Képes Sport
CSILLAG PÉTER
2022.07.14 19:24

Rend, fegyelem, történelem – könyv a magyar rendőrsport száz évéről

A Magyar Rendőr Sportalmanach című kötetnél alaposabban, szabályszerűbben, precízebben szerkesztett kiadványt a sportkönyvpiacon nagyítóval sem találni. Mácsár Gábor rendőr alezredes munkája véletlenül éppen 365 oldalas lett, vagy mondhatjuk úgy, hogy az év minden napjára kínál olvasnivalót.

Ura mawashi geri, azaz fordított köríves rúgás Mácsár Gábor, a könyv írója előadásában

 

 
A XX. század bolondériája – amikor Albert Flórián könyvet írt a futballról
Az Anfield hangja – könyvbe illő történet a Liverpool bemondójáról

„Nagy hátránya a detektív sportolásának az, hogy szolgálatának természeténél fogva szabadidejét sohasem határozhatja meg előre. A bűncselekmények üldözését sohasem lehet időkeretek közé szorítani. Nem ritka eset az, hogy napokig állandó szolgálatban van, s ilyenkor természetesen nem mehet el semmiféle sportgyakorlatokra. Előfordulhat az is, hogy egy nyomon követett üldözés után, melynél egész nap lótott-futott, uccáról-uccára és emeletről-emeletre, olyan fáradt, hogy ezen oknál fogva képtelen a gyakorlatokon való részvételre.”

Sohasem volt könnyű a detektívsportolók élete, ez világosan kiderül dr. Gellért Ede 1928-as cikkéből, amelyben a szerző a DAC, azaz a Detektív Atlétikai Club versenyzőinek nehézségeiről értekezett. Lássuk be, a bűnügyesek sportjának mélységeit nem ismeri a széles nyilvánosság, futballmeccsen a legritkább esetben nyomozzák a labdát detektívek, egy közelmúltban megjelent rendhagyó kötetben mégis olvasni ilyesmiről is.

Bár rögvest javítanunk kell magunkat, hiszen a fenti cikkrészletet idéző könyv a szó szoros értelmében a legkevésbé sem rendhagyó, sőt nagyon is rendkövető: a Magyar Rendőr Sportalmanach című kötetnél alaposabban, szabályszerűbben, precízebben szerkesztett kiadványt a sportkönyvpiacon nagyítóval sem találni. Mácsár Gábor rendőr alezredes munkája véletlenül éppen 365 oldalas lett, mintha még a naptár rendjéhez is fegyelmezetten igazodna, vagy mondhatjuk úgy, hogy az év minden napjára kínál olvasnivalót. Január elejére főként köszöntőket, a szerző bevezetőjét ugyanis négy magas rangú rendőrtiszt előzetes gondolatai követik, majd a Rendőri sportemlékezet című fejezet alapvetésén túljutva elér az olvasó az első képgalériáig.

Itt érdemes is megállnunk egy pillanatra, hiszen a könyvben több blokkba tagolt különleges fotóanyag figyelemre méltóan gazdag és sokféle. Az egyik képen például egyik lábát akrobatikusan oldalra lengető motoros rendőrt látunk, a másikon a Magyarország legerősebb rendőre versenyen borzalmas súllyal gyürkőző főtörzszászlóst (név szerint Lukács Krisztiánt, a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság képviseletében), a harmadikon maga a könyv írója, a világ-, Európa- és magyar bajnok karatéka kínálja meg ellenfelét nyaktájékon látványos „ura mawashi geri” rúgással. Eltekintünk a többi, mintegy hatszáz fénykép ismertetésétől, már csak azért is, mert bármily értékes, mondjuk, a lenyűgöző sporttörténeti galéria a Rendőrtiszti Atlétikai Club évtizedeiről, a pontosan kidolgozott szöveges összefoglalók és a kigyűjtött statisztikák, névsorok nélkül a fotók magukban annyit érnének, mint gumibot rendőr nélkül. És azt tudták, hogy az első magyar nyelvű önvédelmi szakkönyv 1906-ban jelent meg a Monori Sport Club gondozásában? A kötetből erre is fény derül, a monori éjszakai élet szorult pillanataiban is hasznos füzetet a keleti harcművészet titkaiban elmerülő rejtélyes szerző, bizonyos Sok Natzs publikálta a múlt század elején.

A Magyar Rendőr 1948-ból

Ha ismertetőnk csapongónak és szertelennek tűnik, nem a magyar rendőrsport 1920 és 2020 közötti száz évét bemutató almanach hibája, hanem éppen azt jelzi, hogy a könyvet forgatva itt is, ott is belebotlik a kívülálló valami érdekességbe. Igazságtalan lenne azonban kizárólag személyes benyomásainkra építeni a cikket, amikor a vaskos kötet szinte gondosabban van felépítve, mint egy rendőrlaktanya. Az eszmei és intézményi háttér ismertetése után kronológiai rendben veszi végig a magyar rendőri sporttörténelem fontos szakaszait (néhány téma, ízelítőül: „A belügyi-rendőri testnevelés és sportrendszer a két világháború között”, „A Dózsa és a BM szpartakiádok rendszere”, „A rendszerváltás utáni időszak rendőrsportja”). Külön taglalja a küzdőművészetek válfajainak szerepét a rendőri testületben, ismerteti a fontos verseny­eredményeket (Bene Ferenctől Zsivótzky Gyuláig nem kevesebb mint 21 olimpiai bajnok tartozott a rendőrség állományához), kitér az egészségmegőrzés kérdésére, végül szószedetet közöl az előforduló kulcskifejezésekről, majd bőséges irodalomjegyzékkel zár. Mácsár Gábor alaposságára jellemző, hogy külön honlapot (rendoralmanach.hu) szerkesztett a könyv népszerűsítésére, itt olvasni Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó ajánlását is: „Egyedülálló könyv. Ha idén csak egy könyvet veszel, ez legyen az!”

Csak a rend kedvéért: ezt még tavaly mondta.

Az ország legerősebb rendőre, Lukács Krisztián


(Mácsár Gábor: Magyar rendőr sportalmanach, Defence For Life Képzési Kft., 2021)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 9-i lapszámában jelent meg.)

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.

2022.11.24 11:12:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Szelek szárnyán igényesen tördelt, informatív kiadvány, azok is élvezhetik, akik nem szeretnek repülni.