MotoGP: Vinales nyerte a Yamaha-belharcot és az időmérőt

Vágólapra másolva!
2021.06.26. 15:43
null
Maverick Vinales nyerte az időmérőt (Fotó: motogp.com)
Maverick Vinales egy hete utolsóként kvalifikált a Német Nagydíjon, holnap pedig az első rajtkockából vághat neki az asseni futamnak. A jó köridő mellett ehhez Fabio Quartararo hibájára is szükség volt, aki majdnem elesett a holland pálya 10-es kanyarjában, de az eredményt sosem kell megmagyarázni.

Az időmérő fő szakasza előtt volt még egy Q1 is természetesen, ahol ismét nagyon erős mezőny gyűlt össze. Ezen már nem szabad meglepődni, hiszen nagyon-nagyon szoros a verseny hétről hétre. Többek közt a múlt heti poleman, Johann Zarco és tegnapi esése után Marc Márquez is itt találta magát.

A leintés utáni pillanatokban úgy tűnt, hogy Pecco Bagnaia mellett Iker Lecuona lesz a továbbjutó, aki Jorge Martín mögött futotta meg a gyors körét úgy, hogy közben még Marc Márquezt is megelőzte, aki nem sokkal később kicsúszott a 9-es kanyarban, így csupán a 20. helyről rajtolhat holnap a Német Nagydíj győztese.

Csakhogy Zarco nagyot mentett, az utolsó pillanatban megnyerte a Q1-et, így ő és Bagnaia jutottak tovább, kiütve ezzel Lecuonát.

A Q2-ben először Fabio Quartararo döntötte meg a korábbi (általa tartott) körrekordot, és szorította a köridőt 1:32 alá. Vinalesnek ebből sikerült további egy tizedet lefaragnia.

A francia még egy gyors körbe belekezdett, de egy kis hiba (ami majdnem eséssel végződött) elég volt ahhoz, hogy elveszítse az előnyét. Quartararo vigasza, hogy ezeket a köröket azon a puha hátsó gumin sikerült megfutnia, amit nagyon nem szeret, és amin egész hétvégén szenved, illetve a tény, hogy a negyedik szabadedzést ő nyerte meg.

Nem kérdés, Yamaha-csata várható holnap a győzelemért.

A Ducatiknak nem nagyon megy eddig Assenben, ezért is nagy dolog, amit ma Bagnaia véghez vitt, hiszen a Q1-et követően az első sorig száguldott.

A második sorból legjobb hondásként Nakagami Takaaki, Miguel Oliveira és Johann Zarco rajtolhat majd.

A teljes eredményt ide kattintva érheti el!

Alcoba első pole pozíciója

A Moto3-asoknál nem az időmérő volt a mai vezető téma, hanem azok a képsorok, amiket az FP3 leintése után láthattunk.

A történet egész pontosan még előtte kezdődött, a szokásos egymásra várással, és azzal, hogy a csapatok egyszerre küldték ki szinte az egész mezőnyt. Ráadásul úgy tűnik, a matek és az időérzék nem az erősségük, így történhetett meg, hogy többen is lekésték az utolsó gyors kör lehetőségét.

Mások mellett Pedro Acostát és Riccardo Rossit is leintették már, akik ezt nem vették észre és még a motorjukon lévő kijelzőre sem sikerült rápillantaniuk, így végignyomták a számukra már tét nélküli kört. A célra fordítóban Acosta elcsúszott, Rossi pedig átment rajta, majd hatalmasat esett, ahogy utóbbi csapattársa, Stefano Nepa sem tudta elkerülni a bukást.

A Mugellóban történtek után mondani sem kell, hogy ezek azok a jelenetsorok, amiket nem akarunk látni. Részben a szerencsén múlott, hogy ma nem történt nagy baj, részben annak köszönhető, hogy a pálya ezen pontján nem akkora a tempó, illetve hogy nem olyan helyen és szögben ment át Rossi Acostán, és hogy Rossi is „szerencsésen” ért földet.

Bár végül mindannyian a saját lábukon hagyták el a helyszínt, alapos kórházi kivizsgálásra kötelezték őket. Érthető, hogy a MotoGP orvosigazgatója, Dr. Ángel Charte nem akar kockáztatni.

Végül egyikük sem tudja folytatni a napot, Acostát hátsérülés miatt motorozásra alkalmatlannak nyilvánították, de nincsenek fájdalmai, és bízik abban, hogy holnap versenyezhet. Annak ellenére, hogy a hírek hátsérülésről szólnak. A világbajnoki éllovas indulása tehát egyelőre kérdéses.

A poleman, Jeremy Alcoba napja sem volt eseménymentes, aki teljesen felesleges emberkedésbe ment bele az FP3 végén John McPhee-vel, majdnem elrontva mindkettőjük körét.

Alcoba körül folyton történik valami veszélyes jelenet, folyton másokat és magát veszélyeztetve motorozik, és az eddigi öt büntetés, amit tavaly és idén kapott, nem tűnik hatásosnak.

A második helyről Romano Fenati rajtolhat, akinek két hosszú körös büntetést is teljesítenie kell a futamon, miután tegnap épp csapattársával, Adrián Fernándezzel kerültek egyet nem értésbe a pályán. Az első sort Dennis Foggia zárja.

A teljes eredményt ide kattintva olvashatja el!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik