Trónok ha találkoznak – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.10.25. 23:45

A monarchiák feltétlen híveit megnyugtathatom: hiába lesz továbbjutó csütörtökön úgy este 11 óra felé a Fradi az Európa-ligában (ez meggyőződésem), Monaco azért Monaco marad. Hercegség, amely mindig számíthat arra, hogy felkapott lesz a neve a világban.

Akárcsak kedvenc monacói hercegnőmnek, a nem mellesleg gyönyörű, Oscar-díjas (1954) filmszínésznőnek, Grace Kellynek, akit III. Rainier herceg feleségeként, Grácia hercegnéként tiltott el a helyi közvélemény (18 ezer lakos) az 1956-os esküvő után a filmezéstől. Pedig például a Hátsó ablak című Alfred Hitchcock-mozi (1954) is bizonyítja, hogy nem csupán szép volt, tehetséges is.

Egyébként már a sportnál járunk, Grácia édesapja, John Brendan Kelly ugyanis háromszoros olimpiai bajnok volt evezésben (1920, Antwerpen; 1924, Párizs), fia, a jelenleg uralkodó II. Albert pedig MOB-tag. S nem mellesleg a 2000-es olimpián úszóként versenyző dél-afrikai Charlene Wittstockot vette el, aki már hercegnéként a londoni olimpia (2012) előtt meghívta a dél-afrikai úszókat egy kis hercegi edzőtáborozásra.

A Formula–1-es futamnak nem kell különösebb hírverés, a monte-carlói tenisztornának sem, amelyen Körmöczy Zsuzsa, Kehrling Béla, Asbóth József, Gulyás István és Taróczy Balázs győztesként ünnepelhetett.

A futball persze más, ott mostanság nem a monarch(i)ák, hanem oligarchák uralkodnak. Monacóban is. A csapat tulajdonosa, az oroszországi Permben született Dmitrij Ribolovlev orvosként végzett, ám leginkább a pénz gyógyító hatalmában hisz. Elmenve a falig, hiszen nem minden üzletember érdemli ki a „kétes hírű” minősítést, főként, ha vagyona, mint a tenger. Többször volt már őrizetben, azt pedig bérből és fizetésből élő polgárként nem igazán értem, miért kellett különféle távoli off­shore-cégeket bevonnia az üzleteibe, ha már egyszer Monaco – adóparadicsom. Talán mert mindennek van határa (a Paradicsomnak is, lásd: Ádám, Éva, Alma…). Az pedig nem teljesen mellékszál, hogy amikor 2011-ben többségi tulajdonos lett a futballcsapatban, Je­katyerina lánya neve szerepelt tulajdonosként a papírokon.

Van tehát ott minden, mint a búcsúban, ám ez csak háttér, még előzménynek is kevés ahhoz képest, hogy mi sem állunk rosszul uralkodókban, hiszen csak a Fradinak két „Császára” is volt, Turay „Suttyó” és Albert „Flóri”. És miután holnap futballmeccs lesz, nem lehet kétséges, hogy – ki az úr a házban.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik