H. L. 2021.05.05 09:33 Frissítve: 2021.05.05 10:52

F1: a Mercedes tartotta a szavát, Grosjean visszatér – hivatalos

A Formula–1-es Mercedes megerősítette, hogy tesztlehetőséget biztosít a tavalyi Bahreini Nagydíjon horrorisztikus balesetet szenvedő Romain Grosjeannak.

Grosjean búcsúteszten vehet részt a Mercedesszel (Fotó:Twitter/MercedesAMGF1

 

Mint ismert, Romain Grosjean a 2020-as Bahreini Nagydíjon szenvedett horrorisztikus balesetet, aminek következményeként nem állhatott rajthoz a következő szahíri versenyen, valamint az abu-dzabi idényzárón sem. Miután a pilóta szerződése lejárt az év végén a Haasszal, és nem kapott más csapatnál ülést, a nagy balesetével ért véget a Formula–1-es pályafutása. 

A francia pilóta már akkor elmondta, örülne, ha legalább egy teszt keretein belül újra vezethetne F1-es gépet, hogy ne a nagy becsapódás és a tűzben eltöltött hosszú másodpercek legyenek az utolsó emlékei, s a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nem is késlekedett, azonnal felajánlotta, hogy a Mercedes biztosít számára egy búcsútesztet, ha a pilóta korábbi alakulatai ezt nem teszik meg.

A német gárda tartotta is a szavát, hiszen szerdán megerősítette, hogy a március 30-án már az üléspróbáját is teljesítő Grosjean hazai pályán, a Francia Nagydíj vasárnapján ülhet a 2019-es Mercedes, vagyis a W10-as volánja mögé néhány bemutató kör erejéig, majd június 29-én, vagyis kedden egy teljes napon át vezetheti a bajnoki autót. 

 

„Micsoda lehetőség! Nagy köszönet Totónak és az egész csapatnak, hogy valóra váltották. Egy utolsó menet az F1-es autóban, hazai közönség előtt, a Francia Nagydíjon. Lehetne ennél jobb?" – írta a közösségi oldalain Grosjean. 

 

„Örömmel tölt el minket, hogy támogathatjuk Romaint ezzel a különleges lehetőséggel. Az ötlet akkor született meg, amikor úgy tűnt, hogy Romain befejezi a pályafutását, és nem akartuk, hogy az utolsó emlékeit a balesetéről őrizze" – kezdte Wolff a közleményében.

„Már a Formula–3-as idők óta ismerem Romaint, amikor megnyerte a bajnokságot. Hosszú és sikeres pályafutást teljesített az F1-ben, és szerettünk volna, hogy az utolsó emlékeit egy bajnoki autóhoz köthesse. Kíváncsian várom, Romain milyen visszajelzéseket ad a W10-esről. Romain balesete mindannyiunkat emlékeztetett rá, hogy milyen veszélynek teszik ki magukat ezek a srácok, amikor autóba ülnek, ugyanakkor bizonyíték volt arra is, milyen hihetetlen lépéseket tett meg a sportág a biztonság terén az elmúlt években. Biztos vagyok benne, hogy az F1 közösségét örömmel fogja eltölteni, hogy Romaint újra a pályán láthatja" – tette hozzá.

„Amikor a baleset történt, mind imádkoztunk érte, és nagy megkönnyebbülés volt látni, hogy megúszta, és ilyen szépen felépült. Alig várom, hogy újra láthassam Franciaországban, és üdvözülhessem a csapatban. Bár jobb, ha vigyáz az autómra!" – nyilatkozta a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton. 

 

2021.06.20 13:17:05

F1 B. Ö. B.

A holland elveszítette a vezetést az 1. körben, de plusz egy kerékcserével is legyőzte Hamiltont.

2021.06.19 13:27:39

F1 H. L.

A holland 258 ezredet adott a második Hamiltonnak, illetve majd' négy tizedet a harmadik Bottasnak a franciaországi időmérőn.

2021.06.19 10:14:32

F1 H. L.

Verstappen több mint 7 tizedet adott a második Bottasnak, akit nem a csapattárs, hanem Sainz és Pérez követett Le Castellet-ben.

2021.06.18 13:39:08

F1 H. L.

A holland előnye nyolc ezred Bottas, míg bő két tized Hamilton előtt. Alonso negyedik lett az Alpine-nal.

2021.06.18 09:39:47

F1 H. L.

A finn előnye 335 ezred volt Hamilton előtt, míg a két Red Bull a harmadik és negyedik helyet foglalta el.