Asztalitenisz: búcsú az Eb-től, női csapatunk nem bírt a kínai portugálokkal

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.09.30. 18:36
null
Madarász Dóra a kettőből az egyik meccsét hozta, de ez most kevés volt a győzelemhez (Fotó: ETTU)
Női válogatottunk nagy csatában 3:2-re kikapott a két honosított kínaival felálló Portugáliától, így nem jutott be a kolozsvári Európa-bajnokság negyeddöntőjébe.

 

Az már a délelőtti programban eldőlt, hogy az olaszoktól 3:1-es vereséget szenvedő férficsapatunk nyeretlenül zárta a kolozsvári csapat Európa-bajnokságot, míg a nők délután a negyeddöntőbe jutásért játszottak. Az ellenfél Portugália volt, amelynek akadt némi elszámolni valója a mieinkkel, ugyanis tavaly januárban Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány együttese az olimpiai kvalifikációról döntő összecsapáson óriási meglepetésre saját közönsége előtt győzte le a portugálokat 3:1-re, s szerzett ezzel tokiói kvótát. Akkor három honosított kínaival állt fel az ellenél, közülük most „csak” ketten léptek asztalhoz, ami nem változtatott azon, hogy az esélyek most (is) inkább a portugálok mellett szóltak.

Bátorfi Zoltán erre az olimpiai ciklusra új, fiatal játékosokat szeretne beépíteni a válogatottba, ennek jegyében Póta Georgina és Madarász Dóra mellett szerdán a horvátok ellen Imre Leilát, csütörtökön a portugálokkal szembenNagyváradi Mercédeszt dobta mély vízbe.

Póta a 2016-os budapesti Eb-n egyesben ezüstérmes Fu Yuval kezdett, s bár sok mindennel próbálkozott nem találta a tollszárfogással játszó kínai származású klasszis játékának ellenszerét. A portugálok joggal tarthattak Madarásztól, aki a gondomari olimpiai selejtezőn mindkét partiját hozta, s most Shao Jienivel szemben is bizonyította, hogy az nem a véletlen műve volt, Nagyváradinak pedig nem okozott gondot az ellenfél egyetlen portugál születésű játékosának legyőzése.

A Madarász–Fu Yu rangadó előtt tehát nálunk volt a lépéselőny, 2:1-re vezettünk, ami érezhető magabiztosságot adott a magyar játékosnak: már az első szettet is behúzhatta volna, de az még kicsúszott a kezéből, a következő két játszmát viszont tanári játékkal hozta. Ekkor a mieink egyetlen szettre voltak a győzelemtől, ám mint kiderült, ez a „távolság” most leküzdhetetlen volt: Fu Yu összekapta magát, fordított Madarásszal szemben, s mivel Póta sem bírt Shao Jienivel, a portugálok 3:2-es sikerével zárult az összecsapás – ők jutottak be a legjobb nyolc közé, a magyar válogatott pedig a csoportja második helyén zárva elbúcsúzott a kontinensbajnokságtól.

„Kiváló meccset játszottunk, egy kicsivel most a portugálok voltak a jobbak – értékelt Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány. – Madarász remekül játszott, Shao Jieni legyőzése szép eredmény, Nagyváradi meggyőző teljesítményt nyújtott a harmadik helyen és Póta megtette, amit tudott. Azt gondolom, összességében nincs szégyenkezni valónk, ez a portugál csapat sokáig juthat az Európa-bajnokságon.”

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, KOLOZSVÁR
Nők. E
-csoport
Portugália–Magyarország 3:2

Fu Yu–Póta Georgina 3:0 (8, 4, 8)
Shao Jieni–Madarász Dóra 2:3 (–12, 7, –10, 4, –10)
Matos–Nagyváradi Mercédesz 0:3 (–6, –9, –4)
Fu Yu–Madarász 3:2 (11, –3, –9, 6, 5)
Shao Jieni–Póta 3:0 (6, 9, 7)
A végeredmény:
1. Portugália 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Horvátország 2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik