Barcelona: drasztikusan csökkentik a szakosztályok költségvetését – sajtóhír

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.29. 10:00
null
Sajtóhírek szerint drasztikusan csökkenti a szakosztályok költségvetését az FC Barcelona (Fotó: Getty Images)
A katalán RAC1 értesülései szerint drasztikus költségcsökkentésen dolgozik az FC Barcelona vezetősége és a jelek szerint a következő három évben kevesebb pénzből gazdálkodhat a gránátvörös-kékek kézilabda-, kosárlabda-, futsal- és jégkorongszakosztálya is, a női labdarúgókat viszont nem érinti a változás, hiszen ők az egyetlen, nyereséget termelő csapata a klubnak.

Mint a lap részletezte, a Barcelona vezetősége azt tervezi, hogy a következő három évben 15 millió euróval csökkenti a szakosztályok költségvetését, beleértve a bértömeg csökkentését, de minden egyéb további kiadást is, így például az utazási költségeket.

A RAC1 kiemelte, a férfi labdarúgóknál köztudott, hogy jelentősen csökkenteni kell a fizetéseket, így a tervek szerint a jelenlegi 550 millió eurós kiadást 450 és 470 millió euró közé redukálnák le.

Ami a kézilabdázókat illeti, a nyártól a Telekom Veszprémet erősítő Ludovic Fabregas pótlására a katalánok szerették volna megszerezni a szponzorációs gondokkal küzdő lengyel Kielcétől Arcjom Karaljokot, de most úgy tűnik, hogy „olcsóbb” beállóst keresnek helyette, hiszen a fehéroroszért átigazolási díjat is kellene fizetniük. Ráadásul, a horvát válogatott irányítótól, Luka Cindrictől is gazdasági okok miatt válik meg a katalán klub – sajtóhírek szerint a 29 éves játékmester is Veszprémben folytathatja.

A futsalosoknál is hasonlóképp csökkentik a kiadásokat és az idény végén távozó két játékos helyére csak egy érkezik, a portugál Sportingtól megszerzett Eric pedig szabadon igazolhatóként ír alá a Barcelonához, melynek nem kell fizetnie a játékosért.

A jégkorongozóknál vizsgálják a létszámleépítés lehetőségét, ugyanakkor a szakosztály már a klub igényeihez igazította a 2024–2025-ös idény költségvetését.

A legnagyobb mértékben a Barcelona kosárlabdacsapatát érinti a költségcsökkentés, hiszen a 36 millió euróból gazdálkodó szakosztály költségvetését a következő három évben 20 százalékkal lejjebb viszik az eredeti számítás szerint.

Nem csak a szakosztályoknál, hanem a klubnál is lesz költségvetési korlátozás. Joan Laporta klubelnök szerint némi aggodalomra ad okot a gazdasági bizonytalanság, és ezt tetézné az esetleges Montjuicba költözés, ami 93 millió eurós veszteséget jelentene a következő évadban.

A spanyol liga legfrissebb számításai szerint a Barcelonának egyébként 230 millió eurós működési hiánya van a 2023–2024-es kiírásra és ez azt jelenti, hogy ha olyan futballistákat akar regisztrálni, mint Gavi, Roland Araújo, Sergi Roberto vagy Marcos Alonso, akkor mérsékelnie kell a kiadásokat és/vagy több bevételt kell generálnia, hogy gazdaságilag egyensúlyba hozza a klubot és megfeleljen a pénzügyi fair play szabályainak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik