Képes Sport
L. PAP ISTVÁN
L. PAP ISTVÁN
2022.05.19 19:55

Sztárok és sztorik a boxutcából – Szujó Zoltán bennfentes történetei az F1 világából

Szujó Zoltán másfél évtizeden keresztül járta a világ Formula–1-es pályáit, amit ő nem látott, az nincs is, nem meglepő, hogy összegyűlt egy könyvnyi a hosszú évek anekdotáiból.

„Kapcsolják be biztonsági öveiket!” – szólította fel a nézőket a rajt előtt a riporter (Fotó: Földi Imre)

 

„Kapcsolják be biztonsági öveiket!” – szólította fel a nézőt az előbb az RTL Klub, majd az M1 és Duna Tv, később az M4 Sport kötelékében dolgozó Szujó Zoltán a Formula–1-es közvetítések rajtja előtti feszült pillanatokban. Túl azon, hogy övei senkinek sincsenek, maximum öve, a vasárnap ebéd utáni, jólesően elheveredős, kora délutáni F1-rajongás sarokkövévé vált az immár ikonikus mondat.

Angol és német nyelvtudásának köszönhetően másfél évtizeden keresztül járta a világ Formula–1-es pályáit, amit ő nem látott, az nincs is, nem meglepő, hogy összegyűlt egy könyvnyi a hosszú évek anekdotáiból. Mert az „Öveket bekapcsolni! – történetek a boxutcából” című kötet klasszikus sztorigyűjtemény, mégpedig a legjobb fajtából. Bennfentes történetek egy, a kívülálló előtt zárt, irigyelt világból, amelyben még a mellékszereplők is sztárok a javából, a nagyágyúk pedig a celeblét és a sportsztárság határán mozgó, mindenki által ismert figurák. Bernie Ecclestone-t, Niki Laudát, Michael Schumachert, Felipe Massát, Fernando Alonsót, Kimi Räikkönent vagy Lewis Hamiltont senkinek sem kell bemutatni, közöttük eleinte értelemszerűen csetlett-botlott, majd egyre magabiztosabban járt, végül már a cirkusz teljes jogú tagjaként közlekedett a szerző.

Infók a paddockból: Michelisz Norbert, Kiss Pál Tamás és Szujó

Aki nem válogat a sztorikban, papírra veti a szerencsés végkimenetelű és a balul elsülő kalandokat is, köztük azt, amikor az RTL Klub keresztpromójának áldozataként a Kész átverés! show-ban tették próbára az idegrendszerét. De kiderül, hogy a Puskás Hungary film Pelé-interjúját is neki köszönhetik az alkotók, hogy strandröplabdázott és focizott is a nagy Schumival (1–1 lett, strandröpiben a magát futballügyetlenként aposztrofáló Szujó volt a jobb), hogy egy kör alatt két másodpercet kapott egy ifjú tehetségtől, bizonyos Michelisz Norberttől, amikor kezdő autóversenyzőként maga is a volán mögé ült, és a többi, és a többi. Így persze az a másfél év sem maradhatott ki, amikor Baumgartner Zsolt személyében magyar pilóta is száguldozott a nagyok árnyékában. Riporterünk tényleg megunhatatlan, jó ízléssel megírt, végig remek hangulatú könyvet tett le az asztalra, jár érte az elismerés.

Szujó ugyanakkor nem csupán a Formula–1-ben dolgozott, hanem a karrierje vége felé járó Kovács „Kokó” István és mindenekelőtt Erdei „Madár” Zsolt profi szárnyalását is végigkísérte a ring mellett (akkortájt még külsőleg is hasonlított a félnehézsúly WBO-uralkodójára, mint blöki a gazdájára). De a Dakartól a Red Bull Air Race-en, a dadogó RTL Klub-os futballközvetítések pálya széli riporterkedésén, sőt a Budapest belvárosába megálmodott Nagy Futamon át ott volt minden kereskedelmi tv-s sportos kilométerkőnél. (A könyvben ezeknek a munkáknak is szentelt néhány oldalt, rend a lelke mindennek.)

Továbbá Melbourne-től Malajzián, Indián, Dél-Koreán és az Egyesült Államokon át Szuzukáig a világ összes futamán, paddockjában, csapatbuszában, fogadásán és promóciós bulijában, a száguldó cirkusz minden rezdülésénél.

Szujó Zoltán remek hangulatú könyvével

 

 
Riasztó hibagyűjtemény – Turay József méltóbb életrajzi könyvet érdemelt volna
Hat nyelven beszél – könyv az etióp sportkultúra fejlődésének történetéről

Erről szól az Öveket bekapcsolni! No meg arról, hogy miként képes egyensúlyozni egy riporter, miként lehet egyszerre szakmai hiéna és kulturált európai polgár, hogy a néző is a lehető legtöbbet kapja, és az alany is rendelkezésre álljon a legközelebbi alkalommal. Jópofa történetekből bőven jut Szujó könyvének (figyelem: előszó a nagy Mr. E-től, vagyis Bernie Ecclestone-tól...) valamivel több mint 200 oldalára, és a végén már-már az is magától értetődőnek tűnik, hogy egy Békés megyéből hátizsákkal, fekete farmerdzsekiben a fővárosba érkező srác az F1 nagyjai mellett Pelével, Bonóval, Quentin Tarantinóval vagy Eric Claptonnal beszélget.


Az persze csak a folytatásból derülhet ki, hogy egy, a szakmáját imádó, a rázúduló lehetőségekben boldogan fürdőző, világot járó gyomaendrődi fiúból hogyan lesz megállapodott, a telki otthon melegét mindennél többre tartó családapa. Aki ettől még valósággal átlényegül, és heti egyszer hat órára újra Szujó Zoli lesz, amikor szerda délutánonként a Sport­rádióban felvillan a Csend! Adás felirat.


(Szujó Zoltán: Öveket bekapcsolni! – történetek a boxutcából, KreaSport Kft., 2022)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 14-i lapszámában jelent meg.)

2022.07.02 12:22:10

F1 H. L.

A holland előnye 410 ezred volt Pérez előtt, míg a harmadik Leclerc lemaradása a fél másodpercet közelítette.

2022.07.01 16:31:57

F1 H. L.

A spanyol 163 ezreddel előzte meg a britet, akit Norris követett a második szabadedzésen.

2022.07.01 12:50:20

F1 H. L.

A finnt Hamilton és Sainz követte a piros zászlóval záruló első szabadedzésen.

2022.06.19 16:52:51

F1 B. Ö. B.

A dobogó legalsó fokára Hamilton állhatott fel • Pérez hamar kiesett, Leclerc az 5. helyig zárkózott fel.

2022.06.18 21:07:35

F1 B. Ö. B.

Felemásan zárta az esős körülmények között megrendezett időmérőt a Red Bull Montrealban.