MotoGP: Quartararo újabb két évre aláírt a Yamahához

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 21:21
null
Fotó: Yamaha MotoGP
A Katalán Nagydíj felvezető napját választották a felek a megállapodás bejelentésére, miszerint a regnáló világbajnok, Fabio Quartararo a következő két szezonban is az ivataiak kötelékében folytatja MotoGP-s pályafutását.

 

Fabio Quartararo jelenleg is vezeti a bajnoki összetettet, nyolc futam után nyolcpontos előnnyel, ami egyértelműen neki és a tudásának köszönhető, kevésbé a motornak. Elég ehhez a márkatársak eddigi teljesítményére egy pillantást vetni.

A Yamahának kulcsfontosságú volt, hogy megtartsák a francia pilótát, aki 2019-ben a hangvillások akkori szatellitcsapatával, a Petronas SRT alakulattal lépett fel a királykategóriába. Rögtön az első évében lenyűgöző teljesítményt nyújtott: hat alkalommal szerzett pole pozíciót, és további hét futamon kvalifikált az első sorba.

A futamgyőzelemtől (vagy annak esélyétől) volt, hogy bukás, és volt, hogy technikai hiba fosztotta meg, vagy éppen Marc Márquez, akivel a San Marinó-i és a Thaiföldi Nagydíjon is nagy csatát vívott.

2020-ban is kettejük harcára fentük a fogunkat, de aztán jött a csonka Covid-szezon és Márquez felkartörése, na meg az azóta tartó tortúra.

A kilencedik futamig vezette az összetettet, amikor kezdett megtörni a nyomás alatt. Hibát hibára halmozva egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza a tabellán.

2021-ben aztán új Quartararót kaptunk vissza, aki a téli időszakot a fizikai felkészülés mellett a mentális tréningekkel töltötte. Ennek (na meg gyorsaságának) gyümölcseként hat évvel Jorge Lorenzót követően ismét egyéni világbajnoki címnek örülhetett a Yamaha, amely viszont annyira elkényelmesedett a Covid időszakában, hogy a teljes világbajnoki mezőny elhúzott mellette a technikai fejlesztésekben, főként, ami a végsebességet illeti.

Idei eredményét kizárólag Fabiónak köszönheti, ezt nyilván pontosan tudja.

„Nagyon örülünk, hogy sikerült megállapodnunk Fabióval, és a következő években is velünk folytatja” – kezdte Lin Jarvis, a Yamaha Motor Racing ügyvezetője. – Tavaly, amikor felhoztuk a gyári csapatba, tudtuk, hogy különleges tehetség, de még ahhoz képest is túlszárnyalta az elvárásainkat. Nem gyakran hoz össze a sors ilyen kaliberű versenyzővel. A tehetségét és a tempóját megmutatta már az SRT szatellitcsapatban 2019-ben és 2020-ban, de amikor fellépett a gyári alakulatba, akkor lett igazán erős és érett versenyző. Első másfél évében (a gyári csapatnál) sok sikert értünk el: 6 győzelem, 14 pódium, 6 pole pozíció és a 2021-es világbajnoki cím. Tudjuk, hogy mindig száz százalékot fog nyújtani, és biztosítottuk arról, hogy a Yamaha is ugyanígy fog tenni, invesztálunk a fejlesztésekbe, hogy a következő években is küzdeni tudjunk a világbajnoki címekért.”

„Nagyon örülök, hogy a Yamahánál maradok a következő két évben is. Az első pillanattól kezdve hittek bennem, ami sokat jelent nekem. Az új megállapodás fontos döntés volt. Nagyszerű időszakában vagyok a karrieremnek, szóval kicsit több időbe telt ezt a döntést meghozni. Hiszek a Yamaha MotoGP-s projektjében, és érzem, hogy igazán motiváltak. Most, hogy hivatalosan is megerősítettük a döntésünket, hogy közös utakon folytatjuk, teljes mértékben az idei szezonra koncentrálhatunk” – idézte Fabio Quartararót a csapat közleménye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik