Vívás: Szilágyi Áron győzött Szatmári András ellen az ob-n

KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓKOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2020.12.19. 17:15
Remek párharcokat, közte egy igazi álomasszót is hozott a vívók országos bajnokságának egyéni versenye a BOK-csarnokban: a férfi kardozók küzdelmét Szilágyi Áron nyerte meg Szatmári Andrást a döntőben felülmúlva.
Szilágyi Áron magas színvonalú döntőben győzte le Szatmári Andrást 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)
Szilágyi Áron magas színvonalú döntőben győzte le Szatmári Andrást A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

Az országos bajnokság első napját három különböző helyszínen rendezték meg (a kardozók az UTE Király utcai vívótermében, a tőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a párbajtőrözők pedig a BOK-csarnokban küzdöttek meg egymással a 32-es tábláig), mindezt természetesen azért, hogy a járványhelyzet miatt még inkább odafigyelhessen mindenki mindenre – aztán szombaton az összes fegyvernem a BOK csarnokba költözött, a további küzdelmeknek már a 2019-es világbajnokság színhelye adott otthont.

BAJNOKI NYILATKOZATOK

Szilágyi Áron, a férfi kard győztese: – Biztos voltam abban, hogy a végjáték dönt, ez így is történt. Ahogyan az is biztos volt, hogy sok múlik azon, ki, mennyire lesz képes végig koncentrálni. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez egy nagyon komoly, színvonalas asszó volt. Örülök, hogy győzni tudtam.

Dósa Dániel, a férfi tőr győztese: – Nagyon jó volt újra téthelyzetben vívni, mindig értékes a siker a legnagyobb presztízsű hazai versenyen. Az eredmény ellenére nem volt sima a döntő, végig koncentrálnom kellett a nagy különbségű sikerhez. Örülök, hogy egyre erősebben a fiatalok – látszik a fény az alagút végén férfi tőrben. A folytatásban olaszországi és franciaországi edzőtáborokban készülök az olimpiai kvalifikációs zónaversenyre.

Bakos Bálint, a férfi párbajtőr bajnoka: – Nagyon örülök a bajnoki címnek, régóta vágytam már egy dobogós helyre az ob-n. A nap elején nem hittem volna, hogy a döntőig jutok, mert igen nehéz ágam volt, szoros asszókban, hosszabbításos meccseken sikerült nyernem, de nagyon jó napot fogtam ki. Ha a most mutatott teljesítményt a folytatásban stabilizálni tudnám, úgy érzem, esélyem lenne arra, hogy a csapatba kerüljek a nemzetközi versenyeken.

Kun Anna, a női párbajtőr győztese: – Jól ment a vívás, reméltem, hogy egy szép siker lesz a vége, nagyon akartam ezt az aranyérmet. Nehezebb asszóra számítottam, hiszen egy olimpiai bajnok állt a túloldalon, de a döntőben minden akció, amit elindítottam bejött. Szerencse is kellett a győzelemhez, de nagyon sok munka is van benne. Boldog és elégedett vagyok, nagyon várom a vasárnapi csapatversenyt, szeretnék a társaimmal újra döntőt vívni.

Kondricz Kata, a női tőr bajnoka: – Nagyon örülök az eredménynek, ez az első felnőtt egyéni országos bajnoki címem, és annak is, hogy jól ment a vívás, aminek köszönhetően az elődöntőben és a döntőben is biztosan nyertem. A kulcs az volt, hogy az asszóimban végig koncentrált tudtam maradni, és ezúttal megvalósítottam a páston azt, amit tudok. Jó, hogy voltak itthon ősztől versenyek, de nagyon várjuk már a nemzetközi szezon újraindulását.

A pénteki selejtező meglepő asszót nem hozott, szombaton viszont már egész korán történtek érdekességek az ob-n, aztán pedig értelemszerűen az ilyen esetek sokasodtak.

Mindenképpen ide sorolható, hogy férfi párbajtőrben az éppen a BOK csarnokban világbajnoki címet szerző Siklósi Gergely (BHSE) nem jutott be a nyolcas táblára – válogatott csapattársa, Berta Dániel (BHSE) búcsúztatta 15–12-re.

Rédli András (BHSE) számára is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást: Bakos Bálint (Vasas SC) 8–9-cel jutott tovább.

Női párbajtőrben a fiatal tehetség, Muhari Eszter (BHSE) is túl korán, már a 32 között elbúcsúzott.

A női kardozók mezőnyében a táblaegyes Márton Anna (MTK) is hamarabb elköszönt a társaitól, mint tervezte, csakhogy Gárdos Gábor tanítványa egy sajnálatos sérülés miatt volt kénytelen kiszállni – a negyeddöntőben.

A sérülések a férfi tőr küzdelmeibe is beleszóltak, hiszen ott Dósa Dániel (Törekvés SE) és Szemes Gergő (FTC) úgy jutott döntőbe, hogy Tóth Gergely (Törekvés SE) és Frűhauf Benjámin (Törekvés SE) sem tudott az elődöntőben kiállni.

A finálé ebben a fegyvernemben az abszolút favorit Dósa Dániel győzelmét hozta.

A női párbajtőrözők döntőjét Szász-Kovács Emese (Vasas SC) és Kun Anna (OMS-Tata) vívta – a fiatal tatai versenyző 15–10-re nyert olimpiai bajnokunk ellen.

Márton Anna kényszerű búcsújának is köszönhető talán, hogy BVSC-s házi döntőt hozott a női kardozók fináléja: a hétköznapokban kifejezetten jó baráti viszonyt ápoló Pusztai Liza és Szűcs Luca csatáját előbbi nyerte, mégpedig 15–13-ra. Hogy ennyire szoros csatát hozott a döntő, abban minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy Pusztai alig egy hete edz is – mononukleózis miatt heteket hagyott ki, és saját elmondása szerint is, messze van a csúcsformától, egyelőre még fizikailag is sok kívánnivalót hagy maga után az állapot, amit bizonyít az is, hogy a finálé után orvosi kísérettel jutott el az öltözőig.

„Szerencsére a riadalom nagyobb volt a döntő után, mint a baj: Liza nem érezte jól magát. Mindkét lányra, Lizára és Lucára is nagyon büszke vagyok” – mondta Bódy Benjámin, Pusztai Liza mestere.

A női tőrözők döntőjét két válogatott, Kondricz Kata (BHSE) és Pásztor Flóra (Törekvés SE) vívta: Kondricz 15–7-re győzött.

A vívó országos bajnokság döntőinek ötödik csörtéje hozta az igazi álomasszót: bárhol a világban, és bármilyen versenyen élményszámba menne egy Szilágyi Áron–Szatmári András csata – a magyar kardvívás erejét mutatja, hogy mi ezt a küzdelmet egy ob-n is megcsodálhatjuk.

A gigászok harca ezúttal is csodaszép találatokat, és sokáig fej-fej melletti küzdelmet hozott. Aztán Szilágyi meglépett 11–8-ra, aztán Szatmári egyenlített, viszont 12–12 után a kétszeres olimpiai bajnok három egyértelmű tust adott – az utolsó találat utáni kacsintás mesterének, Decsi Andrásnak szólt.

A férfi párbajtőrözők döntőjével zárult a 2020-as vívó országos bajnokság egyéni versenye: Nagy Dávid (Vasas SC) és Bakos Bálint (Vasas SC) párharcát utóbbi nyerte 15–11-re.

CSILLAGOK HÁBORÚJA, KÖNNYCSEPPEK, LÉGSZOMJ – NÉZZE MEG AZ OB EGYÉNI VERSENYEIRŐL KÉSZÜLT VIDEÓNKAT!

ORSZÁGOS VÍVÓBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Kard. Férfiak. Elődöntő: Szilágyi–Gémesi Cs. 15:9, Szatmári–Noseda 15:8. Döntő: Szilágyi–Szatmári 15:12. A végeredmény. Országos bajnok: Szilágyi Áron (Vasas SC, edző: Decsi András), Szatmári András (MTK), 3. Gémesi Csanád (GEAC) és Noseda Szabolcs (DVSZ). Nők. Elődöntő: Szűcs–Keszei 15:13, Pusztai–Spiesz 15:8. Döntő: Pusztai–Szűcs 15:13. A végeredmény. Ob: Pusztai Liza (BVSC-Zugló, e: Bódy István, Bódy Benjámin), 2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Keszei Kira (BHSE) és Spiesz Anna (Vasas SC)

Tőr. Férfiak. Elődöntő: Dósa–Tóth G., Tóth visszalépett sérülés miatt, Szemes–Frűhauf, Frűhauf visszalépett sérülés miatt. Döntő: Dósa–Szemes 15: 6. A végeredmény. Ob: Dósa Dániel (Törekvés SE, e: Szirmai Benedek), 2. Szemes Gergő (FTC), 3. Frűhauf Benjámin (Törekvés SE) és Tóth Gergely (Törekvés SE). Nők. Elődöntő: Pásztor–Hajas 15:6, Kondricz–Mohamed 15:5. Döntő: Kondricz–Pásztor 15:7. A végeredmény. Ob: Kondricz Kata (BHSE, e: Marco Goncalves), 2. Pásztor Flóra (Törekvés SE), 3. Hajas Nóra (Törekvés SE) és Mohamed Aida (UTE)

Párbajtőr. Férfiak. Elődöntő: Nagy D.–Bányai Zs. 15:13, Bakos–Berta 15:3. Döntő: Bakos–Nagy D. 15:11. A végeredmény. Ob: Bakos Bálint (Vasas SC, e: Halla Péter), 2. Nagy Dávid (Vasas SC), 3. Bányai Zsombor (Vasas SC) és Berta Dániel (BHSE). Nők. Elődöntő: Szász-Kovács–Tóth J. 15:7, Kun–Büki 15:10. Döntő: Kun–Szász-Kovács 15:10. A végeredmény. Ob: Kun Anna (OMS-Tata, e: Plásztán Attila), 2. Szász-Kovács Emese (Vasas SC) 15:10, 3. Büki Lili (OMS-Tata) és Tóth Jázmin (BVSC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik