Sakk: az élmezőny tömörül, Griscsuknak elege van

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.03.25. 18:48
null
Alekszandr Griscsuknak elege lett (Fotó: Getty Images)
A sakkvilágbajnoki torna hetedik fordulója röviden: az élmezőny betömörült, Alekszandr Griscsuk pedig haza akar menni.

Félidőnél járunk a Jekatyerinburgban zajló sakkvilágbajnok-jelölti versenyen, és a hetedik forduló legérdekesebb eredménye az volt, hogy a francia Maxime Lachier-Lagrave megállította az eddig nagyon kiegyensúlyozottan versenyző orosz Jan Nyepomnjascsijt, így feljött rá, és ketten pontazonossággal vezetik a versenyt. Közben a koronavírus-járvány a sakkot is elérte, nemcsak azért, mert a Nemzetközi Sakkszövetség kedden úgy döntött, egy évvel elhalasztja az idén esedékes sakkolimpiát, hanem azért is, mert a sakkvilágbajnok-jelölti tornán is akadt valaki, aki szerint el kellene halasztaniuk ezt a viadalt is.

„Eleinte nem volt egyértelmű véleményem az ügyben, de most már van, szerintem a tornát abba kell hagyni – mondta Alekszandr Griscsuk. – Nem véletlen, hogy minden más sporteseménnyel így tesznek, jelenleg a miénk az egyetlen nagy sportverseny, amelyet megrendeznek. Az egész légkör nagyon barátságtalan, a biztonsági intézkedések, hogy mindenki maszkban van. Nehéz így sakkozni, nem is akarok játszani, nem is akarok itt lenni.”

A szövetség erre azt válaszolta, hogy a legegyszerűbb megoldás lett volna elhalasztani a tornát, ami azonban hatalmas csapás lett volna a sakkra nézve, ráadásul azt sem lehet mondani, hogy felelőtlenül kezelnék a helyzetet, hiszen számos más versenyt elhalasztottak már. A sakkvilágbajnok-jelölti torna most kezd csak izgalmassá válni, Nyepomnjascsij vereségével nagyon betömörült az élmezőny.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, JEKATYERINBURG
7. FORDULÓ

Fabiano Caruana (amerikai)–Vang Hao (kínai) 0.5:0.5
Maxime Vachier-Lagrave (francia)–Jan Nyepomnjascsij (orosz) 1:0
Ting Li-zsen (kínai)–Kirill Alekszejenko (orosz) 0.5:0.5
Anish Giri (holland)–Alekszandr Griscsuk (orosz) 0.5:0.5
Az állás: 1. Nyepomnjascsij 4.5 pont, 2. Vachier-Lagrave 4.5, 3. Caruana 3.5, 4. Giri 3.5, 5. Vang Hao 3.5, 6. Griscsuk 3.5, 7. Ting Li-zsen 2.5, 8. Alekszejenko 2.5

A 8. forduló párosítása: Caruana–Vachier-Lagrave, Vang Hao–Ting Li-zsen, Nyepomnjascsij–Giri, Alekszejenko–Griscsuk

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik