Sportpályáról a Parlamentbe – sportolók, sportvezetők a politikai ringben

BODNÁR ZALÁN, L. PAP ISTVÁNBODNÁR ZALÁN, L. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 06:48
null
The successful trio, who have worked together for years, played together before the 2011 Champions League final at London's Wembley Stadium. György Ring (from left), Viktor Kassai and Gábor Erős. The latter will fight for the MP seat in the elections in April (Photo: MTI)
Vannak, akik szerint a sportot és a politikát nem szabad keverni egymással. Biztosan nem így gondolják ezt azok a jelenlegi vagy korábbi sportolók, sport- és klubvezetők, sportszövetségi elöljárók, akik megméretik magukat az április 3-i országgyűlési választásokon – de vajon a sportpályán szerzett dicsőség a politikai ringben szavazatokra váltható-e?

Országgyűlési választások következnek, április 3-án új parlamentet választ az ország. Egyéni választókerületben és országos listán számos ismert sportoló és sportvezető indul a kormánypártok színeiben és az ellenzéki oldalon egyaránt.

Régi időkre visszanyúló hagyománya van annak, hogy a köztiszteletben álló sportemberek a politikában is szerepet vállalnak. A Tanácsköztársaság utáni korszak miniszterelnöke, Friedrich István például válogatott labdarúgó volt (igaz, csak egyszer szerepelt a címeres mezben, még 1904-ben), 1922-ben pedig MLSZ-elnöknek választották. A Rákosi-korszak közismerten igyekezett a maga propagandacéljaira kihasználni a sportot, az Aranycsapat legendás jobbfedezetét, Bozsik Józsefet 1950-ben beültették a parlamentbe; igaz, ő aktívan nem politizált, a továbbiakban is elsősorban a futballra koncentrált.

A rendszerváltó pártokban is felbukkantak népszerű sportolók, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső az MDF, a kétszeres aranyérmes öttusázó, Török Ferenc az SZDSZ színeiben lett parlamenti képviselő. A harmadik szabad választáson került be az Országgyűlésbe a minap elhunyt klasszis futballista, Fenyvesi Máté is. A most búcsúzó parlamentben is vannak jeles sportmúlttal rendelkező képviselők, a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde és a Jobbik politikusa, Steinmetz Ádám az áprilisi választáson is megméreti magát.

Jó néhány, sportklub és sportági szakszövetség élén álló politikus is ringbe száll április 3-án. A kormánypártok képviseletében indul a klubvezetők közül Deutsch Tamás, az MTK Budapest (és a Sportegyesületek Országos Szövetsége), Kubatov Gábor, a Ferencváros, Simicskó István, a Budapesti Honvéd, Szatmáry Kristóf, a BVSC és Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry elnöke. Sportági szakszövetség élén áll Bajkai István (Magyar Ökölvívó-szakszövetség), Kocsis Máté (Magyar Kézilabda-szövetség), Kósa Lajos (Magyar Országos Korcsolyázószövetség), Lázár János (Magyar Teniszszövetség), Németh Szilárd (Magyar Birkózók Szövetsége) és Szalay Ferenc (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége). Saját politikai mozgalma élén indul Gattyán György, a Nemzetközi Teqballszövetség alelnöke.

Összeállításunkban bemutatjuk azokat a képviselőjelölteket, akik jeles sportmúlttal a hátuk mögött vállalták – részben újoncként, részben már rutinos politikusként – a képviselő-jelöltséget.

STEINMETZ ÁDÁM
Olimpiai bajnok vízilabdázó

Egyéni választókerület: Somogy 03.
Országoslista-helyezés: 56.

A Jobbikot képviseli az ellenzéki összefogásban a korábbi klasszis pólós, a KSI, a Ferencváros, a Vasas és a montenegrói Primorac Kotor volt játékosa. A medencében 2004-ben Athénban olimpiai bajnok lett, a Kotorral Euroliga-győztes, az FTC-vel és a Vasassal KEK-győztes, négyszeres magyar bajnok. Édesapja, Steinmetz János olimpiai bronzérmes, öccse, Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. 2018 óta országgyűlési képviselő.

