B. Ö. B. 2021.07.24 12:34 Frissítve: 2021.07.24 12:43

F1: újabb közel-keleti helyszín rendezne futamot már az idén

A koronavírus-járvány miatt továbbra sem biztos, hogy sikerül a tervek szerint lebonyolítani a Formula–1-es idényt, és mivel több őszi verseny körül is nagy a bizonytalanság, jelentősen átalakulhat a versenynaptár a szezon második felében. Legújabb póthelyszínként Katar jelentkezett be, de az is előfordulhat, hogy a mezőny még az idén visszatér Bahreinbe – számolt be róla az Auto Motor und Sport.

Akár Katarban is rendezhetnek F1-es futamot 2021-ben (Fotó: AFP)

 

A Formula–1 tavalyi szezonjának elejét a versenyek folyamatos elhalasztása és törlése jellemezte, s bár az idén nem ennyire rossz a helyzet, Kanadában, Ausztráliában és Szingapúrban a tervezettekkel ellentétben nem csaphat össze a mezőny ebben az évben sem. Természetesen a világ nagy részén továbbra is jelen lévő koronavírus miatt előfordulhat, hogy az idény második felében ismét módosítani kell a versenynaptáron, emiatt pedig újabb olyan ország jelentkezett be lehetséges helyszínként, amelyben korábban nem fordult meg a királykategória mezőnye.

A Katar fővárosától nem messze fekvő Losail International Circuiten rendezték a MotoGP szezonnyitóját még március végén, ráadásul már korábban is volt némi érdeklődés az F1-es futamrendezés iránt ezen a helyszínen. Arról korábban is megjelentek hírek, hogy a Japán, a Brazil és a Mexikói Nagydíj megrendezése korántsem biztos, és még az is megtörténhet, hogy a márciusi idénynyitó után az ősszel ismét Bahreinben csap össze a mezőny.

Nem sokkal ezután rendeznék egyébként az első Szaúd-arábiai Nagydíjat is, így akár hetekre ebbe a térségbe „költözhet” a királykategória az idény utolsó szakaszában, hiszen a jelenlegi tervek szerint a szezonzáróra Abu-Dzabiban kerül sor.

Az idén mellesleg 23 versenyhétvégét tervezett a Formula–1 vezetősége, és ezt a számot akkor is tartani szeretné, ha valamelyik helyszín visszalép a futamrendezéstől. Csakhogy a versenynaptárban maradó vagy póthelyszínként beugró versenypályák újabb vitákat szülhetnek a csapatok, kifejezetten a Red Bull és a Mercedes között, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú, így mely autóknak kedvező helyszíneken dől el a világbajnoki címek sorsa.

2021.09.12 10:30:13

F1 B. Ö. B.

A McLaren ráadásul kettős győzelmet aratott Monzában • Bottas a mezőny végéről rajtolva állhatott dobogóra.

2021.09.11 15:55:59

F1 H. L.

Hamilton rajtja nem alakult jól, és az ötödik helyen futott be, így nem szerzett pontot a sprintkvalifikáción.

2021.09.11 11:37:41

F1 H. L.

A brit mögött Bottas és Verstappen alkotta az első hármast.

2021.09.10 16:04:38

F1 B. Ö. B.

A Mercedes eddig nagyon erősen teljesít Monzában, ám nem Hamilton nyerte meg az időmérőt.

2021.09.10 13:27:40

F1 B. Ö. B.

A Mercedes versenyzője közel fél másodpercet adott a 2. helyen végző Verstappennek.