Hamilton szerint az új szabályok miatt izgalmasabb versenyek lesznek

Vágólapra másolva!
2008.12.02. 13:51
Január 16-án, Wokingban mutatják be az új aerodinamikai szabályok következtében teljesen megújuló 2009-es McLaren-Mercedest – ezt a brit istálló jelentette be kedden. Lewis Hamilton, a McLaren 2008-as világbajnoka a BBC-nek adott interjújában elmondta, az új szabályok révén az ideinél sokkal kiélezettebb versenyekre számít a következő szezonban.
Ez még nem az új aerodinamikai szabályoknak megfelelő Mercedes
Fotó: Action Images
Ez még nem az új aerodinamikai szabályoknak megfelelő Mercedes
Ez még nem az új aerodinamikai szabályoknak megfelelő Mercedes
Fotó: Action Images
Ez még nem az új aerodinamikai szabályoknak megfelelő Mercedes

A jövőre életbe lépő szabályoknak köszönhetően tíz éve nem tapasztalt változásokon megy keresztül a Formula–1. A mérnökök módosítják az autók aerodinamikáját, gumijait és erőforrásait is.

Az autók küllemét jelentősen átalakító új aerodinamikai szabályok az előzések megkönnyítését kívánják elősegíteni, egészen pontosan azt, hogy közelebbről tudják követni egymást a versenygépek, különösen a kanyarokban. Ha azokban közelebb képes maradni riválisához a hátul haladó, közelebbről indíthat támadást is az egyenesben – és annak végén lehetősége nyílik a másik kifékezésére.

Többek között ezt eredményezhetik a szabálymódosítások, melyektől a száguldó cirkusz idei világbajnoka, Lewis Hamilton is még izgalmasabb nagydíjakat remél.

„A karácsonyi szabadság után januárban kezdődik a tesztidőszak, amit már nagyon várok” – nyilatkozta a BBC-nek a világbajnok.

„A szabályváltozások következtében egészen másképp fognak viselkedni az autók, így rendkívül kíváncsi vagyok milyenek lesznek majd a versenyek” – fogalmazott Hamilton.

A brit pilóta hozzátette, szerinte a szabálymódosítások elérik a céljukat, és az ideinél kiélezettebb versenyek lesznek majd 2009-ben.

Ezzel egyetértett a Formula–1 hivatalos internetes oldalának nyilatkozó Doug McKiernan is, aki a McLaren aerodinamikai igazgatója.

„A szabályváltozások az egész Formula–1-nek jót tesznek majd, mert hatalmas motivációt jelenthet az új szabályokhoz való alkalmazkodás. Sok munka van még hátra, de nagyon élvezzük” – mondta McKiernan.

Lewis Hamilton ebben az évben még részt vesz december 14-én a Bajnokok Tornáján, ahol egy bemutató kört tesz majd meg, hogy aztán még a BBC „Év sportolója-választásának” díjkiosztóján is ott lehessen.

Ezt követően január 16-án lesz legközelebb jelenése hivatalos eseményen: ekkor mutatják be ugyanis Wokingban a 2009-es McLaren-Mercedest.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik