FFT: Nehezebb volt a Barcát kiverni, mint a bajnoki cím a Cityvel – Dzeko

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 17:55
null
Edin Dzeko 32 évesen is Európa egyik legveszélyesebb csatára (Fotó: AFP)
Interjú az AS Roma bosnyák csatárával, akinél senki sem szerzett több gólt a BL-ben 2018-ban.

 

Edin Dzeko esetében gyakran nem az lesz az eredmény, amit mindenki várna. Az ő segítségével lehetett bajnok a Wolfsburg. Ő egyenlített 2012-ben a QPR ellen a 91. percben, amikor Sergio Agüero tette fel a pontot az i-re, és a Manchester City megnyerte a Premier League-et. Tíz gólt szerzett tíz vb-selejtezőn, ezzel Bosznia-Hercegovina kijutott az első világbajnokságára. Az előző naptári évben pedig ő indította a gólzáport a BEK és BL történetének egyik legizgalmasabb fordítása alkalmával.

Hiába közeleg a 33. születésnapja, Dzeko az egyik legveszélyesebb csatár Európában. Múlt évben ő és Robert Lewandowski szerezte a legtöbb gólt a Bajnokok Ligájában, fejenként tízet, s olyan neveket előztek meg, mint Lionel Messi (9) és Mohamed Szalah (8). Közreműködésével sikerült túllépnie csapatának a Sahtar Donecken, majd mindkét találkozón betalált a Barcelona ellen, és az elődöntő mindkét mérkőzésén a Liverpool kapujába is. De már a jelenlegi idényben is ötször rezegtette meg a hálót a BL csoportmeccsein.

Ízelítő a vele készült exkluzív interjúból:

– Máris beírtad magad a történelemkönyvekbe mint a Roma egyik legtermékenyebb gólszerzője. Most vagy életed legjobb formájában?
Bizonyos szempontból igen. A Bajnokok Ligájában biztosan. Már a Cityvel és a Wolfsburggal is ott voltam a legfőbb európai sorozatban, de végül a Romával jutottam el az elődöntőig. Tizenöt gólt szereztem három és fél sorozat alatt a BL-ben, úgyhogy itt biztosan a legjobb formámat hoztam. Két évvel ezelőtt gólkirály lettem a bajnokságban és az Európa-­ligában is. Igen, azt hiszem, most vagyok a legjobb formában. Tudjátok, hogy van ez: az idősebb futballistáktól mindenki azt várja, hogy elkezdenek hanyatlani. Én azonban jól vagyok. Nagyon sokat edzek, és ez most kezdett el kifizetődni. Sosem voltam a csapat leggyorsabb tagja, és ahogy múlik az idő, úgy nő a sérülés veszélye, és úgy leszek egyre lassabb. Igyekszem elkerülni a sérüléseket, és beleadok mindent, hiába leszek harminchárom éves márciusban.

– Még két gól, és utoléred Francesco Tottit, aki tizenhétszer talált be a Roma mezében a Bajnokok Ligája találkozóin.
Mindig ott vagyok a csapatban, és a Roma nagyon szépen teljesített az utóbbi másfél évben. Ott voltunk az elődöntőben, így több meccset játszhattunk, és több lehetőségem adódott a gólszerzésre. Az előző idényünk csodálatosan alakult a klub, a szurkolók és a játékosok számára egyaránt, és a jelenlegit is jól kezdtük. Abban a négy évadban, amelyet a klubnál töltöttem eddig, háromszor voltunk BL-résztvevők. Szerintem korábban nem indult ilyen gyakran a klub. Amikor nem sikerült, elég balszerencsések voltunk, a Portót fogtuk ki a selejtezőben, és három piros lapot kaptunk száznyolcvan perc alatt. Ha ez nem így alakul, minden évben ott lettünk volna.

– Ha a teljes pályafutásodat nézzük, mennyire különleges a tavalyi negyeddöntő? Ott voltál a Manchester City szintén őrült bajnoki címénél, és Bosznia-Hercegovina is neked köszönhetően jutott ki az első világbajnokságára.
Egyértelműen életem egyik legnagyobb pillanata volt. A QPR elleni mérkőzés azért más, mert a bajnoki címért harcoltunk, és két perc alatt dőlt el minden. Itt viszont kilencven percünk volt arra, hogy változtassunk a dolgokon, és ez sikerült is. A Roma történetének ez volt az egyik legnagyobb meccse, ráadásul a Barcelona ellen.

A terjedelmes interjú teljes hosszában elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik