NOB: a Bizottság elítéli a fegyverszünet megsértését

R. P./MTIR. P./MTI
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 15:35
null
A NOB elítéli a fegyverszünet megsértését (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elítélte az olimpiai béke, az általánosan elfogadott fegyverszünet megsértését.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

A NOB közölte: aggódik az ukrán olimpiai közösség biztonságáért, ezért munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata a kialakult helyzet elemzése, szükség esetén segítségnyújtás az ukrán sportolók, sportvezetők számára.

Az olimpiai béke január 28-án kezdődött, hét nappal a pekingi téli játékok megnyitója előtt és elméletileg március 20-án, a téli paralimpia után egy héttel ér véget.

December 2-án az ENSZ mind a 193 tagországa elfogadta az olimpiai fegyverszünetről szóló határozatot. A béke tradíciója mintegy 3000 éves, az ókori olimpiák koráig nyúlik vissza.

A 2008-as pekingi nyári játékok előtt nem sokkal véres konfliktus robbant ki Dél-Oszétia függetlenedési törekvései miatt Grúzia és Oroszország között, 2014-ben pedig Oroszország a szocsi téli olimpia utolsó napjai alatt szállta meg az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik