Sportlövészet: Sidi Péterék fellebbeznek, de ügyvédje nem lát sok esélyt Tokióra

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 19:24
null
Sidi Péter fellebbez az egyéves eltiltás ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
Mint beszámoltunk róla, a hazai szövetség fegyelmi bizottsága egy évre eltiltotta Sidi Pétert – az ügy hátteréről a sportoló ügyvédje, Sándor Elek nyilatkozott lapunknak. A világbajnok sportlövő fellebbez a döntés ellen, de ügyvédje nem nagyon bízik abban, hogy Sidi ott lesz a tokiói olimpián.

A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) fegyelmi bizottsága első fokon egy évre eltiltotta Sidi Pétert (ez a versenyzés mellett az edzésektől és mindennemű sporttevékenységtől való tiltást foglal magában), aki a márciusi indiai világkupaversenyen „a vád” szerint jogosulatlanul bement Péni István szobájába – a döntés nem jogerős, Sidi fellebbezhet, s ha így tesz, másodfokon az MSSZ elnöksége tárgyalja az ügyet.

„Az információt megerősítem” – mondta határozottan Sándor Elek, Sidi Péter ügyvédje, akit arra kértünk, igazítson el minket az ügy jogi hátterében.

NEM VÉSZ EL A KVÓTA

Sidi Péter férfi puskában szerzett kvótát – Magyarországnak, s ez utóbbi a kulcsszó jelen esetben, hiszen a sportolók ebben a sportágban nem névre szólóan, hanem az országnak szereznek kvótát. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben Sidi fellebbez, és a Magyar Sportlövők Szövetsége elnöksége másodfokon helybenhagyja az egyéves eltiltását, más utazhat Tokióba. Erre a legnagyobb esélye Pekler Zalánnak vagy Hammerl Somának van.

Az ügy, amely röviden így fest: a márciusi vk-viadalon Péni István pozitív doppingmintát adott, a nemzetközi szövetség (ISSF) a májusi Európa-bajnokság előtt azonban felmentette őt, miután az ISSF illetékes testülete azt állapította meg, hogy Péni vétlen a doppingügyben – vele szemben szabotázs történt. Az ISSF orvosi és antidopping-bizottságának elnöke arra hivatkozott, hogy Sidi „egyértelműen, láthatóan és szabálytalanul lépett be, majd tartózkodott negyvenöt percig Péni István szállodai szobájában”.

És innentől a szó ismét Sándor Elek ügyvédé: „Kicsit messzebbről kezdeném, hiszen Péni István évek óta zaklatja Sidi Pétert, ám az események tavaly gyorsultak fel igazán, hiszen Péni mind a januári, mind a szeptemberi országos bajnokságon óvott Sidi puskája miatt. Ezt a fegyvert Péter tizenöt éve használja, mindig szabályosnak minősítették, az óvásnak egyértelműen az volt a célja, hogy Pétert kizökkentse a versenyzésből – az eredmények igazolják, hogy ez sikerült is. Az óvást egyébként mindkétszer elutasították. Idén márciusban viszont az újabb ob-n az akkori bíró elfogadta azt, és ki is zárták Sidi Pétert a versenyből. Ezt a döntést Sidi egyesülete a Fővárosi Törvényszéken keresettel támadta meg. És csak ezek után jött az indiai világkupaverseny.”

Az indiai vk-viadal, ahol Péni pozitív doppingesete mellett történt más is, nevezetesen hogy – Sándor Elek elmondása szerint – Péni István feltehetően rábeszélte Pekler Zalánt arra, lépjenek vissza a vk-döntőtől arra való hivatkozással, hogy Sidi puskája szabálytalan.

Sándor Elek
Sándor Elek

„A hazai szövetség fegyelmi eljárást rendelt el, amelynek során Sidi Pétert is megbüntették, mondván, félrevezette a másik két sportolót. A valóság persze nem ez... fogalmazott Sándor Elek. – Az elsőfokú fegyelmi eljárásban mindhárom sportolót egy-egy havi Gerevich-ösztöndíj megvonásával büntették. Sidi és Péni esetében ez háromszázezer forint, Pekler viszont ötvenezret kap – utóbbi visszalépett, Sidi nem, kérdezem: hogy van itt arányban a büntetés a cselekedettel? Az ösztöndíjat ráadásul nem a szövetség adja, hanem az állam, s mikor a fellebbezésünkben leírtuk, hogy ezt az ösztöndíjat emiatt a szövetség nem vonhatja meg, pénzbírságra változtatták a döntést. De ez a határozat is sántít...”

Mégpedig azért, mert a sporttörvény vonatkozó passzusa egyértelműen rögzíti, hogy amatőr sportolóra nem lehet pénzbüntetést kiszabni – és itt jön az újabb polgári úgy, merthogy a szövetség ellen Sándor Elekék benyújtották ez ellen a fegyelmi döntés ellen is a keresetlevelet a Fővárosi Törvényszékre.

„Sidi Péterre igaz a mondás: ami a szívén, az a száján, renitens embernek tartják, ez nem vitás, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a hazai szövetség is minden eszközzel Péter ellen van – jelentette ki az ügyvéd, aki szavait alá is támasztotta Péni István doppingügyével, s annak következményeivel: – Péni István április 15-én értesült a pozitív mintájáról, ám csak május 10-én nyújtott be kérelmet a hazai szövetség elnökének arról, mi is történt vele. Az elnök rohamos gyorsasággal két döntést hozatott meg az elnökséggel: fegyelmi eljárást indítottak Sidi Péter ellen, noha ez nem elnökségi jogkör, és felfüggesztették a versenyzési engedélyét. A cél egyértelműen az volt, hogy ne indulhasson az eszéki Európa-bajnokságon. Nem is indult.”

Miután Sidi Péter számára világossá vált, hogy személyét egyértelműen összefüggésbe hozzák Péni doppingügyével, ügyvédhez fordult, aki, noha kormányrendelet rögzíti, hogy a fegyelmi eljárás elrendelésekor az ügyhöz csatolni kell a bizonyítékokat, úgy ment el a májusi 18-ai meghallgatásra, hogy a szövetség nemhogy nem csatolta például a videofelvételt az eljárási papírokhoz, még csak lehetőséget sem adott a jogi képviselőnek arra, hogy megnézhesse azt.

„A fegyelmi bizottság határozatképtelen volt, a három tagból csupán kettő volt jelen, holott szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy egy ilyen bizottság létszámát úgy kell megállapítani, hogy az határozatképes legyen. Ebből egyértelmű, hogy nem is akartak döntést hozni, mert ha felmentik Pétert, mehetett volna az Eb-re” – mondta Sándor Elek.

Az ügyvéd ezen a személyes találkozón sem kapta meg a videofelvételt, ahhoz csak három nappal később jutott hozzá. A megismételt tárgyalásra május 27-én került sor, s mivel akkor Sidi Péter mint a felesége edzője az eszéki Eb-n tartózkodott, a távolléte miatt Sidi Péter írásbeli nyilatkozatot tett, melyet Sándor Elek olvasott fel az ítészeknek.

„Péter mondatai után a testület tagjai úgy fogalmaztak, hogy a döntést alaposan át kell gondolniuk, én pedig jeleztem, hogy tanúkat is szeretnék beidézni – folytatta Sándor Elek. – Ezek után még aznap meghozták a Péter eltiltását tartalmazó határozatot...”

Az ügy már-már tényleg krimibe illő, az ügyvéd nem nagyon reménykedik abban, hogy Sidi Pétert felmentik, holott tengernyi kérdése van, az eset számtalan pontja finoman fogalmazva sem bizonyított szerinte, de legalábbis érthetetlen, és nincs meg az ok-okozati összefüggés a történések között.

„Mindenesetre érdekes, hogy a pozitív doppingminta szolgáltatása után előkerül egy ilyen felvétel... Sidi Pétert néhány éve fair play díjat kapott, ez talán nem véletlen. Ha valaki szabotázst akar elkövetni valaki ellen, azt nem ilyen amatőr módon teszi – jegyezte meg Sándor Elek. – De nézzük Péni oldaláról: ő maga nyilatkozta, hogy növelnie kell a testsúlyát, a szer pedig, amit a vizeletében találtak, segíti a doppingszer kiürülését. Megjegyzem, ha komolyabb doppingszert találnak az ellenőrök, az azonnali felfüggesztéssel jár – ha valaki szabotázst akar végrehajtani, nem ilyet használ? De megyek tovább! Honnan tudta Péni István, hogy melyik nap felvételeit kell kikérnie a szállodától, és hogyan is kérte ki azt, mert ilyet csak csak hatósági megkeresésre adnak ki. Nem lehetséges, hogy bevette a szert, csak éppen elszámította magát...? Természetesen fellebbezünk a döntés ellen, de túl sok reményt nem látok arra, hogy Sidi Péter ott lesz a tokiói olimpián.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik