Videók: ma húsz éve futotta első F1-es versenyét Baumgartner Zsolt

Vágólapra másolva!
2023.08.24. 16:11
null
Baumgartner Zsolt ma... (Fotó: Török Attila)
Ha a nagydíjak szempontjából nézzük, akkor a július végi Magyar Nagydíjon volt a huszadik évfordulója annak, hogy Baumgartner Zsolt első magyarként Formula–1-es versenyen indult, ha azonban a naptárat nézzük, akkor a mai napon, augusztus 24-én van a huszadik fordulója az egyetlen magyar F1-es versenyző debütálásának. Mutatjuk a legfontosabb videókat a történelmi hétvégéről.

Az idei Magyar Nagydíj felvezetéseként lapunk Képes Sport mellékletében terjedelmes interjú jelent meg Baumgartner Zsolttal, amelyből kiderül az is, ma már nem tanácsolná három gyermeke egyikének sem, hogy versenyzői karrierbe kezdjen, de egyebek mellett feleleveníti a húsz évvel ezelőtti napot, amikor élete első F1-es versenyén indult, ráadásul éppen a Hungaroringen.

Mint ismert, ehhez szükség volt Ralph Firman szombati hatalmas bukására az aznapi első edzésen: az ír zászló alatt versenyző pilóta Jordanjének hátsó szárnya leszakadt a hármas kanyar után, az autó a négyes kanyar előtti jobb törésben megpördült, s a hátuljával, nagy sebességgel vágódott a gumifalba. Firman az ütközésben rövid időre eszméletét vesztette, a pálya kórházába szállították, majd onnan az Országos Traumatológiai Intézetbe, ahol kiderült, bal lábán súlyos zúzódásokat szenvedett, ezért Sid Watkins, az F1 orvosa nem engedélyezte az ír indulását a versenyen, sőt, már a második időmérőn sem.

FIRMAN BUKÁSA

Az orvosi tiltás az események felgyorsulását eredményezte, legalábbis Baumgartner Zsolt szempontjából, hiszen így alig néhány óra alatt kellett a Jordan tesztpilótájából versenyzővé előléptetni.

A FIA határozata
A FIA határozata

Frank Tamás, Baumgartner menedzsere igyekezett mindent elintézni, hogy a magyar fiú hazai közönség előtt már a második időmérőn ott lehessen a Jordanben – a szombati második szabadedzés alatt ugyanis még bőven folyt a szervezés.

Többek között az is gátolta Baumgartnert abban, hogy már ekkor beüljön a 12-es számú Jordanbe, hogy nem volt ott. Alapesetben ugyanis Baumgartnernek nem lett volna dolga szombaton délelőtt a Hungaroringen, ezért otthon tartózkodott. Így aztán az otthonából riadóztatott Baumgartner a pályára ment, s e közben zajlott egy másik fontos, ám hiányzó hozzávaló intézése: a 22 éves pilótának ugyanis nem volt versenyzésre jogosító érvényes szuperlicence.

Az FIA illetékes bizottsága viszont másfél órával a második időmérő kezdete előtti határozatában tudatta: Baumgartner korábbi teszteken mutatott teljesítménye és megszerzett tapasztalatai alapján két hétre érvényes szuperlicencet kap, így az F1 történetében először gördülhetett időmérőn pályára egy magyar versenyző.

BAUMGARTNER ZSOLT A 2003-AS MAGYAR NAGYDÍJ IDŐMÉRŐJÉN

Miután Baumgartner a 19. helyre kvalifikálta magát, ő is ott lehetett a rajtrácson, és a versenyt megelőző pilótaparádén. Magyar versenyző először mehetett végig a pályán a többi pilótával együtt a lassan végiggördülő kamion platóján, hogy a nézőket köszöntse. Ezen az akkor a versenyről közvetítő RTL Klub riportere – ma már a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség elnöke – Szujó Zoltán is részt vett, ő faggatta a versenyzőket, köztük természetesen Baumgartnert is – az alábbi videóban 2:55-től.

BAUMGARTNER A PILÓTAPARÁDÉN

Ilyen előzmények vezettek tehát odáig, hogy Baumgartner rajthoz állhatott pályafutása első Formula–1-es versenyén, s 2003. augusztus 24.-én, néhány perccel délután két óra után a felvezető kör megtétele után a 19. helyről várhatta a piros lámpák kialvását.

...és 20 éve (Fotó: Nemzeti Sport)
...és 20 éve (Fotó: Nemzeti Sport)

A rajt nem volt könnyű Baumgartner számára, hiszen ki kellett kerülnie a két sorral előtte meg sem moccanó Cristiano da Matta Toyotáját, de sikerült megoldani a rizikós manővert. Ahogy később a többit is, Jordanjével szépen lépegetett előre, s nemcsak a kieséseknek köszönhetően. Ugyanakkor az abban az évben nem túl megbízható Jordan nem bírta mogyoródi hőséget, s amikor Baumgartner a 13. helyen haladt, motorja a 34. körben megadta magát.

A futam összefoglalója ide kattintva elérhető, de egy gyors kereséssel a teljes futam is megtalálható a világhálón.

A 2003-as Magyar Nagydíj nemcsak Baumgartner bemutatkozása miatt maradt emlékezetes: a 30. nagydíjhétvégéjén szerepelve szerezte meg pályafutása első futamgyőzelmét – és második rajtelsőségét – a későbbi kétszeres világbajnok Fernando Alonso – aki még mindig tagja a száguldó cirkusz mezőnyének, s már 370 nagydíjra nevezett be, s 367 versenyen állt rajthoz..

NÉVJEGY: BAUMGARTNER ZSOLT
Született: 1981. január 1., Debrecen
F1-es csapatai: Jordan (2003), Minardi (2004)
Első futam: 2003, Magyar Nagydíj
Utolsó futam: 2004, Brazil Nagydíj
Rajtok: 20
Legjobb helyezés: 8.
Legjobb rajthely: 17.
Vb-pontok: 1

Ami Baumgartner további sorsát illeti: a Jordannel még az Olasz Nagydíjon is részt vett 2003-ban – egy kör hátrányban a 11. helyen ért célba, aztán Firman felépült, s visszavette az ülését.

A következő idényben aztán Baumgartner a mezőny leggyengébb istállójához, a Minardihoz került, ám ott is összejött neki a bravúros pontszerzés. Az az évi Amerikai Nagydíjon az egy pontot érő 8. helyen ért célba, amely csapata első pontszerzése volt közel két év után.

Baumgartner végül a 2004-es év után nem talált magának új csapatot, ami azt jelenti, hogy 20 versenyen indult a Formula–1-ben.

Baumgartner a magyar szurkolók előtt 2003-ban (Fotó: Getty Images)
Baumgartner a magyar szurkolók előtt 2003-ban (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik