Darts: tíznyilas, két big fish, szenzációs körátlagok a bajnokságban

M. A.M. A.
Vágólapra másolva!
2022.07.04. 17:45
null
A férfiaknál legjobb nyolc közé jutottak (balról): Bezzeg Nándor, Melisek Zsolt, Takács Gábor, Borbély András, Kovács Patrik, Vida Mihály, Darányi Zoltán, Kovács Álmos (Fotó: Mihályi András)
A közelgő budapesti rendezésű ifjúsági Európa-bajnokság előtti utolsó zsúfolt hétvégéjét tartotta a steel szakág számára a Magyar Dartsszövetség a fővárosi KöKi Terminálban. Szombaton az egyéni nemzeti bajnokság ötödik fordulójában a férfiaknál ismét végigverte a felnőtt mezőnyt az ifikorú Borbély András, és ezúttal a nők között is 18 év alatti győztest ünnepeltek Kovács Tamara személyében. Mondhatni tehát, hogy biztató a helyzet a fiatalok kontinensviadala előtt. Vasárnap párosban Kovács Patrik és Rucska József, illetve Ihász Veronika és Ölei Annamária kettőse ért révbe.

Azért a 141 férfi és 25 női induló nem rossz, ha azt vesszük, hogy tombol a nyár, fesztivál fesztivál hátán, mindenki nyaral, és így is összejött közel kétszáz magyar dartsos a steel egyéni nemzeti bajnokság ötödik fordulójára. Főleg, hogy a bajnoki pontverseny előrehaladtával sokan már elengedik ezt a sorozatot, mondván, egyre kevesebb az esélyük odaérni a mezőny elejére, és mivel idén nyolcállomásos ez a versengés, immár átléptünk a pontvadászat második felébe. Amelyben még inkább megerősítette vezető helyét Borbély András, aki sorozatban a harmadik fordulót nyerte meg, így a saját korosztálya, az ifjúsági mellett a felnőtt mezőnyt is magabiztosan vezeti.

Több mint százpontosra növelte az előnyét azáltal, hogy a pontverseny második helyezettje, Kámán Lehel ezúttal rögtön kiesett, a 128 között 6–4-re kapott ki egy másik sokra hivatott fiataltól, Polonyi Zoltántól, a jelenleg harmadik helyen álló Kovács Patrikot pedig ő maga verte ki az elődöntőben – fantasztikus mérkőzésen! 95.15-ös körátlag, 104.64-es első kilencnyilas átlag a győztes részéről, de a 45 százalékos (9/20) kiszállózás is megsüvegelendő, annál is inkább, mert ebben mutatkozott a legnagyobb különbség, a vesztes ugyanis 12 százalékkal (3/25) dobta a duplákat, pedig az ő első kilencnyilas átlaga 109.72 lett, tehát a tömeggel nemhogy nem volt gond, az PDC-szintű volt.

 

Borbély dobott 13, 12 és 11 nyilas leget is – és még ezzel sem vitte el a nap legrövidebb legje különdíját, mert Jehirszki György a legjobb 32 között 10 nyílból oldotta meg az első leget, viszont a forduló legmagasabb kiszállója a 16 éves pápai srácé lett a szintén a tábladöntőben dobott 170-essel –, aztán a döntőben a legutóbbi bajnok után az eggyel korábbi címvédőt, Takács Gábort is felülmúlta, de írhatnánk úgy is, hogy mindkét olyan magyar dartsost legyőzte, aki idén két WDF-tornagyőzelemmel büszkélkedhet.

Mellesleg Borbély is nyert már egy ilyen versenyt, jól állunk tehát a World Darts Federation világranglistapontokat adó sorozatában. Tán még sosem álltunk ilyen jól.

A kis kitérő után vissza a hétvége történéseihez: a nőknél Kovács Tamara ezúttal győztesen kikerült ki az összes szoros csatából, a fináléban klubtársát és barátnőjét, Turai Krisztinát meccsnyilakat túlélve megverve. Másnap a páros nemzeti bajnokságra 72 férfi és nyolc női kettős nevezett, ebben a kategóriában ezen az egy versenyen dőlt el a bajnoki cím, és bár a szabályok szerint különböző klubokat képviselő játékosok is összeállhattak, kivétel nélkül klubtársak nyertek: előbb a hölgyeknél a győri színekben versenyző Ihász Veronika és Ölei Annamária – az elmúlt öt évben immár negyedszer –, majd az uraknál a Honvéd Auróra SE új igazolásai, Kovács Patrik és Rucska József.

Utóbbi egyébként szintén elővezetett egy 170-es kiszállót, vagyis vasárnapra is jutott egy big fish.

A nőknél a legjobb négy közé jutottak: Erdei Nóra, Turai Krisztina, Kovács Tamara, Ölei Annamária (Fotó: Mihályi András)
A nőknél a legjobb négy közé jutottak: Erdei Nóra, Turai Krisztina, Kovács Tamara, Ölei Annamária (Fotó: Mihályi András)

 

STEEL EGYÉNI NEMZETI BAJNOKSÁG, 5. FORDULÓ, BUDAPEST
Férfiak. Negyeddöntő: Borbély András (Pápai Holdkő DC, 1. kiemelt)–Kovács Álmos (Viadukt DC) 7–4, Kovács Patrik (Honvéd Auróra SE, 5.)–Bezzeg Nándor (Érd-EL SE) 7–2, Takács Gábor (Dö-Mik DC)–Vida Mihály (Hírös Hunok DC, 10.) 7–5, Melisek Zsolt (Pestújhelyi SC, 11.)–Darányi Zoltán (Győri DC) 7–4. Elődöntő: Borbély (95.15)–Kovács P. (92.04) 9–3, Takács (75.52)–Melisek (68.70) 9–5. Döntő: Borbély (75.55)–Takács (74.05) 11–6.
A pontverseny állása: 1. Borbély 328, 2. Kámán Lehel (Szombathelyi DCSE) 224, 3. Kovács P. 204, 4. Rucska József (Honvéd Auróra SE) és Jehirszki György (Tököli DK) 188-188, 6. Papp Rajmund (Vecsési SE) 160, 7. Melisek 132, 8. Takács 120

Nők. Negyeddöntő: Ölei Annamária (Győri DC, 1.)–Tekauer Gréta (Érd-EL SE) 6–2, Erdei Nóra (Phoenix DSE, 2.)–Sorger Antónia (Érd-EL SE) 6–4, Turai Krisztina (Szolnoki Baglyok DC)–Csombok Krisztina (Smile DC, 3.) 6–5, Kovács Tamara (Szolnoki Baglyok DC, 4.)–Mikó Alexandra (Salgótarjáni Párducok DC) 6–2. Elődöntő: Kovács T.–Ölei 6–4, Turai–Erdei 6–4. Döntő: Kovács T. (54.28)–Turai (55.04) 7–6.
A pontverseny állása: 1. Ölei 158, 2. Erdei 148, 3. Kovács T. 136, 4. Csombok 128, 5. Turai 106, 6. Cserpes Ágnes (Újpalotai KDC) 82, 7. Sorger 74, 8. Puskás Erzsébet (Vecsési SE) 66

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik