Finnország: bukik a kapitány, Hyypiä vagy Litmanen jön?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.17. 09:48
null
A finneknek már megint a fejfogás jutott a magyarok elleni selejtező végén (Fotó: Veres Viktor)
Egyre forróbb téma a szövetségi kapitány Mixu Paatelainen menesztése a finn labdarúgás világában. A szakvezető és csapata elé a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjének elérését állították minimális célként, ám a finnek budapesti vereségük után csak a csoport negyedik helyén telelnek. A finn közszolgálati televízió (YLE) kerekasztalánál szakértők beszélgettek a menesztés lehetőségeiről és a merítés szűkösségéről – a felvetődő problémák ismerősek lehetnek.

Az F-csoport bizonyult a legnagyobb „edzőtemetőnek” az őszi Eb-selejtezők során: Pintér Attilát az 1. forduló után menesztette a magyar válogatott kispadjáról az MLSZ, Victor Piturca az októberi 2. és 3. forduló után hagyta ott a románokat a szaúdi Ittihad FC kedvéért, Claudio Ranieri alól pedig a selejtezők gyalázatos kezdése és a Feröer elleni 0–1 rántotta ki a kispadot Görögországban. Egyedül Észak-Írországban és Feröeren stabil a szakvezetők helyzete, ugyanis a finneket 2011 óta irányító Mixu Paatelainen helyzete megrendülni látszik.

Ha a finn kapitányt menesztik, akkor 2010 után másodszor vált a szövetség Magyarországtól elszenvedett vereség után. Akkor a játékosaival és a sajtóval is rossz kapcsolatot ápoló, ráadásul rosszul is szereplő skót Stuart Baxternek nem ajánlottak új szerződést szerződése lejártával. A „természetes” utódjelölt a remek játékoskarrierjét követően edzőnek álló, a finn válogatottnál már korábban másodedzőként dolgozó Sami Hyypiä lehet (ő a Bayer Leverkusen után jelenleg az angol Championshipben szereplő Brighton & Hove Albiont irányítja), de felvetődött a finn futballkirály Jari Litmanen neve is, aki 43 évesen hivatalosan még nem jelentette be visszavonulását.

„Nehéz helyzetben vagyunk. A minimális kitűzött cél a továbbjutás a pótselejtezőre, az őszi eredmények után pedig ez nagyon nehéz lesz, idegenben kell meglepetéspontokat szereznünk” – vélekedett a kerekasztal-beszélgetésbe meghívott szakértők közül Saku Tuominen. A sportújságírók egyetértettek abban, hogy könnyű beszélni Paatelainen menesztéséről, ám a merítési lehetőség korlátozott, és nem biztos, hogy más szakember jobb munkát végezne. A szakvezető menesztése ráadásul pénzbe is kerülne…

„Láttuk, hogy a görögök is kirúgták Ranierit, és mondhatjuk, mi miért nem tesszük ugyanezt Mixuval. De ki jönne helyette? Jari Litmanen? Sami Hyypiä? Vagy egy olyan edző, mint az izlandiaknál dolgozó Lars Lagerbäck? Nem tudom a választ” – mondta a műsorvezető Kaj Kunnas.

A Jokerit és MyPa volt játékosa, a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Tero Karhu kritikus volt a finn futball egészével szemben.

„Ez a szintünk, ne lepődjünk meg. Kevés a merítési lehetőség, kevés a topligás játékos. A csapatunk egy picit talán előrelépett a legutóbbi három évben, de a támadósorban például rendkívül súlyos problémáink vannak. Ráadásul, ha megnézzük ezt a három évet, tegyük fel a kérdést: hányszor játszottunk jól? Egy-két jó félidőnk volt csak, egyéni fellobbanások. Nagyon szkeptikus vagyok. Ugyanakkor ha ránézünk az utánpótláscsapatokra, ott hagynunk kell dolgoznunk az edzőket, mert látszik a fejlődés és a profizmus.”

A finnek különösen azt fájlalják, hogy a könnyűnek tartott selejtezőcsoportban még a görögök szörnyű szereplése is a kezükre játszhatna („Könnyebb csoportunk sosem lesz” – hangzott el), ám a válogatott képtelen élni a lehetőséggel. Méghozzá a 24 csapatosra bővített mezőny esélyt kínált és megnövelte a várakozásokat is – épp ezért fogyhat el korán a türelem Paatelainennel szemben.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 6–1 +5 10
2. Észak-Írország 4 3 1 6–3 +3 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–3 +1 7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1 4
5. Feröer 4 1 3 2–6 –4 3
6. Görögország 4 1 3 1–5 –4 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik