BL-döntő: Guardiola történelmi dupla triplája – érdekességek

Vágólapra másolva!
2023.06.10. 23:10
null
Guardiola történelmet írt (Fotó: Getty Images)
Ahogy arról beszámoltunk, a Manchester City Rodri góljával 1–0-ra legyőzte az Internazionalét a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet.


Azzal, hogy a Manchester City megnyerte a Bajnokok Ligáját, Pep Guardiola lett az első edző, aki két csapattal is összehozta a triplát egy évadban (bajnoki cím, kupaelsőség és Bajnokok Ligája-győzelem). A katalán szakember a Barcelonával érte el ugyanezt a bravúrt a 2008–2009-es évadban.

Rodri a 19. spanyol labdarúgó, aki gólt szerzett európai kupadöntőben. Ebben az összevetésben ennél több játékost egyetlen más ország sem adott.

Rodri a második spanyol futballista, aki angol csapatban szerzett gólt BL-döntőben. A másik Xabi Alonso volt, aki a Liverpoolban volt eredményes a Milan elleni 2005-ös fináléban, ugyancsak Isztambulban.

Rodrinak ez volt az 52 mérkőzése az évadban. Guardiola csapataiban csak egyetlen mezőnyjátékos volt, aki egy idényben többször lépett pályára, őt Lionel Messinek hívják. Az argentin 57 meccset játszott a Barcelonában a 2011–2012-es évadban.

A döntő pályáján, az Atatürk Olimpiai Stadionban eddig hét gól született BL-döntőben (hat a 2005-ös fináléban), és mindegyiknél ugyanabba a kapuba került a labda.

Az Inter vereségével lett teljes az olaszok keserű triplája: mind a három európai kupadöntőt olasz együttes veszítette el. Az Európa-ligában a a Roma kikapott a Sevillától, az Európa-konferencialigában pedig a Fiorentina szenvedett vereséget a West Ham Unitedtől.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) 1–0 (0–0) – élőben az NSO-n!
Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion, 71 412 néző. V: Szymon Marciniak (lengyel)
MANCHESTER CITY: Ederson – Akanji, R. Dias, Aké – Stones (Walker, 82.), Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish – Haaland. Menedzser: Pep Guardiola.
INTER: An. Onana – Darmian (D'Ambrosio, 85.), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76.) – Dumfries (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu (Mhitarjan, 84.), Dimarco – Lautaro Martínez, Dzeko ( R. Lukaku, 56.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
Gólszerző: Rodri (68.)

RÉSZLETEKET ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik