Lovassport: a vecsési fogathajtó-világkupán újra bakra ül Lázár Vilmos

Vágólapra másolva!
2010.06.01. 13:25
A jövő csütörtöktől vasárnapig tartó vecsési fogathajtó-világkupán ismét bakra ül Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség hétszeres világbajnok elnöke.

„Tavaly ő beszélt rá, hogy a hazai vb miatt üljek vissza a kettes fogatra, most meg én vettem rá, hogy térjen vissza a versenypályára – mondta a sportvezető testvére, a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán a vecsési viadal keddi sajtótájékoztatóján. – Úgy beszéltük meg, hogy én készítem fel a lovait, ő heti két-három alkalommal edz, és hétvégén versenyez. Ha ez működőképes lesz, akkor jövőre a tervek szerint indul a kettes vébén."

Dobrovitz József, a vk világbajnoki aranyérmes házigazdája elmondta, az elmúlt három-négy évben több vb-első is megfordult a versenyen, de többnyire egyesével, viszont az idén várhatóan tíz fogathajtó világbajnok is rajthoz áll, az élvonalból kizárólag az amerikaiak nem indulnak.

„A közönség láthatja a német, a holland, a svájci és a svéd csapatot, csupa-csupa világbajnokkal felsorakozva. Egyedül a hollandoknál fog hiányozni Ijsbrand Chardon. Továbbá indul az ausztrál Boyd Exell is” – közölte Dobrovitz, aki a nevezések ismeretében kisvilágbajnokinak nevezte a vecsési vk mezőnyét.

Hozzátette, azt szeretné, ha vagy ő, vagy Lázár Zoltán nyerné a négyesek versenyét, míg a 35 indulót, köztük tíz külföldit számláló kettesek között szintén magyar győztesért szorít. Elárulta, tervezi az ingatlan bővítését és fejlesztését, hogy Vecsés a magyar lovasélet egyik nemzetközileg elismert központjává váljon. Ennek érdekében a magyar szövetség benyújtotta pályázatát a 2013-as pónifogat-vb-re, továbbá idén augusztusban ott rendezik a juniorok fogatvilágkupájának egyik versenyét.

„Az időjárás megnehezíti a helyzetünket, de a megfelelő talajnak köszönhetően nagy gondot nem okozhat a verseny megrendezésében, amelyet most már az aacheni és a bredai után a harmadik legrangosabbnak ítélnek a szakemberek" – zárta mondandóját Dobrovitz.

A sajtótájékoztatón szóba került az egyesült államokbeli Kentuckyban szeptemberben kezdődő lovas világjátékok is: májusban még úgy tűnt, hogy a túl magas költségek miatt nem indulnak a magyar fogathajtók, ugyanakkor most már sokkal bizakodóbban nyilatkozott Lázár Zoltán és Dobrovitz is.

„A korábban fogatonként 100 ezer euróra kalkulált költségvetést egy új szállító révén sikerült 80 ezerre csökkenteni. Igyekszünk szponzorokat találni, hogy el tudjunk indulni. Az előnevezést elküldtük, s július közepére el kell dőlnie, sikerült-e megszereznünk a szükséges támogatói összeget" – mondta Lázár Zoltán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik