TÓTH ANITA
TÓTH ANITA
2022.01.13 11:40 Frissítve: 2022.01.14 09:00

NS-klub: A Nemzeti Sport mindig is prioritást élvezett – Baumgartner Zsolt

Hazánk első és mindmáig egyetlen Formula–1-es pilótája, Baumgartner Zsolt jó néhányszor szerepelt a Nemzeti Sport címlapján pályafutása során. Kezdve az emlékezetes salzburgringi győzelmével a Formula–Renault Junior kategóriában, folytatva a Formula–3000-rel és az F1-es tesztekkel, de a legemlékezetesebb természetesen mindenki számára az volt, amikor bemutatkozott a száguldó cirkuszban.

 

Baumgartner Zsolt Magyarország mindmáig egyetlen Formula–1-es autóversenyzője

 

„Nemcsak nekem, az újságíróknak is nagy sztori volt a bemutatkozásom, sosem felejtem el azt a szombat reggelt, amikor hívtak telefonon, hogy Ralph Firman megsérült, és be kell ugranom az időmérésre, majd utána a versenyre. Nyilván nemcsak a hazai, a nemzetközi média figyelme is azonnal rám irányult, igaz, elsősorban a hazai napilapok tették ki a címlapjukra a sztorit. Persze, a Nemzeti Sport mindig is prioritást élvezett és élvez még ma is, hiszen az egyetlen sportnapilap, ráadásul a kezdetektől végigkövette a pályafutásomat, úgyhogy nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk.”

A kérdésre, hogy elolvasta-e a róla született cikkeket, Baumgartner bevallotta, hogy csak néhányat, hiszen egészen más feladatok kötötték le akkor az idejét, másra kellett fordítani az energiát. De a gyűjtések megvannak ma is, és amikor pakolnak, néha-néha a keze ügyébe kerülnek a róla írt cikkek, mindig arra gondol, a gyermekeinek egyszer talán érdekesek lesznek ezek az írások, talán képet kapnak általuk az édesapjuk pályafutásáról.

Ez azért is jó, mert például a gokartos évekre már ő maga sem emlékszik pontosan – csak az van meg, hogy ki milyen sisakban versenyzett például –, míg a későbbi kategóriák versenyei (a Formula–Ford-időszak a Lechner-csapatnál vagy a Formula–Renault-ban eltöltött viadalok) beégtek az emlékezetébe.

„Visszatérve a legemlékezetesebb címlapra, nagyon jó érzés volt azt olvasni a Nemzeti Sport címlapján hatalmas betűkkel, hogy: Magyar a Formula–1-ben! Egész pályafutásom során erre készültem, és azon a napon ott állt a sportlap első oldalán fehéren-feketén, hogy sikerült!”

2022.05.20 10:30:39

F1 H. L.

Leclerc 79 ezreddel előzte meg a hazai pályán versenyző csapattársát az első szabadedzésen.

2022.05.19 18:38:42

F1 L. PAP ISTVÁN

A több mint 200 oldalas kötet klasszikus sztorigyűjtemény, mégpedig a legjobb fajtából.

2022.05.08 19:19:38

F1 B. Ö. B.

A biztonsági autós fázis jól jött Lerclerc-nek, ám a vb-éllovas nem tudott élni a lehetőséggel.

2022.05.07 21:29:46

F1 H. L.

A második sorba az utolsó gyors körén hibázó Verstappen, valamint Pérez kvalifikálta magát, míg Russell már a Q2-ben búcsúzott.

2022.05.07 18:36:16

F1 H. L.

A mexikóit Leclerc és Verstappen követte a sorban a piros zászlós szakaszt hozó harmadik edzésen.