F1: ki helyettesíti a Red Bull szabadságolt főnökét?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.01. 08:47
null
Horner esetleges utódai között van Adrian Newey, Flavio Briatore – ma még José Mourinho sem zárható ki (Fotó: NSO-montázs)
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke annyira magára vette Flavio Briatore Malajziai Nagydíjat követő bírálatát, hogy felajánlotta Dietrich Mateschitznek: az idény végéig lemond a tisztségéről, és inkább továbbképzi magát, hogy 2014-ben már tökéletes istállófőnökként térjen vissza Milton Keynesbe – írta belső informátorra hivatkozva az osztrák Possenhaftzeitung április elsején. A tulajdonos nem jelezte, elfogadja-e Horner döntését, mindenesetre összeszedtük, kik helyettesíthetik a vezetőt a 2013-as szezon hátralévő részében.

A Malajziai Nagydíj hajrájában az élen álló Mark Webber és az őt követő Sebastian Vettel a mögöttük haladó Mercedes-pilóták lelassulása után megkapták a boxból a Multi 21 rádióüzenetet, ami azt jelenti, hogy a motor és a gumik kímélése érdekében vegyenek vissza a tempóból, s tartsák a pozíciójukat. Vettel ennek ellenére teljes gázzal folytatta, és megelőzte Webbert.

Briatore szerint Horner erőtlenségét mutatta, hogy csak annyit tudott mondani Vettelnek, „ez hülyeség volt”, egy karakteres csapatfőnök ugyanis ráparancsolt volna a pilótára, hogy engedje vissza a társát, akitől pofátlansággal vette el az első helyet. Wolfgang Eierflip, a lap szakírója úgy tudja, Horner azért tartja tiszteletben Briatore véleményét, mert az olasz négy egyéni és három csapat-vb-t nyert a csapataival, míg ő még csak hármat-hármat – a számok pedig nem hazudnak.

Ha Horner pihenőt kap, valakinek a helyébe kell lépnie. Nézzük, kik lehetnek azok!

Flavio Briatore. Az olasz kritizálta Hornert, tehát mutassa meg ő, hogyan kell csinálni! Persze egy percig sem kételkedünk benne, hogy meg tudná oldani a feladatát, hiszen Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is nyert már két-két vb-címet. Azt, hogy jönne, azzal is jelezte, hogy utólag elnézést kért Hornertől, és azt mondta, nem úgy gondolta a szavait, ahogyan értették – persze valójában nemcsak beugrást tervez, végleg kifúrná az angolt Milton Keynesből. Érkezésével Webber válna az első számú pilótává, s még az év közben előkészítené a terepet menedzserirodája másik korábbi ügyfelének, Fernando Alonsónak, akit elcserél Vettellel 2014-re.

Adrian Newey. Az idény első futamgyőzelmét hagyományosan a csapatfőnök ünnepli a dobogón, főleg, ha kettős sikert arat az istálló. A Red Bull Neweyt küldte a sepangi eredményhirdetésre, azaz máris csapatfőnöknek tekinthető. Csak egy baja van az egésszel: pilóták is ülnek az autójában, akik a Renault-motorhoz, a McLaren-vezérléshez és a Pirelli-gumikhoz hasonlóan plusz hibalehetőséget jelentenek.

Helmut Marko. Szívesen elvállalja a feladatot, első lépése Webber elbocsátása lenne (ezzel az ausztrál számára véget érne a Rémálom a Helmutcában), és olyan versenyzőt szerződtetne Vettel mellé, aki nem veszélyes a németre, s minden felsőbb utasítást szó nélkül elfogad. Narain Karthikeyan remek választás lenne, ha Vettel szereti az uborkát... Maradjunk inkább Sébastien Buemi tartalékpilótánál.

Bernie Ecclestone. Az öreg ott segít, ahol tud. Ezt a bő hét hónapot szívesen elvállalná, a versenyek érdekesebbé tétele érdekében mindig bemondaná a Multi 21-et annak, aki elöl halad, így a nézők folyamatosan élvezhetnék a csatákat. Az Osztrák Nagydíj visszakerülne a versenynaptárba – a pozícióval csupán annyi gondja lenne, hogy a Red Bull főnökeként mások dolgába nem szólhat bele.

Paul Hembery. A Pirelli sportigazgatója Sepangban elismerte, hogy ha nem a show javítása érdekében kifejlesztett gyorsan kopó abroncsokat szállítanák, hanem igazán tartósakat, mint korábban a Bridgestone, a két Red Bull kört adna a versenyeken a riválisoknak. Nem kérdés, ha kineveznék, az olasz gyártó előkapná a 2011-es gumijait, és pá.

José Mourinho. A portugál futballedző hajlandó lenne azonnali hatállyal távozni Madridból, hogy belekóstoljon az F1-be. A sztárokat tudja kezelni, de meghökkentő nyilatkozatai után, a verseny alatti infantilis viselkedése miatt a rendező inkább őt mutatja, mint a két pilóta esetleges tiltott ütközetét a pályán. A rádióüzenetek világába viszont biztosan új dimenziót hozna. Az egyetlen gond, hogy augusztusban csatlakoznia kell a Chelsea-hez, így Horner gyorstalpalón kénytelen elvégezni a továbbképzést, hogy még az idény közben visszatérhessen.

A hetedik jelöltnek bármelyik olyan éjszakai műszakos biztonsági őrt el tudjuk képzelni, akihez külsejéből adódóan senki sem merne hozzászólni a paddockban (így nem kellene szakmai okfejtésekbe bocsátkoznia), ugyanakkor eddigi időbeosztásából eredően képes a teljes versenyhétvége alatt Red Bullt vedelni – bármikor mutassák, csak igyon –, és a csapat PR-stábja is megtalálja benne az álomszerű megoldást. A csapat irányítása? Az úgyis Vettel kezében van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik