Ózd rali: Östberg hajszálnyival nyerte meg az ob 6. futamát

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2022.10.08. 20:54
null
Östberg hajszálnyival nyert (Fotó: Dudás Endre)
Egy hajszálon múlt. A korábbi WRC2 világbajnok Mads Östberg a kezdeti viszontagságok után 7 tizedmásodperces (!) előnnyel nyerte meg az Ózd ralit Csomós Miklós előtt. A norvéggal a bajnoki címért harcban álló Vincze Ferenc harmadikként érkezett.



Te nyertél, vagy én? A kérdést Mads Östberg tette fel az Ózd rali utolsó gyorsasági szakaszának céljában, és nem viccelt, tényleg nem tudta, hogy mi lett a vége. Hogyan is tudott volna fejben kiszámolni 7 tizedmásodpercnyi különbséget?

„Olyan volt ez a nap számunkra, mintha hullámvasúton ültünk volna – nyilatkozta a norvég pilóta a Nemzeti Sportnak. – Nem volt megfelelő a beállításunk, majd hibáztam, mert hozzáértem egy lassítóhoz, ami miatt büntetést kaptunk, úgyhogy igazából attól kezdve futottunk az eredmény után. Megtettünk mindent, amit tudtunk, a végére a jó beállítást is megtaláltuk, és megcsináltuk! Nehéz és hosszú nap, nehéz és hosszú verseny volt, éppen ezért nagyon jó érzés, hogy a kezdeti nehézségek után megnyertük.”

A második helyen célba érő Csomós Miklós az idén az Európa-bajnokságon szerepel, ahol volt egy nagy bukása, azt akarta kiheverni az Ózd ralin, szóval elsősorban azért jött, hogy a győzelemért harcoljon. De ha már így alakult, beszállt a küzdelembe.

„Ismert pályákon autóztunk, de plusznehézséget jelentett, hogy ránk esteledett – mondta Csomós. – Volt egy szakasz, amelyiken nagyon sokat kaptunk, a másik kettőn ezt nem tudtuk ledolgozni, úgyhogy az utolsó gyorsasági előtt megbeszéltük Attilával, a navigátorommal, hogy nem kockáztatunk, nem próbálunk meg harcolni a győzelemért. Így utólag sajnálom, de Mads alapvetően egész nap gyorsabb volt, csak két szakaszon tudtuk legyőzni.”

Fotó: Dudás Endre
Fotó: Dudás Endre

A harmadik helyen Vincze Ferenc érkezett, és még ennek is örülhetett annak fényében, ahogy az utolsó két szakasza sikerült. Az összetettben a verseny előtt egy pont választotta el őt és Östberget (a mínuszolás nélkül, de a norvég nullát mínuszol), s ez a különbség most tovább nőtt. Pedig az utolsó kör előtt még Vincze állt az élen…

„Az utolsó előtti szakaszon nem tudtuk felkapcsolni a lámpasort, úgyhogy alig láttunk valamit, az utolsóra felkapcsoltuk, de nem segített sokat, úgyhogy a végén azt hittem, még a dobogós helyet is el kell felejtenem. Nagyon csalódott vagyok” – mondta Vincze a célban.

A bajnokság novemberben a Rally Hungaryn ér véget.

ÓZD RALI, AZ OB 6. FUTAMA, ÓZD
Abszolút végeredmény:
1. Mads Östberg, Patrik Barth (norvég, svéd, Citroën C3 Rally2) 53:15.2, 2. Csomós, Nagy A. (GR Motorsport, Skoda Fabia R5) 0.7 másodperc hátrány, 3. Vincze, Németh G. (Korda Racing, Skoda Fabia R5) 4.8 mp h.
Az ob állása (nem hivatalos): 1. Mads Östberg, Patrik Barth 200.4 pont, 2. Vincze, Németh G. 187.5, 3. Velenczei, Vánsza (Topp Cars, Skoda Fabia Rally2 Evo) 172.5

HALÁLOS BALESET TÖRTÉNT – A RENDEZŐK KÖZLEMÉNYE

Halálos baleset történt az Ózd rali utolsó gyorsasági szakaszán. A futamot rendező Hero Kft. a következő hivatalos közleményt adta ki a tragédiáról:

„Az Integra Group Ózd Rally utolsó gyorsasági szakaszán egy ORC mezőnyben versenyző páros balesetet szenvedett, később kiderült, hogy a sportolók személyi sérülés nélkül úszták meg az esetet. Az utánuk érkező versenyzőpáros az ilyen helyzetekre előírt szabályoknak megfelelően megállt, hogy tájékozódjon az esetleges sérültek állapotáról. Sajnálatos módon az őket követő versenyzőpáros hátulról nekik ütközött.

Ennek következtében irányíthatatlanná vált a versenyautójuk, ami elütött egy nézőt. A középkorú férfi a nézők számára kijelölt biztonságos helyet elhagyva a versenypályán igyekezett segítséget nyújtani, de tragikus módon a baleset során életét vesztette. Az események rendkívül gyorsan, néhány tíz másodperc leforgása alatt történtek, ezért a futam megszakítására, leállítására nem volt lehetőség.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, a rali szakág, valamint a futamot rendező Hero Kft. valamennyi munkatársa osztozik az elhunyt hozzátartozóinak fájdalmában, részvétét fejezi ki a tragédiával kapcsolatban.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik