BALÁZS DÁVID
2021.12.06 11:24

PL: De Gea a könnyebbik utat választotta – Gulácsi nevelőedzője

Mint ismert, a Manchester United kapusa, David de Gea nem mindennapi gólt kapott az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) csütörtöki rangadóján az Arsenal ellen. A spanyol válogatott 31 éves kapuvédőjét a saját játékosa rúgta meg, háttal a mezőnynek a földre került, a vendégek pedig ezt kihasználva gólt szereztek. Vasárnap az Aston Villa–Leicester City mérkőzésen is volt egy beszédtémát szolgáltató szituáció. Az első félidő végén Kasper Schmeichel keze alól rúgták a kapuba a labdát, a gólt viszont utólag annullálták. A magyar válogatott korábbi kapusedzőjét, Gulácsi Péter nevelőedzőjét, Lippai Józsefet kérdeztük az esetek kapcsán.

David de Gea saját játékosa miatt sérült meg (Fotó: Getty Images)

 

 
„Egy perccel később De Gea futott és nem is sántított”
Szabályos vagy nem? Az Arsenal véleményes góllal vezetett az MU ellen – videó

– Szabályos volt az Arsenal első gólja?
– Sajnos azt kell, hogy mondjam, igen. De Gea azt hitte, hogy az ellenfél taposta meg, ezért a földre került, de nem történt szabálytalanság. A játékvezető elengedte, a VAR pedig helybenhagyta. Érdekes helyzet, hogy ma már a kapusoknak is mérlegelniük kell, hogy a földre fekszenek-e, hiszen utólag is megvédheti őket a VAR.

– Hibázott De Gea azzal, hogy a földre rogyott?
– A könnyebbik utat választotta, várta a játékvezető sípját. Kapusposzton meg kell tanulnunk élni a fájdalommal. Ha nincsen olyan sérülésed, amit nem tudsz kihordani lábon, akkor sajnos menned kell tovább, és miután kiment a labda, akkor jelezned, hogy ápolást kérsz.

AZ ESET

Lippai József

– A játékvezető nem sípolt, pedig látta, hogy a földön fekszik. Egyetért azzal, hogy ha a kapus fekszik a földön, akkor a fejsérülésekhez hasonlóan azonnal meg kellene állítani a játékot?
– Nem, mert akkor előjönnének a kamusérülések, szimulálások. A kapusoknak el kell fogadniuk, hogy olyan pozíció az övék, ahol bírni kell a fájdalmat. Ha pedig szabálytalanság történt, a VAR utólag meg fogja védeni őket. Peches és nem mindennapi szituáció volt, de sajnos meg kellett adni a gólt.

– Korábbi tanítványával, Gulácsi Péterrel tartják egymással a kapcsolatot?
– Szoktunk beszélni, de már ritkábban. Amikor válogatott összetartás van itthon, össze szoktunk futni. Nagyon büszke vagyok rá, az ő pályafutása példaértékű, elképesztő, hogy honnan jutott el arra a szintre, hogy ma már hétről hétre a Bajnokok Ligájában védhet az RB Leipzigben. Sajnos úgy látom, egy darabig nem lesz hozzá fogható kapusa az országnak. Alig várom, hogy hazajöjjön és találkozhasson a fiatal kapuvédőkkel, és beszélgethessen velük, mert igazi példakép, aki rengeteget segíthet itthon.

 KASPER SCHMEICHEL ESETE AZ ASTON VILLA ELLEN
„Jó döntés született, hogy nem adták meg a gólt. Volt egy pillanat, amikor Schmeichel birtokolta a labdát! Nincs megszabva, hogy meddig kell rajta legyen a keze, egy tizedmásodpercig vagy másodpercekig. Ha a kapus keze rajta van, akkor nem rúghat oda a támadó, ezért szerintem szabadrúgás jár kifelé. De persze, amikor Schmeichel meglátta, hogy gól lett, már fogta is a kezét, viszont ez ilyenkor normális reakció.”

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.

2022.09.06 10:00:55

Angol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

Súlyos betegsége miatt csaknem abbahagyta, ma ő a világ egyik legjobb védekező középpályása.

2022.09.05 12:49:14

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

Látványos fejlődési pályára állt a Newcastle United, amióta szaúd-arábiai kézbe került.

2022.09.04 16:09:24

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Antony góllal debütált, és bár Saka utána egyenlített, kettővel nyertek a manchesteriek.