SZABÓ TÜNDE
Olimpiai ezüstérmes úszó, az Emmi sportállamtitkára

Egyéni választókerület: Szabolcs-Szatmár-Bereg 01.
Országoslista-helyezés: 68.

Bizonyára olimpiai bajnok lenne, ha nem kortársa Egerszegi Krisztinának, aki mögött másodikként nyúlt célba a barcelonai olimpia 100 méteres hátúszóversenyén és az 1991-es perthi vb-n ugyancsak 100 háton, az 1991-es athéni Eb-n 100 és 200 háton. Sikeres sportolóból sikeres sportvezető lett, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportállamtitkára. 2018 óta parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP pártszövetség színeiben indul az áprilisi országgyűlési választáson.

BALASSA PÉTER
Korábbi labdarúgó

Egyéni választókerület:
Országoslista-helyezés: 31.

A Jobbik szombathelyi regionális igazgatójának politikai pályafutása azzal kezdődött, hogy a párt felkérte, legyen a 2010-es önkormányzati választásokon polgármesterjelölt, mivel ismert arcra volt szükség a kampányhoz – és ki lehetne ismertebb Vas megyében, mint egy Haladás-futballista? Az 1975-ben Sárváron született labdarúgó 1993 és 2000, majd 2002 és 2009 között volt a Hali játékosa, a köztes két évben a ­DVSC-ben és a Videotonban szerepelt.

DÉTÁRI LAJOS
Volt labdarúgó, edző

Egyéni választókerület: Budapest 09.
Országoslista-helyezés: 17.

A nemrégiben létrejött párt, a Megoldás Mozgalom vezetője, Gattyán György igyekezett minél több hírességet felkérni jelöltnek, nagyot szólt, hogy „Dömét” megnyerte az ügynek. Az utolsó világsztár magyar futballistát aligha kell bemutatni bárkinek is: legenda volt a pályán a 61-szeres válogatott, hétszeres világválogatott középpályás, akit olyan gólok tesznek halhatatlanná, mint a lengyeleknek éles szögből becsavart szabadrúgás vagy az 1988-as Német Kupa-döntőt eldöntő bomba a Bochum kapujába. Edzőként nagy „vándormadár” volt, játékosként elért sikereit nem tudta megismételni.

FEKETE LÁSZLÓ
Korábbi erősportoló

Egyéni választókerület:
Országoslista-helyezés: 20.

Az 1980-as, 1990-es években nagy népszerűségnek örvendő, „A világ legerősebb embere” elnevezésű versenyeken rendre szép eredményeket ért el, 1994-ben és 1996-ban világbajnok volt, 1992-ben Eb-győztes, 1993-ban világkupa­győztes. 1988 és 1997 között a Magyarország legerősebb embere cím birtokosa. Alapító elnöke a Natúr Erős Emberek Szövetségének. A választáson a Mi Hazánk Mozgalom színeiben indul az országos listán.

BARTÓK CSABA
Volt kézilabdázó

Egyéni választókerület: Csongrád-Csanád 01.
Országoslista-helyezés: 157.

A székelyudvarhelyi születésű, 51 esztendős korábbi kézilabdázó a rendszerváltáskor, húszévesen igazolt Magyarországra a szegedi Tisza Volánba, amelyben tíz éven át játszott, majd kétéves spanyolországi kitérő (Ademar León) után 2002 és 2004 között a Fotex Veszprém kézise volt. Szegeden, Spanyolországban és Veszprémben is egy-egy bajnoki aranyérme és országos kupagyőzelme van, a Leónnal 2001-ben Kupagyőztesek Európa-kupája-döntőt játszott. A Fidesz szegedi elnöke, 2018-ban képviselő lett a választókerületében. Egyik ellenfele most Lékó Péter sakkozó édesanyja, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Lékó Julianna. Két gyermeke is sportol, Bartók Csaba sportlövő, Bartók Donát válogatott kézilabdázó.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Erős Gábor, korábbi nemzetközi játékvezető, Komárom-Esztergom megye 02. számú választókerületének fideszes jelöltje. Világbajnokságon és BL-döntőn is részt vett partjelzőként, most a parlamenti mandátumért száll harcba.

– Nyolcadik éve önkormányzati képviselő Esztergomban. A hivatali munka mellett más területen is tevékenykedik?
– Kétezertizennégyben kértek fel először önkormányzati képviselőnek – mondta lapunknak Erős Gábor, a 2010-es világbajnokságon és a 2011-es BL-döntőben is szerepet vállaló korábbi FIFA-partjelző, a Komárom-Esztergom Megyei Játékvezetői Bizottság elnöke, aki a Fidesz-KDNP színeiben, egyéni képviselőjelöltként indul a választáson, s akiről köztudott, hogy győztesen vívta meg élete nagy csatáját a rettegett kórral. – Az első ciklusban a Köznevelési, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke voltam. A képviselői munka mellett két­ezertizenhat decemberéig játékvezető-asszisztensként is működtem Magyarországon és nemzetközi mérkőzéseken egyaránt. A pályafutásom befejezését követően kétezertizenhétben a Komárom-Esztergom Megyei Játékvezetői Bizottság elnökének választottak, azóta is én töltöm be a posztot.

– Kétezertizenkilencben ismét megválasztottak önkormányzati képviselőnek, emellett az alpolgármesteri pozícióra is felkért Hernádi Ádám polgármester, amit a testület megszavazott. Most pedig országgyűlési képviselőjelölt. Miért vállalta el a megbízatást?
– Megtisztelő, hogy felkértek a feladatra. Eleinte Esztergomban egy körzetet, majd mint alpolgármester, az egész várost képviseltem, és jelenleg is képviselem. Az ezt követő lépcsőfok az egész választókerület képviselete lehet, ha az itt élők bizalmat szavaznak. Nekem mindig is fontos volt olyan környezet kialakítása, amely megfelelő körülményeket biztosít a térségben élőknek. A választókerületbe harminc település tartozik, fontosnak tartom, hogy a polgármesterekkel és a civil szervezetek vezetőivel összefogva együttes erővel dolgozzunk. A helyi nehézségek jelentős részével tisztában vagyok, ám a településvezetők sokkal jobban átlátják a saját környezetük problémáit. Éppen emiatt van szükség személyes találkozókra és folyamatos egyeztetésre, hogy megválasztásom esetén közös erővel tudjunk előrehaladni. A térség korszerűsítésének alapkövei már megvannak. Az elmúlt években nagyon sok fejlesztés és beruházás indult el. Úgy gondolom, ezeket továbbra is a megfelelő pályán kell tartanunk, amihez elengedhetetlen az együttműködés és az itt élők támogatása.

– A játékvezetésben elérte a legmagasabb csúcsokat. BL-döntőn, világbajnoki elődöntőn, olimpiai döntőn és számos rangos futball­eseményen vehetett részt: mi az, ami a játékvezetői karrierjében segítette, és most is hasznát veheti?
– A kampány legyen kemény, de sportszerű! Az ellenzéki jelöltek nem az ellenségeim, hanem az ellenfeleim. A tisztelet és a becsületesség nélkülözhetetlen egy ilyen politikai megméretés során, futball-játékvezetőként is ez volt a szemléletünk. A tűrő- és alkalmazkodóképességem nehéz helyzetekben is átlag feletti, a játékvezetés erre is megtanított.

– Mit vár az országgyűlési választásoktól?
– Mint sportember sportszerű küzdelmet remélek. Bízom benne, hogy a kormány által elkezdett munkát tovább tudjuk folytatni, ha bizalmat szavaznak nekem a térség lakói.

– Kassai Viktor segítője volt éveken át – milyen ma a kapcsolatuk?
– Naponta beszélünk, nemcsak egykori kollégám, hanem a barátom is. A futballban eltöltött évek összekovácsoltak bennünket, nemcsak Viktorral, hanem Vámos Tiborral és Ring Györggyel is.
(S. ZS.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik