FFT: sűrű időszak előtt a futball – mi az igazság kiégésről?

Vágólapra másolva!
2020.11.12. 12:41
null
Nemcsak Yuri Tielemans, hanem a PL-játékosok és -edzők többsége is egyre gyakrabban kap a fejéhez (Fotó: AFP)
Az új idényt nyolc intenzív hónapba kell belesűríteni, utána jöhet az elhalasztott 2020-as Európa-bajnokság. De nem sok ez egy kicsit? A színfalak mögött a szakértők éjt nappallá téve keresik a választ.

Februárban a Premier League néhány játékosának még megadatott, hogy elugorjon valamelyik tengerpartra napozni egyet, és felfrissítse az Instáját egy rendhagyó téli vakáció keretében. Az idén erről szó sem lehet. Azok kedvéért, akik lemaradtak róla: egy világjárvány miatt 14 hét kiesett az előző idényből, az új pedig négy hét késéssel indult. Vagyis a 2020–2021-es Premier League-et nyolc hónapba sűrítik össze: szeptember 12-től május 23-ig. Csupán négy olyan hét lesz, amikor csak hétvégén van mérkőzés. Ha ez nem lenne elég fárasztó, ott lesz még egyéves csúszással a 2020-as Európa-bajnokság, ami június 11-én kezdődik, és egy hónapon át tart.

És ez még nem minden. Azok az angol csapatok, amelyek felkerültek a Bajnokok Ligája és az Európa-liga főtáblájára, októbertől decemberig minden héten kétszer játszanak. Azért, hogy csökkentsék a terhet, eltörölték a 2020–2021-es FA-kupa rájátszásait, s a Ligakupa elődöntői egykörösek lesznek. Sokak szerint azonban ez sem lesz elég. Sok edző retteg attól, hogy sztárjaik összeroppannak a nyomás alatt.

A kiégésről beszélni szinte demagógia. A szakvezetők a főnökeiktől várják a megoldást, a drukkerek (és sok esetben a visszavonult játékosok) szerint azonban csak a hópihenemzedéknek sír a szája. A színfalak mögött a klubok most mikroszkóp alatt vizsgálják a multimilliárdos befektetéseiket, hogy megtudják, valóban bírni fogják-e a strapát…

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik