Anglia: irány a PL – az Aston Villa nyerte a világ legértékesebb meccsét

Vágólapra másolva!
2019.05.27. 18:00
null
Az Aston Villa legyőzte a Derby Countyt, ezzel feljutott a Premier League-be (Fotó: AFP)
Az Aston Villa lesz a Premier League 2019–2020-as idényének harmadik újonca – a Championshipet megnyerő Norwich és az ezüstérmes Sheffield United mellett –, miután a feljutásért rendezett rájátszás döntőjében 2–1-re legyőzte a Derby Countyt a londoni Wembleyben.

 

Uralta az első félidőt az Aston Villa, de a helyzetek ellenére csak a 44. percben tudta megszerezni a vezetést: Anwar El Ghazi váltotta gólra Albert Adomah beadását. A fordulás után tovább növelte előnyét a birminghami együttes, az 59. percben El Ghazi megpattanó lövésénél sokáig hezitált a Derby kapusa, Kelle Roos, így John McGinn megelőzte és a hálóba fejelt.

Frank Lampard, a Derby menedzsere jól nyúlt bele a mérkőzésbe csapata kétgólos hátrányánál. A csereként beküldött Marty Waghorn és Jack Marriott összehozták a szépítő találatot, az egyenlítésre azonban már nem futotta a „kosok” erejéből, így az Aston Villa 2–1-es győzelmével feljutott a Premier League-be. Története során ötödször, 1938, 1960, 1975 és 1988 után (nem mellesleg odafent az élvonalban hétszer lett első, sőt egy ízben, a legutóbbit követően, 1982-ben egész Európa ura is a BEK-serleggel).

A Deloitte könyvvizsgáló cég számításai szerint ez a találkozó – amit 85 826 néző tekintett meg a Wembleyben – volt a világ eddigi legértékesebb meccse, ugyanis az Aston Villa 170 millió fonttal (60 milliárd forint megközelítőleg) gazdagodik a feljutásnak köszönhetően. Ez háromszor annyi, amennyi jár a Bajnokok Ligája, a Premier League és az FA-kupa megnyeréséért – összesen.

A PL-ben a csapatok átlagban 79.4 millió fontot kapnak a televíziós jogdíjakból – minél többször közvetítik az adott klub mérkőzését, annál nagyobb a részesedése. A tabellán elfoglalt pozíciók is különböző pénzdíjakat hoznak magukkal. Egy gyakorlati példa: a 2018–2019-es idényben utolsóként záró Huddersfield 93.3 millió fontot kapott, míg az előttünk álló két kiírásban a Premier League úgynevezett „segélycsomagját” is megkapja, mivel kiesett, ez pedig 75 millió font. Eme pénzügyi fogódzót azért hozták létre, hogy a PL-ből búcsúzó klubok a nagy bevételkiesés miatt ne menjenek csődbe.

Mindez azt jelenti, hogy az Aston Villa a feljutás kiharcolásával 170 millió fontos bevételre tett szert, még akkor is, ha az előttünk álló évadban sereghajtóként végez a Premier League-ben és kiesik. Összehasonlításképp: a liga első helye 38 millió fontot hozott a Manchester City konyhájára, az FA-kupa-győzelem 6 millió fontot, a Bajnokok Ligája-diadal pedig 16.7 millió fontot érhet a Liverpoolnak vagy a Tottenhamnek.

Az amerikai baseballsorozat (World Series) megnyerése 30.4 millió dollárt jelent, a Super Bowl 6.25 milliót, az NBA nagydöntője 3.3 milliót.

ANGOL CHAMPIONSHIP
RÁJÁTSZÁS A FELJUTÁSÉRT, DÖNTŐ
Aston Villa
–Derby County 2–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik