BL: a Manchester Uniteden a csoda segíthet, de még továbbjuthat...

Vágólapra másolva!
2023.12.12. 09:33
null
Rasmus Höjlund (sötét mezben) lehet az egyik fegyvere a Manchester Unitednek a Bayern München ellen, ugyanis a dán csatár öt BL-meccsen öt gólt szerzett (Fotó: AFP)
A Manchester Unitednek a Bayern München elleni győzelem sem elég a továbbjutáshoz, mégis reménykedhet, hogy a kezére játszik az FC Köbenhavn és a Galatasaray.

 

Az 1999-es csodánál is több kell a Manchester Unitedtől, ha kedd este továbbjutást szeretne ünnepelni a Bajnokok Ligájában. A 24 évvel ezelőtt rendezett, Bayern München elleni, 2–1-re megnyert Bajnokok Ligája-döntőt ugyan lehetetlen helyzetből megfordította a United, de ezúttal nem csak a saját kezében van a sorsa. A csoportkör első öt fordulójában mindössze négy pontot gyűjtött az angol klub, az előző két találkozón a Köbenhavn és a Galatasaray ellen is kétgólos előnyről szórakozta el a győzelmet (3–4 és 3–3), így most éppen e két csapat közül kerülhet ki a Bayern München mellett a másik továbbjutó. A képlet egyszerű: ha az FC Köbenhavn vagy a Galatasaray nyer a csoport másik mérkőzésén, a manchesteriek kiesnek, bármilyen eredmény születik az Old Traffordon. Persze az elmúlt hetek, sőt az őszi szezon alakulása alapján nehezen elképzelhető, hogy Erik ten Hag képes lelkileg és taktikailag is úgy felrázni a játékosait, hogy legyőzzék a Bayern Münchent.

Az előjelek egyik csapat háza táján sem kedvezőek: a Manchester United szurkolói a hétközi, Chelsea elleni 2–1-es sikert követően arra számítottak, hogy otthon a Bournemouth sem jelenthet gondot. Tévedtek, a megalázó 0–3 azt jelentette, hogy idénybeli 23. tétmérkőzésén a tizenegyedik vereségét szenvedte el a csapat. A Bayern München sem dicsekedhet hétvégi teljesítményével, bár a mérkőzés képe és a statisztikák alapján ritkán állnak össze úgy a csillagok egy csapatnak, mint ahogy a Frankfurtnak az 5–1-re megnyert összecsapáson. A bajorok 62 százalékban birtokolták a labdát, többször lőttek kapura (17–14), sokkal több szögletet harcoltak ki (9–1), és a helyzetek minőségét jelző xG-mutató szerint is a Bayernnek kellett volna nyernie (az Understat adatai szerint a Frankfurt 1.85-ös indexével szemben a Bayern München 2.59-es xG-t dolgozott ki). Persze annyit ér az adott statisztika, amennyit az eredményjelző mutat, ám az biztos, hogy a Manchester Unitedhez képest legalább az adatok a Thomas Tuchel vezette csapat mellett szólnak. Noha a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Erik ten Hag, a Manchester United menedzsere igyekezett magabiztosságot sugározni, válaszai inkább erőltetett, sablonos panelekből épültek fel. Így is kénytelen volt felelni arra a kérdésre, miért ennyire hullámzó a csapat játéka és eredményessége.

„Nem érzem frusztrálónak, hogy ennyire hullámzóan teljesítünk, hiszen ez az én felelősségem, ami azt jelenti, hogy ebből a szempontból sok munka vár ránk – mondta a holland edző. – A Chelsea, az Everton vagy a Galatasaray elleni mérkőzéseinken bemutattuk, hogy képesek vagyunk magas szinten futballozni.”

Ugyanakkor a felsorolt találkozók között a Newcastle-tól 1–0-ra, a Bournemouthtól pedig 3–0-ra kikapott a United, másrészt a sorminta alapján a katasztrofális hétvégi teljesítményt siker követheti a BL-ben.

Hogy ez Európa-ligát vagy Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt ér, az viszont Koppenhágában dől el.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
A-CSOPORT

21.00:Manchester United (angol)–Bayern München (német) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
21.00:FC Köbenhavn (dán)–Galatasaray (török)
B-CSOPORT
18.45:Lens (francia)–Sevilla (spanyol) (Tv:Sport2)
18.45:PSV (holland)–Arsenal (angol) (Tv:Sport1)
C-CSOPORT
21.00:Napoli (olasz)–Braga (portugál) (Tv:Sport2)
21.00:Union Berlin (német)–Real Madrid (spanyol) (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
21.00:Internazionale (olasz)–Real Sociedad (spanyol)
21.00:Salzburg (osztrák)–Benfica (portugál)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik