Fangio duplázott, Hill eltűnt – Button nyert

H.T. H.T.H.T. H.T.
Vágólapra másolva!
2010.03.29. 11:23
null
Egy legenda, Michael Schumacher, egy legendás autóban: Jaun Maneul Fangio Alfa Romeo 159-es csodája<br />(Fotó: Action Images)
Neves előd&ouml;k nyom&aacute;ba eredt Jenson Button, aki m&aacute;r a m&aacute;sodik verseny&eacute;n győzedelmeskedett &uacute;j csapat&aacute;ban. A Formula-1-es brit pil&oacute;ta elsős&eacute;ge k&iacute;v&aacute;ncsiv&aacute; tette a Nemzeti Sport Online-t, &iacute;gy ut&aacute;nan&eacute;zt&uuml;nk annak, hogy a vil&aacute;gbajnoki siker&uuml;k ut&aacute;n teamet v&aacute;lt&oacute; c&iacute;mv&eacute;dők h&aacute;nyadik nekifut&aacute;sra &eacute;rt&eacute;k el első diadalukat &uacute;j sz&iacute;neikben.

Jenson Buttonnal együtt 11 korábbi bajnokra bukkantunk, aki a vb-cím elhódítását követően elhagyta csapatát, és egy másik alakulatnál próbált szerencsét az új idényben. A csaknem tucatnyi pilóta közül egyedül Juan Manuel Fangiónak sikerült „dupláznia", ráadásul a lehető legrövidebb időn belül: az 1955-ös, majd az 1956-os világbajnoki győzelme után is csapatot cserélt, és a csúcsra ért!

SZAVAZÁS

Ki lesz 2010-ben a Formula-1 világbajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A többség jól alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Jackie Stewart kétszer (1971, 1973) is világbajnok lett az azóta megszűnt Tyrrell-lel, míg Michael Schumacher a 2000-es évek elején ötször is trónra ülhetett a Ferrarival. Alberto Ascari, Nelson Piquet és Damon Hill ellenben még futamot sem nyert vadonatúj kenyéradójának.

Hill az 1997-es Magyar Nagydíjon legalább közel került a győzelemhez, ám hiába vezetett az utolsó körben, a célegyenesbe fordulva emlékezetes módon „eltűnt" a szemünk elől, s második lett…

Úgy fest, a csapatot váltó világbajnoki címvédők kedvenc viadala a második, Buttont megelőzően ugyanis az említett Stewart, valamint Alain Prost és Fernando Alonso is az évad második futamán nyert először új istállója színeiben. Közülük egyébként végül egyik sem tudta megvédeni a címét.

CSAPATOT VÁLTÓ VB-CÍMVÉDŐK 
PILÓTA VB-CÍM ÚJ CSAPAT HÁNYADIK FUTAMÁN NYERT ELŐSZÖR
Ascari 1953, Ferrari Maserati (majd Lancia) nem nyert
Fangio 1955, Mercedes Ferrari 1.*
  1956, Ferrari Maserati 1.
Hulme 1967, Brabham McLaren 9.
Stewart 1969, Matra Tyrrell 2.
Lauda 1977, Ferrari Brabham 8.
Piquet 1987, Williams Lotus nem nyert
Prost 1989, McLaren Ferrari 2.
M. Schumacher 1995, Benetton Ferrari 7.
D. Hill 1996, Williams Arrows nem nyert
Alonso 2006, Renault McLaren 2.
Button 2009, Brawn McLaren 2.
*Megosztott vezetéssel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik