Nemzetisport.hu 2012.11.20 16:20 Frissítve: 2014.03.31 01:19

Ferrari: Csak magunkra szabad figyelnünk

A Red Bull és a Ferrari is úgy áll neki az idényzáró Brazil Nagydíjnak, mint bármelyik másik Formula–1-es viadalnak – legalábbis ezt ígérik a csapatfőnökök. A pontversenyt 13 pontos előnnyel vezető Sebastian Vettelnek értelemszerűen több veszítenivalója van, mint Fernando Alonsónak, akit az időjárás is segíthet Interlagosban.

Vajon Fernando Alonso képes lesz arra, hogy ne figyeljen Sebastian Vettelre Brazíliában? (Fotó: Action Images)

 

Sebastian Vettelnek a világbajnoki címhez elég lenne az első négyben végeznie, hogy Fernando Alonso eredményétől függetlenül világbajnok legyen. A Red Bullnál azonban hallani sem akarnak arról, hogy a sorozatban harmadik vb-címére törő német megelégedjen a harmadik vagy negyedik helyezéssel.

„Nagy hiba lenne, ha nem úgy állnánk neki az idényzáró futamnak, mint az eddigi 19-nek – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Támadnunk kell, ki kell hozni a maximumot az autókból és önmagunkból: Az idény során láthattuk, hogy bármi megtörténhet. Örülünk, hogy nálunk van az előny, így könnyebb győzelemmel zárni a szezont."

VB-ESÉLYEK 
Vettel a világbajnok, ha az évadzárón…
…legalább a negyedik helyen végez
…legalább a hetedik helyen ér célba, Alonso pedig nem nyer
…legalább kilencedikként végez, miközben Alonso legfeljebb harmadik
…nulla vagy egy pontot szerez, Alonso pedig nem dobogós
 
Alonso a világbajnok, ha Brazíliában…
…győz, és Vettel legfeljebb ötödik
…második, Vettel pedig legfeljebb nyolcadik
…harmadik, Vettel pedig legfeljebb tizedik
 
Pontegyenlőség esetén több győzelmének köszönhetően Vettel a világbajnok.

A Red Bull a Brazil GP-n a Renault tanácsát elfogadva a lehető legújabb generátorra vált, miután az Amerikai Nagydíjon a Lotus, a Williams és a Caterham is gond nélkül vetette be az eszközt. A világbajnok istálló azonban egy régebbi verziót használt, amely tönkrement Mark Webber autójában, és az ausztrál kiesett.

„Minden teszten átment az új generátor, amelyet először Austinban vetettünk be. A Williams, a Lotus és a Caterham is elégedett volt vele, s egyes példányok már kétezer kilométer felett járnak. A Red Bullnak nem kell aggódnia emiatt" – mondta Remi Taffin, a Renault műszaki vezetője a Magnetti Marelli által gyártott alkatrészről, amelynek korábbi verziói Webber kiesése előtt Vettellel kétszer is kibabráltak.

Alonsónak mindenképpen dobogóra kell állnia a világbajnoki címhez, de így is szinte csak akkor van esélye a végső diadalra, ha Vettel kiesik. Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke mindenesetre leszögezte: a Ferrarinak csak magára szabad figyelnie.

„Tudjuk, mennyivel jobb eredmény kell Fernandónak: Sebastian előtt kell zárnia úgy, hogy sokan közéjük kerülnek, s még nem is beszéltünk a legrosszabb eshetőségről – mondta Domenicali. – Seb nagyon jól vezet, remek az autója, de ezzel most nem foglalkozhatunk, magunkra kell összpontosítanunk. Mark esete megmutatta, hogy bármikor bármi történhet, ezért is a lehető legjobban fel kell készítenünk az autót a versenyre. Az időmérős tempón javítanunk kell, az amerikai volt az egyik legrosszabb kvalifikációnk, ez nem ismétlődhet meg."

Az erőviszonyokat befolyásolhatja és Alonso esélyeit növelheti az időjárás: az előrejelzések szerint a napos péntek után szombat délután és vasárnap egész nap eshet az eső, a verseny napjára 60 százalékos valószínűséggel ígérnek csapadékot.

2022.06.19 16:52:51

F1 B. Ö. B.

A dobogó legalsó fokára Hamilton állhatott fel • Pérez hamar kiesett, Leclerc az 5. helyig zárkózott fel.

2022.06.18 21:07:35

F1 B. Ö. B.

Felemásan zárta az esős körülmények között megrendezett időmérőt a Red Bull Montrealban.

2022.06.18 12:50:09

F1 B. Ö. B.

A Red Bull versenyzői a top tíz végén zárták az utolsó edzést, amelyet Leclerc szinte teljesen kihagyott.

2022.06.17 22:11:35

F1 H. L.

A holland 81 ezreddel előzte meg a második Leclerc-t, míg a harmadik Sainz 225 ezredet kapott.

2022.06.17 19:46:27

F1 H. L.

A holland 246 ezreddel előzte meg a második Sainzot, míg az Alpine spanyolja szűk 4 tizedet kapott.