Fehérvár, Magyarország)
Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár, Magyarország)
Kire Risztevszki (Újpest, Észak-Macedónia)
Sigér Dávid (Ferencváros, Magyarország)
Varga Roland (MTK, Magyarország)
Olekszandr Zubkov (Ferencváros, Ukrajna)

A magyar futball erejét jelzi, hogy a Ferencvárost hét futballista képviseli az Európa-bajnokságon, éppen annyi, mint a spanyol bajnokságot megnyerő Atlético Madridot. Ebben a rangsorban több európai topklubot is megelőznek a zöld-fehérek, ami az elmúlt évtizedekben jószerével elképzelhetetlen volt. A világ legnépszerűbb csapatának számító Real Madridból mindössze hatan lesznek ott a kontinenstornán, a Milanból négyen, miközben a Liverpoolt vagy az olasz bajnok Internazionalét egyaránt kilenc, a Barcelonát nyolc játékos képviseli az Eb-n.

Tegyük hozzá, a lista összeállításánál azt vettük figyelembe, ki hol játszott a tavaszi szezonban, azaz melyik csapatból került be az Eb-keretbe. Ilyen például Lovrencsics Gergő, aki távozik a Ferencvárostól, Gareth Bale pedig hivatalosan még a Real Madrid labdarúgója, de az elmúlt idényben a Tottenhamnél játszott kölcsönben. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a koronavírus-járvány miatt még változhatnak a keretek.

A legtöbb futballista egyébként a két BL-döntős csapatból, a Chelsea-ből és a Manchester Cityből ment az Eb-re. Mindkét klubot tizenöt játékos képviseli. Őket követi tizennégy futballistával a Bayern München, tizenkettővel a Juventus és tizeneggyel a Dinamo Kijev. Az érdekesség kedvéért megnéztük, az NB I-ből összesen hány labdarúgó lesz az Eb-n. Nos, a Mol Fehérvárból öt, az MTK-ból kettő, az Újpestből, a Paksból és a Mezőkövesdből egy-egy futballista került be hazája válogatott keretébe. A hét fradistával együtt tehát összesen tizenheten léphetnek pályára az Eb-n a magyar élvonalból.

Az összehasonlítás kedvéért megnéztük azt is, mi volt a helyzet 2016-ban. Öt éve az akkori élvonalbeli mezőnyből tizenhárman szerepeltek az Eb-n (hatan az FTC-ből, ketten a Videotonból, továbbá egy-egy játékos a Debrecenből, a Diósgyőrből, a Haladásból, az MTK-ból és a Puskás Akadémiából). Jelentős különbség azonban, hogy akkor tizenketten a magyar válogatottban szerepeltek (a szlovák Stanislav Sesták volt az kivétel), míg jelenleg a magyar mellett négy válogatottnak (ukrán, szlovák, északmacedón, finn) ad játékost az NB I.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik