Teqball: hivatalosan elismert sportág lett a magyar találmány

Vágólapra másolva!
2020.11.10. 15:43
null
Blázsovics Ádám egyesben, Bányik Csaba oldalán pedig párosban is címvédő a világbajnokságon (Fotó: Sulyok László/Ripost)
A sportokat tömörítő ernyőszervezet, a GAISF keddi közgyűlésén az olimpiai és nem olimpiai nemzetközi sportági szövetségek 90.16 százalékos többséggel megszavazták a Nemzetközi Teqballszövetség (FITEQ) teljes körű tagságát. A  2017-ben alapított szövetség lett a legfiatalabb tagja a szervezetnek, és olimpiai aspiráns sportággá lépett elő. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának támogató döntése függvényében legkorábban a 2028-as Los Angeles-i nyári játékok programján találkozhatunk a magyar sportággal – olvasható a FITEQ sajtóközleményében.

A Gattyán György, Huszár Viktor és Borsányi Gábor alapította magyar innovációt hivatalosan 2014-ben, Budapesten mutatták be. Az első teqball-világbajnokságot 2017-ben Budapesten rendezték meg, egy évvel később a franciaországi Reims volt a házigazda, tavaly pedig ismét a magyar főváros adott helyszínt a vb-nek.

Gattyán György üzletember, a FITEQ alelnöke a mostani döntésről elmondta: „Sporttörténelmi hír, hogy a GAISF elismerte azt a többéves munkát, erőfeszítést, amelyet a nemzeti teqballszövetségek, a szövetség munkatársai és maguk a sportolók, játékvezetők és a versenyzők is végeztek. Ez a döntés a magyar sportdiplomácia sikere is, amire minden magyar büszke lehet, hiszen 2028-ban reményeink szerint a nyári olimpián együtt drukkolhat az ország a magyar sportért, s bízom benne, éremesélyes magyar teqballjátékosokért is!”

A teqball világszerte játszott sportág, a Nemzetközi Teqballszövetség nyolcvanhárom nemzeti tagszövetséggel rendelkezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik