Párizs 2024: megkezdődött a Szajna megtisztítása

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 15:38
null
Megtisztítják a Szajna vizét (Fotó: Getty Images)
Megkezdődött a Szajna folyó 1,4 milliárd euróba kerülő megtisztítása azzal a céllal, hogy a vízminőséget jelentősen javító munkával időben elkészüljenek a jövő nyári párizsi olimpiai és paralimpiai játékokra – írta beszámolójában az insidethegames.biz.

 

A Szajnának központi szerepe lesz a 2024-es játékokon, mivel az olimpia megnyitóünnepségén legalább 140 hajó vonul majd a folyón, körülbelül tízezer sportolót szállítva, emellett a triatlon, a nyílt vízi úszás és a paratriatlon versenyeinek helyszínéül is szolgál.

A városháza illetékesei azt állítják, hogy az olimpia nélkül évekbe telt volna a tisztítás finanszírozása a Szajnán, amelyben 1923 óta – néhány kivételtől eltekintve – tilos úszni. A francia házigazdák 2018-ban olimpiai törvényt fogadtak el, amely két évet adott a kikötött hajóknak, hogy a párizsi szennyvízhálózathoz csatlakozzanak, ahelyett, hogy a hulladékot közvetlenül a folyóba ürítenék – írta a portál.

A jövő évi párizsi nyári olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik