Vívás: Szilágyi Áron is duplázni tudott az országos bajnokságon

Vágólapra másolva!
2020.12.20. 18:10
A csapatversenyekkel zárult vasárnap a BOK Sportcsarnokban a vívók zárt kapus országos bajnoksága – a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron, a párbajtőröző Bakos Bálint, a tőröző Dósa Dániel és a párbajtőröző Kun Anna is duplázott a hétvégén.
Szilágyi Áron (balra) a Vasassal megnyerte a csapatversenyt (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Szilágyi Áron (balra) a Vasassal megnyerte a csapatversenyt (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Elsőként a női kardcsapatok léptek az emelt pástra a vívók országos bajnokságának vasárnapi programjában, ahol megismétlődött a tavalyi döntő a címvédő BVSC és a BHSE között. Ezúttal azonban az egyéni versenyben bronzérmes Keszei Kirával felálló Honvéd győzött 45:32-re.

Férfi tőrben az utolsó pillanatig rendkívül kiélezett küzdelemben védte meg a Törekvés SE a bajnoki címét. A döntő kísértetiesen hasonlított a tavalyi fináléra, akkor is az UTE együttesét győzte le Törekvés, és akkor is 45:44-re.

EGYÉNI UTÁN CSAPATDIADALOK
Aranyvasárnapra több vívó is két aranyéremmel gazdagodott. A férfi párbajtőrözők egyéni és csapatviadalában is győztes Bakos Bálint mellett további három versenyző duplázott az országos bajnokságon. A férfi tőrözőknél Dósa Dániel két arannyal zárta a hétvégét. A női párbajtőrözők fináléjában az OMS-Tata nyert, amelynek alapembere, az egyéni döntőben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét a pályafutása során 15 tusos asszóban először legyőző Kun Anna két nap leforgása alatt másodszor állhatott fel a dobogó felső fokára. A férfi kardozóknál az egyéni döntő után újra összecsapott egymással két klasszisunk; Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András (MTK) – Szilágyi az egyéni diadal után vasasos csapattársaival osztotta meg a sikert.

A férfi párbajtőrözőknél az előző évhez hasonlóan ezúttal is összejött a mindig nagy presztízscsatának számító BHSE-Vasas összecsapás. Noha a döntő kétharmadáig uralta a meccset a címvédő Budapesti Honvéd, a nyolcadik, kulcsfontosságú asszóban Koch Máté 8:2-re verte a Somfai Péter helyére beálló Berta Dánielt, ami döntőnek bizonyult. A záró párban Rédli András minden megpróbált Nagy Dávid ellen, de a Vasas fiatalja nem engedte ki a kezéből az aranyérmet.

„Úgy léptünk pástra, hogy nyernünk kell, nincs más forgatókönyv. Együtt, egymásért harcoltunk – mondta a döntő után Koch Máté, aki a nemcsak a pódiumon, de a pást mellett is kulcsszereplő volt: egyszer a földön fekve, másszor féltérden fohászkodva űzte-hajtotta, biztatta társait. – Az egyéni versenyben Berta Dánieltől kaptam ki a 32 között, fűtött ellene a visszavágás vágya. Miként az is extrán motivált, hogy a többiekkel ellentétben én sosem voltam még felnőtt országos bajnok, de most már ez az arany is a gyűjteményem része. Jó érzés, hogy az utolsó asszóm meghatározó volt a végeredményt illetően, a győzelmünk azonban igazi csapatsiker, mindenki nagyon egyben volt, egész nap magabiztosan vívtunk.”

Női tőrben is megismétlődött a tavalyi finálé. Az UTE-Törekvés döntőben most is pástra lépett Mohamed Aida, aki 25 évvel ezelőtt nyerte meg első egyéni ob-aranyát. Az újpestiek 44 éves vezére ezúttal egy csapatezüstéremmel gyarapította gyűjteményét. A válogatott Pásztor Flóra vezérelte Törekvés 45:39-re nyert.

A női párbajtőrcsapatok mezőnyében a tavalyi ezüstérmes OMS-Tata 45:33-ra verte a BVSC együttesét.

A nap záró fináléjában, a férfi kardozóknál az egyéni döntő után újra összecsapott egymással két klasszisunk, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András. A Vasas és az MTK csatájában sokáig hol az egyik, hol a másik fél vezetett. A megismételt álomasszót követően Szilágyi ünnepelhetett a társaival, 45:42-re nyertek az angyalföldiek.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BOK-CSARNOK
CSAPATVERSENY

FÉRFIAK
Kard. Elődöntők:
Vasas SC–UTE 45–42, MTK–GEAC 45–41. A 3. helyért: UTE–GEAC 45–38. Döntő: Vasas SC–MTK 45–42. Végeredmény. Országos bajnok: Vasas SC (Galgóczy Tamás, Nagy Pál, Rabb Krisztián, Szilágyi Áron), 2. MTK (Kovács I., Péch, Puy S., Szatmári), 3. UTE (György, Iliász N., Kossuth, Nagy K.)

Párbajtőr. Elődöntők: Vasas SC–Alba Régia Vívó Akadémia 45–16, BHSE–Vasas SC 2. 42–37. A 3. helyért: Vasas SC 2.–Alba Régia Vívó Akadémia 45–42. Döntő: Vasas SC–BHSE 38–33. Végeredmény. Ob: Vasas SC (Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Koch Máté), 2. BHSE (Berta, Rédli, Siklósi, Somfai), 3. Vasas SC 2. (Bányai B., Buta, Fenyvesi, Nagy M.)

Tőr. Elődöntők: Törekvés SE–BHSE 45–28, UTE–FTC 45–30. 3. helyért: BHSE–FTC 45–35. Döntő: Törekvés SE–UTE 45–44. Végeredmény. Ob: Törekvés SE (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel Róbert, Tóth Gergely), 2. UTE (Balogh, Mendrey, Mészáros, Nedeljkovic), 3. BHSE (Bellovicz, Liszkai, Machek, Németh)

NŐK
Kard. Elődöntők:
BHSE–UTE 45–34, BVSC-Zugló–Vasas SC 45–41. 3. helyért: Vasas–UTE 45–41. Döntő: BHSE–BVSC-Zugló 45–32. Végeredmény. Ob: BHSE (Keszei Kira, Nagy Valentina, Pohl-Mikulik Júlia, Várhelyi Kata), 2. BVSC-Zugló (Buitenhuis, Kern, Szűcs), 3. Vasas SC (Báthory, Beviz, Katona, Missurai)

Párbajtőr. Elődöntők: BVSC-Zugló–Vasas SC 45–42, OMS-Tata–BHSE 45–41. A 3. helyért: Vasas SC–BHSE 45–42. Döntő: OMS Tata–BVSC 45–33. Végeredmény. Ob: OMS Tata (Büki Lili, Gnám Tamara, Kovács Sarolta, Kun Anna), 2. BVSC-Zugló (Borsody, Nagy K., Tóth, Turcsák), 3. Vasas SC (Fekete, Kovács, Szász-Kovács, Szenti-Bukócki)

Tőr. Elődöntők: Törekvés SE–BHSE 42–33, UTE–FTC 45–32. A 3. helyért: BHSE–FTC 45–39. Döntő: Törekvés SE–UTE 45–39. Végeredmény. Ob: Törekvés SE (Hajas Nóra, Kalocsai Luca, Nekifor Erika, Pásztor Flóra), 2. UTE (Bernát, Frommer, Mesteri, Mohamed), 3 BHSE (Bittsánszky, Kondricz, Kornya, Zászkaliczky)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik