Cristiano Ronaldo, az érinthetetlen legenda

Borsi GergelyBorsi Gergely
Vágólapra másolva!
2017.05.04. 09:55
null
Cristiano Ronaldo szárnyal a BL-tavasz során (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo, a Real Madrid négyszeres aranylabdás labdarúgója a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszára tartogatta legjobb formáját: a legutóbbi három találkozón nyolc gólt szerzett – a Bayern München és az Atlético Madrid ellen is triplázott. A 32 esztendős portugál klasszis csapatát dicsérte, s boldog, hogy immár 400 – hivatalosan „csak 399” – gólnál jár a királyi gárdába.

 

„Csak ismétlem önmagamat. Nem szeretném, ha kifütyülnének, mert mindig a tudásom legjavát igyekszem nyújtani.”

SERGIO RAMOS: CSAPATKÉNT VAGYUNK JÓK

„Cristiano páratlan. Ha jó formában futballozik, abból a Real Madrid csak profitálhat, akkor egészen más csapattá válunk, nem hiába viszi el a címlapokat a góljaival. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy nem kaptunk gólt, ami legalább annyira fontos. Ez is csak azt bizonyítja, sikerünk abban rejlik, hogy csapatként vagyunk jók. Ezúttal is kiváló teljesítményt nyújtottunk, egységesek voltunk, aminek köszönhetően megnyugtató előnybe kerültünk, de még csak a párharc felénél tartunk.”

Bizony hálátlan tud lenni a Santiago Bernabéu Stadion közönsége. Talán evidensnek véli, hogy annyi szépet és jót kapott az elmúlt években Cristiano Ronaldótól (bajnoki cím, kupagyőzelem, nem mellékesen BL-siker, amelyre 12 évet kellett várni), s ezáltal egy-egy gyengébb teljesítmény után a legkeményebb kritikát fogalmazza meg: kifütyüli. Pedig akárhogy nézzük, nem szolgált rá, sőt a madridiaknak inkább minden egyes hazai találkozón hálát kellene adniuk, hogy a korszak egyik legnagyobb futballistáját hétről hétre élőben láthatják.

Amit a portugál művel, felfoghatatlan, a gólszerzésből viccet csinál, a védők akárhogy készülnek fel belőle, képtelenek tartani. A Ronaldo-parádé legújabb fejezete kedden íródott, a csatár három góllal járult hozzá a Real Madrid 3–0-s győzelméhez az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén, ezzel minden bizonnyal eldöntötte a továbbjutás kérdését, és közelebb lőtte csapatát ahhoz, hogy a BL történetének első címvédője legyen.

„A csapatmunka diadala – dicsérte társait a találkozó hőse. – Elegendő előnyhöz jutottunk. Egy lépéssel közelebb kerültünk a döntőhöz, úgyhogy elégedettek lehetünk. Készültem rá, hogy a bajnokság és a Bajnokok Ligája hajrájára jó állapotban legyek, ezért is szoktam mondani, az elkötelezettség és a kemény munka meghozza gyümölcsét. Örülök a mesterhármasomnak, különlegessé tette az estét, elvégre már négyszáz gólnál járok a Real Madridban.”

Igazából „csak” 399-nél, 2010-ben ugyanis egy Real Sociedad elleni győzelem alkalmával (2–1) hivatalosan Pepének írták az egyik gólját, de a védő nagylelkűen átruházta honfitársára, így a Realnál azt is Ronaldóénak tekintik. Ám 399 ide, 400 oda, nem számít, elvégre úgyis átlépi a mérföldkövet. Sokkal fontosabb, hogy ehhez mindössze nyolc évre és 389 tétmérkőzésre volt szüksége.

Hihetetlen, de igaz. Holott sokan lesajnálták, mondván, 32 évesen már nem a régi, mivel az idény elején nem termelte úgy a gólokat, mint az elmúlt években. A kritikusok fenték rá a fogukat, de úgy tűnik, Ronaldo ismeri a mondást: az nevet, aki utoljára nevet. És rácáfolt mindenkire.

Az előző három BL-mérkőzésén nyolc gólt szerzett, a legutóbbi kettőn mesterhármast – ezzel ő az első, aki véghezvitte a bravúrt az egyenes kieséses szakaszban egymást követő két találkozón –, Messit beérve immár hetedik alkalommal triplázott a BL-ben, amelyben 103 gólnál jár – hárommal többet szerzett, mint az Atlético, mellesleg a 30. meccsén talált először a kapuba –, ebből 52-t az egyenes kieséses szakaszban termelt (rekord), az elődöntőben pedig 13-at (szintén rekord). A sor azonban itt még nem ér véget. A klasszisnak hála a Real az elmúlt 59 tétmérkőzésén egyaránt szerzett gólt, ő az egyetlen, aki a madridi derbik történetében elérte a húszat, ráadásul amióta a 2009 nyarán fővárosiakhoz szerződött, minden idényben – a mostani a nyolcadik – átlépte a harmincgólos határt.

Nem emberi, nem e világi teljesítmény. Futószalagon termeli a gólokat, ha úgy tetszik, gépiesen, olyan, mint egy robot. De nem az! Nagyon is emberi, érző lélek. Ezért is fáj neki annyira, hogy a Real Madrid szurkolói kifütyülik.

Az eredményessége és a sikerei alapján megértjük, és Cristiano Ronaldónak adunk igazat.

 

CSÚCSDÖNTÉS ELŐTT

Ha így folytatja, Cristiano Ronaldo megelőzi Lionel Messit a BL szezonbeli góllövőlistáján, mert legalább egy, de valószínűbb, hogy két mérkőzésen lesz lehetősége, hogy két gólt szerezzen, és átvegye a vezetést. Ugyanakkor a portugál csatárnak egy is elég ahhoz, hogy holtversenyben gólkirály legyen – aligha éri be őket bárki is –, s ezzel történelmet írjon, ugyanis ő lenne az első futballista a legrangosabb európai kupasorozatban, aki egymás után ötször végez az élen.

A 2016–2017-es BL-góllövőlista élmezőnye:
11 gólos: Lionel Messi (Barcelona)
10 gólos: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
8 gólos: Edinson Cavani (PSG), Robert Lewandowski (Bayern München)
7 gólos: Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund)

A leghosszabb gólkirályi sorozatok a BEK/BL-ben:
4 szezon – Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 2012–2013, 2013–2014, 2014–2015, 2015–2016), Lionel Messi (Barcelona, 2008–2009, 2009–2010, 2010–2011, 2011–2012)
3 szezon – Gerd Müller (Bayern München, 1972–1973, 1973–1974, 1974–1975), Jean-Pierre Papin (Marseille, Milan, 1989–1990, 1990–1991, 1991–1992)

A STATISZTIKA ÖNMAGÁÉRT BESZÉL

Szárnyal a Real Madrid, amióta Zinédine Zidane 2016 januárjában átvette az irányítását Rafael Beníteztől. A csapat azóta megnyerte az európai Szuperkupát, a klubvilágbajnokságot, a Bajnokok Ligáját, és jó úton jár, hogy utóbbi sorozatban megvédje címét, valamint 2012 után először a bajnokságban is az élen végezzen. Ebből is látszik, a 44 éves szakvezető nagyszerű munkát végez, amit a statisztika is alátámaszt.

A REAL MADRID MÉRLEGE ZINÉDINE ZIDANE-NAL
KiírásMérkőzésGyőzelemDöntetlenVereségGólkülönbség
Bajnokság544284153–55
Bajnokok Ligája18125140–18
Spanyol Kupa632122–9
Klubvilágbajnokság226–2
Európai Szuperkupa113–2
Összesen:8160156224–86

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Atlético Madrid (spanyol) 3–0 (1–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 80 044 néző. Vezette: Martin Atkinson (angol)
REAL MADRID: K. Navas – Dani Carvajal (Nacho, a szünetben), Varane, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos – Isco (M. Asensio, 68.) – Benzema (Lucas Vázquez, 77.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Lucas Hernández, Szavics, Godín, Filipe Luís – Carrasco (Correa, 68.), Gabi, Saúl Níguez (Gaitán, 58.), Koke – Griezmann, Gameiro (F. Torres, 57.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: C. Ronaldo (10., 73., 86.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik