Leszakadó kerék ölte meg az F1-es világbajnok fiát

Vágólapra másolva!
2009.07.19. 23:01
Nem tudták megmenteni az orvosok Henry Surtees életét: mint arról beszámoltunk, a Formula–1-es világbajnok John Surtees fia a Brands Hatch-i Formula–2-es versenyen szenvedett balesetet, miután egy leszakadt hátsó kerék fejbe találta. A 18 éves brit versenyző belehalt fejsérülésébe.

A HALÁLOS BALESET

A HALÁLOS BALESET


Fekete hétvégéje van az autósportnak: két nap alatt egy pilóta és egy ralinavigátor hunyt el verseny közben. A Bolgár Ralin Flavio Gugelmini a svájci Brian Lavio által vezetett Peugeot 207-essel egy sziklának csapódott Borovec térségében, és a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Az ugyancsak orvosi ellátásra szoruló Laviót könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Vasárnap délután érkezett az újabb rossz hír: a mindössze 18 éves Henry Surtees a Brands Hatch-i Formula–2-es viadalon szenvedett súlyos balesetet, ráadásul a kamerák ezt meg is örökítették. A Formula–1-es és gyorsaságimotoros-világbajnok John Surtees fiát Jack Clarke elrepülő kereke találta fejbe, autója pedig nyílegyenesen száguldott a gumifalba. Surteest eszméletlen állapotban vették ki az autóból, majd helikopterrel kórházba szállították, de az orvosok hiába próbálták megmenteni – fejsérülései túl súlyosak voltak.

A sors nagyon kegyetlen iróniája, hogy John Surteesnek Formula–1-es csapatvezetőként is kis híján át kellett élnie egy hasonló tragédiát: az 1978-as Olasz Nagydíjon, Monzában Vittorio Brambilla fejét találta el egy leszakadt kerék, és a pilóta kómába esett, de túlélte a balesetet. Ugyanezen a futamon vesztette életét Ronnie Peterson.

A száguldó cirkusz történetében Tom Pryce vesztette életét hasonló fejsérülés következtében – igaz, őt nem egy kerék, hanem egy berohanó pályamunkás tűzoltókészüléke találta el az 1977-es Dél-Afrikai GP-n.

A Brands Hatch-i tragédiában elhunyt Henry Surtees kései fia volt apjának, aki két és négy keréken is világbajnoki címet szerzett. Már nyolcévesen versenyezni kezdett és tehetséges pilótának tartották egy brit szakírók. Saját bevallása szerint Brands Hatch volt a kedvenc pályája – itt versenyzett utoljára.

Henry Surtees (1991–2009) édesapjával
Fotó: Imago
Henry Surtees (1991–2009) édesapjával
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik