Cselgáncs Eb: Tóth Krisztián bejutott az elődöntőbe, Vég Zsombor hetedik lett

Vágólapra másolva!
2024.04.27. 14:57
Tóth Krisztián eddig remekel szombaton, már az elődöntőben érezheti magát (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián elődöntős, míg Vég Zsombor hetedik lett szombaton a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

Az egyéni küzdelmek zárónapján magyar részről elsőként Vég Zsombort szólították tatamira, a Ceglédi VSE 100 kilogrammos versenyzője a 32 között a bolgár Daniel Dicsevvel szállt szembe. A nemzetközi szövetség eredményközlője szerint a három World Tour-éremnél tartó, 22 éves magyar vazaarival nyert, a negyeddöntőben azonban két vazaarival megállította őt a georgiai Ilja Szulamanidze. A bronzéremig tartó vigaszágon Vég a kétszeres vb-bronzérmes, 2022-ben Európa-bajnok holland Michael Korrellel találkozott. A négyperces alapidő eseménytelenül telt, majd a hosszabbításból egy perc pergett le, amikor az ellenfél leszorította Véget, és nyert. A magyar versenyző így hetedikként zárt.

Az olimpiai harmadik Tóth Krisztián az izraeli Li Kochmannak csapott össze az első fordulóban, és leléptetéssel került a nyolcaddöntőbe, ahol az ukrán Nikita Judanovval csapott össze, és mindössze egy percet töltött a tatamin: a világbajnokságokon ezüst- és bronzérmet gyűjtött, Eb-ken pedig egy ezüstnél és három bronznál tartó magyar klasszis ekkor egy villámgyors bokasöprésre kapott ipponnal vetett véget a küzdelemnek. A 29 éves Tóth a nyolc között a világbajnok holland Noel van 't Enddel szállt szembe, akivel 7:1-re állt a győzelmi mérlege. A kilencedik csata intésekkel dőlt el, egy perc elteltével már mindketten kettő-kettőnél tartottak, majd a hajrában a bíró passzivitásért harmadszor is figyelmeztette a hollandot, ami már a leléptetését jelentette. Tóth a négy között az azeri Murad Fatijevvel találkozik, akivel 1:1-re áll a mérlege.

Még korábban Gőz Roland – aki a sérült Sáfrány Pétert helyettesíti 90 kilóban – a lehető legnehezebb sorsolást kapta, az MTK Budapest dzsúdósa ugyanis a súlycsoport egyik favoritjával, az első helyen kiemelt georgiai Lasa Bekaurival akaszkodott össze. Az ellenfél 23 évesen már olimpiai és Európa-bajnoknak mondhatja magát, emellett ezüstöt és bronzot is szerzett vb-ken. Az egy World Tour-bronznál tartó, 25 éves magyar nem tudta feltartóztatni klasszis ellenfelét, ipponnal alulmaradt, és helyezetlenül zárt.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik