Ismét elveCity a bajnokságot a United?

Vágólapra másolva!
2012.08.17. 13:08
null
Vajon a Manchester Cityt erősítő Nigel de Jongnak az idény végén is lesz alkalma pezsgőznie? (Fotó: Action Images)
Ősz felé hajlik a nyár, az olimpia, esetlegesen a nyaralás és félretett pénzünk végére értünk, így sikerekkel feltöltődve nézhetünk farkasszemet a labdarúgó-topligák rajtjával, kezünkben a távirányítóval – és az NSO beharangozóival. A múlt héten beindult már a PSG és kispajtásai néven futó Ligue 1, az előttünk álló hétvégén pedig elrajtol az angol és a spanyol élvonalbeli bajnokság is. A Premier League csapatai eddig sem álltak a végelgyengülés szélén, de összesen csaknem negyedmilliárd euróért erősítettek a nyáron – a csúcsminőség és az utolsó másodpercig kitartó izgalom most is garantált.

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League nyerte meg a 2012-es nyári átigazolási idényt is: az angol csapatok cikkzártáig 313.1 millió eurót költöttek, 99-et bevételeztek játékosaik eladásából, azaz több mint 200 milliót költöttek nettóban. Csak a viszonyítás kedvéért: a franciák közel százat (a PSG áll mögötte, egymaga), a németek ötvenet, a spanyolok pedig egyenesen 50 milliós plusszal állnak.

Az új bajnokság legfontosabb kérdése természetesen az, hogy képes lesz-e megtartani bajnoki címét a Manchester City, és ha nem, a riválisok közül a Manchester United vagy a Chelsea tépi ki azt kezéből? No de mi lesz a nyitány előtt radikálisan meggyengült Arsenallal, feltámad-e a Liverpool? És hol végez a Tottenham, ki ér oda szokás szerint meglepő módon az európai kupahelyek valamelyikére; no és kik lesznek a szerencsétlen búcsúzók?

ARSENAL

Arsene Wenger egész nyáron Robin van Persie megtartásával „vacakolt″, miközben szinte fű alatt megszerezte a Lukas Podolski, Olivier Giroud, Santi Cazorla hármast. Van Persie végül beadta derekát az MU-nak, őrületes összegért, Alex Songot pedig az FC Barcelona csábítja, de nem is ez az igazi baj (Cesc Fabregas és Samir Nasri távozásába sem rokkantak bele), hanem az, hogy máris tizedeli a sérülés mumusa a keretet. Ha szerencséjük lesz, újra nagyot dobhatnak, szakértők szerint erre viszont kevés az esély.

Tipp a kezdőre: Szczesny – Sagna, Vermaelen, Koscielny, Gibbs – Ramsey, A. Song, Cazorla – Walcott, Giroud, Podolski.
Kulcsember: egyértelműen az a támadó, aki képes Van Persie nyomába lépni. Ellenkező esetben kaparni kell az Európa-ligáért is.

ASTON VILLA

A támadójáték fellendítésének ígéretével munkába álló skót Paul Lambert legénysége a nyáron két védővel, Ron Vlaarral és a jobbhátvéd Matthew Lowtonnal, valamint a balszélső Brett Holmannel erősödött, de távozott a legendás Emile Heskey. Cél idén is a középmezőny közepe.

Tipp a kezdőre: Given – Lowton, Vlaar, Dunne, Warnock – Albrighton, Ireland, el-Ahmadi, N'Zogbia – Agbonlahor, D. Bent.
Kulcsember: a tavaly télen 21.5 millióért vett Darren Benten múlik vagy bukik a gólerősség.

MAGYAROK ANGLIÁBAN
Valljuk meg őszintén, ebben az idényben alighanem csak a WBA-s Gera Zoltánt láthatjuk honfitársaink közül a bajnoki mérkőzéseken futballozni. Gulácsi Péter a Liverpoolnál negyedik számú kapus Pepe Reina, Doni és Brad Jones mögött, a Fulhamnél kollégája, Somogyi Csaba Mark Schwarzer és David Stockdale mögött harmadik. A QPR-ral nem hosszabbított Buzsáky Ákos, a West Ham elengedte Kurucz Pétert, a Newcastle Kádár Tamást, a WBA pedig Fülöp Mártont.
Egy osztállyal lejjebb egyébként Bogdán Ádám (Bolton) és Futács Márkó (Leicester), kettővel Gróf Dávid (Walsall), néggyel Kovács János (Luton) érdekelt a magyarok közül.

CHELSEA

Őrült költekezésbe csapott a friss Bajnokok Ligája-győztes, de a PL-ben elvérző csapat: Oscar, Eden Hazard és Marko Marin összesen 80 millióért érkezett, és egy támadósztár (Hulk?, Edinson Cavani?, Fernando Llorente?) is követi őket nemsokára, hogy pótolja Didier Drogbát. A véglegesített menedzser, Roberto Di Matteo kerete így is bőséges, eurótízmilliókért vett tiniket adott kölcsön az olasz. Nem titok: a cél idén a végtelen, lehetőleg a beton- helyett szexi futballal.

Tipp a kezdőre: Cech – B. Ivanovics, Terry, Cahill, A. Cole – Mikel, Lampard – Ramires, Hazard, Mata – F. Torres.
Kulcsember: bármilyen furcsa is, a leggyengébb láncszemnek tartott rekordvétel és -csalódás Fernando Torres az első számú gólfelelős jelenleg. Rengeteg múlik rajta, ha ismét csődöt mond, süllyesztő.

EVERTON

Ahogyan azt megszokhattuk, nem zajlottak földrengésszerű változások a keretben a kisebbik liverpooli egyesületben. Visszavették csaknem hatmillióért a játékmester Steven Pienaart a Tottenhamtől, ingyen megszerezték a Rangerstől a skót éket, Steven Naismith-t, valamint megőrizték két legértékesebb játékosukat, Leighton Baines-t és Marouane Fellainit. A Tottenhammel kacérkodó David Moyes Jack Rodwell nélkül is az El-ért harcolhat – egészen addig, amíg a tovább szűkülő keret engedi.

Tipp a kezdőre: Howard – Hibbert, Jagielka, Heitinga, Baines – Osman, Fellaini, Gibson, Pienaar – Naismith, Jelavic.
Kulcsember: tavasszal nagyon ment a horvát támadónak, Nikica Jelavicnak, most megérkezett mellé egykori társa, Naismith is. Ha jó formában lesz, nagy gond nem lehet az Evertonnal, amelynek mindegyik csapatrésze stabil.

FULHAM

A londoni csapatból tavaly a morcos Martin Jol kihozta a maximumot a 9. hellyel, de nem biztos, hogy a nyáron az érkező Hugo Rodallega, Sascha Riether, Mladen Petric trió ér annyit, mint a távozó Dickson Etuhu, Andy Johnson, Pavel Pogrebnjak, Danny Murphy négyes. A csapat eszét, Clint Dempsey-t a Liverpool vinné, az ő kreativitását nem lenne egyszerű pótolni.

Tipp a kezdőre: Schwarzer – S. Kelly, A. Hughes, Hangeland, J. A. Riise – Duff, M. Diarra, Dembélé, Dempsey – Ruiz, Rodallega.
Kulcsember: a belga támadó középpályás, Moussa Dembélé az egyre öregebb középpályás sorban bizonyíthatja, nem tréfából érdeklődött iránta a Real Madrid.

LIVERPOOL

A tavalyi borzalmas bajnoki szereplés (8. hely) után az új menedzsernek, Brendan Rodgersnek kell a megtépázott tekintélyt visszaállítania. A mester két kockázatos igazolással jelentkezett, Joe Allenért 19, Fabio Boriniért 13.3 milliót fizetett, távozott elképesztő ráfizetéssel Alberto Aquilani, és a „régiek″ közül Craig Bellamy, Maxi Rodríguez és Dirk Kuyt is. Andy Carroll alighanem marad, és egy-két kreatív középpályás még érkezhet, Daniel Aggert viszont erőst csábítja a City. Akár vele, akár nélküle: egy harmadik hellyel alighanem a támadójáték híveként elkönyvelt Rodgers is elégedett lenne...

Tipp a kezdőre: Reina – G. Johnson, Skrtel, Agger, J. Enrique – Allen, Lucas, Gerrard – Downing, Suárez, Borini.
Kulcsember: Steven Gerrard, ki más? Már kifelé tart a futballból, talán éppen ezért tündököl úgy ismét, mint 2005 körül.

MANCHESTER CITY

Manszúr sejk felbukkanása óta már mindent elhiszünk, a City bajnoki aranya is várható volt valahol. Az új arab tulajdonosok ténykedése százmillió eurós kidobott összeggel járt eddig, most jóval szűkmarkúbbak voltak, a sikeredző Roberto Mancini párszor ki is (f)akadt emiatt. Végül úgy döntött, fiatalokat vesz, természetesen citysta volumenben, kezdésnek Rodwell 15 millióért érkezett. Pár ballasztot még kidob Mancini (Emmanuel Adebayor, Roque Santa Cruz, Michael Johnson), de egyáltalán nem gyengül ettől a keret, mint ahogyan Wayne Bridge, Owen Hargreaves és David Pizarro távozásával sem. Ha tényleg érkezik még Agger és Daniele De Rossi, a B-csapat is az első hatban végezne a bajnokságban. Igaz is: az összeszokott A-nak nem is a hazai pálya a legfontosabb talán. „Az elmúlt évben remekeltünk, most sokkal nehezebb lesz″ – morfondírozott a rajt előtt Mancini.

Tipp a kezdőre: Hart – M. Richards, Lescott, Kompany, Clichy – Y. Touré, Barry – Nasri, Tévez, D. Silva – Agüero.
Kulcsember: megvalljuk őszintén, megmosolyogtuk a Cityt, amikor egymillió eurós fizetést szavazott meg Yaya Touré számára – a ma futballja a középpályán dől el, és jaj annak, aki szembekerül ifjabb Touréval. Az elefántcsontparti egy személyben vízhordó, karmester és gólvágó volt tavaly, idén a nemzetközi vizeket is uralnia kell.

MANCHESTER UNITED

„Azt mondják az emberek, hogy a Manchester Cityt kell megvernünk, ők a legveszélyesebbek, de én nem hiszek ebben. Mi vagyunk az a csapat, amelyet a többieknek kell megverniük, mert nagyon erősek leszünk ebben az idényben. Nem akarjuk ismét elveszíteni a bajnokságot!″ – adta meg az alaphangot Sir Alex Ferguson a rajt előtt. Tényleg nagyon erősek lesznek: érkezett Van Persie-n kívül a kreatív Kagava Sindzsi és a nagy ígéret Nick Powell, alapemberek épültek fel a nyáron. Fel kell kötnie a gatyát mindenkinek, aki Sir Alexék aranyéhsége elé áll.

Tipp a kezdőre: De Gea – Ph. Jones, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Carrick, Kagava, A. Young – Rooney, Van Persie.
Kulcsemberek: igen, Wayne Rooney és Van Persie sok gólt rúg majd, Kagava ügyes lesz, Michael Carrick rengeteget fut, Paul Scholes még mindig lendít, és nemcsak tőle, lassan Rio Ferdinandtól is búcsúzkodhatunk – ebben az idényben az dönthet, hogy a Nemanja Vidics, David de Gea páros képes lesz-e magas szinten összedolgozni. A tavalyi év nagy tanulsága az volt az MU-nál, hogy egyedül Rooney-nak sem megy, az idei a kiegyensúlyozottság fontossága lehet. Egy orrnehéz csapat könnyen orra bukik...

NEWCASTLE UNITED

Nem szerezték vissza a „szarkák" a Liverpooltól Carrolt, nem jött a beharangozott Mathieu Debuchy sem, de egyben maradt a tavasszal csodamód ötödik helyen végzett gárda, és éppen ez lehet Alan Pardew-ék előnye. A középmezőny élét tekintve mögöttük áll a legnyugodtabb nyár, és még erősödtek is a fiatal holland futógéppel, Vurnon Anitával. Pardew aligha lesz ismét az idény menedzsere, pedig ha újra behozná csapatát az „európai″ helyekre, megérdemelné.

Tipp a kezdőre: Krul – D. Simpson, S. Taylor, Coloccini, Santon – Tioté, Cabaye – Ben Arfa, Demba Ba, Jonás Gutiérrez – Papiss Cissé.
Kulcsember: a hátsó sorok igencsak rendben vannak, és ha elöl a tavaly berobbant Papiss Demba Cissé hozzá magát, Pardew fején megáll a dérterjedés.

ÁTIGAZOLÁSI TOP 5
1. Eden Hazard, a Lille-től a Chelsea-hez,
40 millió euróért
A 21 éves belga karmester dominálta a francia élvonalat, most a BL-győzteshez igazolt, megaösszegért, giga elvárásokkal.
2. Oscar, az Internacionaltól a Chelsea-hez, 32 millió euróért
Ez a transzfer a közeljövőnek szól, a brazilnak inkább van biztos helye a válogatott kezdőjében, mint klubcsapatáéban.
3. Robin van Persie, az Arsenaltól a Manchester Unitedhez, nemsokára, körülbelül 30.5 millió euróért
Az „ágyúsoknál″ mégsem lesz ikon a holland, de a londoniak jó üzletet csaptak eladásával, mondhatni, mert jövőre lejárt volna szerződése, hosszabbítani pedig nem akart a támadó. Inkább nagy trófeákat nyerni...
4. Santi Cazorla, a Málagától az Arsenalhoz, 19 millió euróért
A csőd felé száguldó Málagától vett sokoldalú futballista az egyik legalulértékeltebb spanyol labdarúgó, multifunkcionalitása sokat ér a sérülékeny Arsenalban.
5. Joe Allen, a Swansea-től a Liverpoolhoz, 19 millió euróért
A transfermarkt.de szerint Allen csak négymilliót ér, valaki itt óriásit tévedett – nemsokára kiderül, kicsoda!

NORWICH CITY

Tavaly a 12. helyig vitte az újoncot a lendület, a markáns Paul Lambertet követő Chris Hughton most alighanem kiegyezne a bennmaradással – még úgy is, hogy ötmilliót költött a nyáron a tavalyi 15 után.

Tipp a kezdőre: Ruddy – Martin, R. Bennett, M. Turner, Tierney – E. Bennett, B. Johnson, Howson, Pilkington – Snodgrass, G. Holt.
Kulcsember: az elmúlt idényben 66 gólt szedtek be a „kanárik″, ezen a rutinos középső védő, Michael Turner leigazolásával szeretnének változtatni. A 28 éves játékost három éve 13.6 millióért vette a Sunderland, most kettőt sem kért érte.

QUEENS PARK RANGERS

A keret értéke alapján a 10. lesz a tabellán a londoni csapat, a múlt idényben megszerzett 17. pozíció után ez nagy előrelépés lenne. A sikerrel beugró, most a „második idény-szindrómával″ szembenéző Mark Hughes a nyáron elképesztően jól igazolt, fillérekért szerzett meg nagy neveket (David Hoilett, Pak Dzsi Szung, a kölcsönkapott Fábio, Samba Diakité, Ryan Nelsen, Robert Green, Andy Johnson), velük a legnagyobbakat is megszorongathatják a Loftus Roadon. Az elengedett Buzsáky Ákos és az eddig hiába csábított Dimitar Berbatov nélkül is.

Tipp a kezdőre: Green – Onuoha, A. Ferdinand, Nelsen, Fábio – Diakité – Taarabt, Pak, Hoilett – Zamora, D. Cissé.
Kulcsember: ha nem haragszanak, most megérzés rovatunk következik. Kijárna már a harmincas szélsőnek, Shaun Wright-Phillipsnek, hogy csereként beszállva mérkőzéseket döntsön el, tavaszra pedig alapember legyen.

READING

A kiscsapat kerete alig 30 millió eurót ér, de nem szeretnénk prejudikálni, hogy a csapat maga annyit ér, amennyit. Nem véletlenül kerültek oda, ráadásul bajnokként, és érkezett négymillióért Adrian Mariappa, háromért Chris Gunter; a Nicky Shorey, Danny Guthrie, Pavel Pogrebnjak trió mellett. A 26 ezres Madejski Stadium nem szegényház, és a középcsapatok játszótere sem lesz!

Tipp a kezdőre: Federici – Gunter, Mariappa, A. Pearce, Shorey – McCleary, Leigertwood, Guthrie, McAnuff – Le Fondre, Pogrebnjak.
Kulcsember: a „Russia hitman″-ként emlegetett Pogrebnjak góljaiban nagyon bíznak, a csatár nemcsak az új orosz tulajdonos, Anton Zingarevics kedvéért érkezett.

SOUTHAMPTON

A második vonal másodikja számára a hétesztendős száműzetés után mi más, mint a megragadás a cél. A kemény kezdetű sorsolás kissé megfoghatja az elmúlt idényben igen gólerős csapatot, amely a nyáron 13 millió euróért acélosodott – például a hétmilliós támadóval, Jay Rodriguezzel, a jobbhátvéd Nathaniel Clyne-nal vagy a remekül csengő nevű Paulo Gazzanigával. A hírek szerint megegyeztek már a Bolognával Gastón Ramírez átigazolásával kapcsolatban: az uruguayi szélső klubrekordot jelentő összegért, 15 millió euróért érkezik a közeljövőben a „szentekhez".

Tipp a kezdőre: K. Davis – Clyne, Fonte, Hooiveld, D. Fox – Lallana, S. Davis, Hammond, Guly – R. Lambert, Rodriguez.
Kulcsember: a már „közelebb a negyvenhez" kapus, Kelvin Davis a másodosztályban posztja egyik legjobbja volt, háromszor is jelölték az év csapatába. Kiböjtölte a PL-t, aligha hiába.

STOKE CITY

Ismerős, de a tavalyi eredménnyel (14. hely) itt is elégedettek lennének, sőt, legyünk őszinték, a ki nem eséssel is. Tony Pulis mester kerete nem erősödött, a legismertebb új arc az amerikai középső védő, Geoff Cameron; Michael Owent és Jermain Defoe-t sem sikerült rábeszélni az aláírásra. Öregedő-rutinos játékosaik távozását viszont könnyen feldolgozzák.

Tipp a kezdőre: Begovic – M. Wilson, Shawcross, Huth, G. Popov – Pennant, G. Whelan, Palacios, Etherington – Crouch, J. Walters.
Kulcsember: a 31 esztendős Peter Crouch szálkásabb és rutinosabb, mint valaha, a bűvös korba lépve az igazi nagy játékosok még egyszer megrázzák magukat.

SUNDERLAND

2007 és 2010 között csaknem százmilliót költöttek a „fekete macskák″, nagyobb siker nélkül, így elzáródtak a pénzcsapok is. Eladták Asamoah Gyant és Michael Turnert, több egykori alaptagot ingyen elengedtek, helyettük mindössze a Carlos Cuéllar, Louis Saha kettős jött. A menedzser, Martin O'Neill a garancia arra, hogy ebben az idényben is a középmezőnyben végezzen a csapat, de szebb álmaik nem lehetnek. Illetve lehetnek, csak nem válnak valóra. Azért ne becsüljük le őket, annyi gólt kaptak az elmúlt idényben, mint a Chelsea, és kevesebbet, mint az Arsenal!

Tipp a kezdőre: Mignolet – Ph. Bardsley, Cuéllar, W. Brown, O'Shea – S. Larsson, C. Gardner, Cattermole, McClean – Sessegnon, F. Campbell.
Kulcsember: a benini támadó-mindenes, Stéphane Sessegnon magasan a Sunderland legértékesebbje, ebben az idényben bejelentkezhet a liga legjobbjai közé.

SWANSEA CITY

A zseniális dán ex-karmester, Michael Laudrup csapata csendes nyarat csapott, a gárda korábbi menedzsere, Rodgers mindesetre magával vitte Joe Allent Liverpoolba, elképesztő summáért. Ebből futja erősítésekre, eddig Spanyolországból (Laudrup kapcsolatait kihasználva) Michu, Chico és Jonathan de Guzmán érkezett. Nem kimondottan veretes névsor, ha a tavalyi 11. pozíció környékére evickélnek a „hattyúk", a dán edzőként is igazolja klasszisát.

Tipp a kezdőre: Vorm – Rángel, Chico, A. Williams, N. Taylor – Britton, De Guzmán, Michu – N. Dyer, D. Graham, S. Sinclair.
Kulcsember: a holland kapus, Michel Vorm remekelt az elmúlt idényben, csodás átlagosztályzatot ért el. Még egy ilyen szezon Vormtól, búcsúzkodhat tőle a Swansea.

TOTTENHAM HOTSPUR

Nem Duna-kaviccsal dobálóznak a klubnál, hiszen bár eladták a Steven Pienaar, Niko Kranjcar, Vedran Corluka, Louis Saha, Ryan Nelsen ötöst, de ők csak kiegészítő embernek számítottak már – Jan Vertonghen és Gylfi Sigurdsson viszont a kezdőbe érkezett, nem kevés pénzért. A tavaly a bajnokságban 96 gólhelyzetet teremtő Luka Modricot minden bizonnyal eladják a Real Madridnak, de aligha sokáig ülnek az érte kapott összegen; miközben a túlságosan bő kereten is szűkíthet Harry Redknapp utóda, a bizonyítási vágytól égő, dobogót megcélzó André Villas-Boas. Problémát okoz viszont, hogy elhúzódtak az igazolások, de Emmanuel Adebayor, Joao Moutinho vagy Júlio César még befuthat augusztusban.

Tipp a kezdőre: Friedel – K. Walker, Dawson, Vertonghen, Assou-Ekotto – S. Parker, Sigurdsson – Lennon, Van der Vaart, Bale – Defoe.
Kulcsember: Rafael van der Vaart teljes körű bizalmat kap új főnökétől, egészséges, jó formában zárt tavasszal – ideje lenne már Angliában is tehetségéhez méltó módon teljesítenie, hosszabb távon is.

WEST BROMWICH ALBION

Reméljük, a legnagyobb erősítés a WBA-nél az, hogy felépült végre Gera Zoltán. Társai és a szurkolók nagy örömmel köszöntötték „első új″ mérkőzésén, és nincs is rossz formában. Romelu Lukaku, Markus Rosenberg és Ben Foster jó fogás, a kispadra egy „újonc″ került viszont, Ruud Gullit, Kenny Dalglish, José Mourinho és Gianfranco Zola egykori jobbkeze, Steve Clarke. Roy Hodgsonnal tavaly a 10. helyen zártak, ezzel most is messze-messze elégedettek lennének.

Tipp a kezdőre: Foster – B. Jones, McAuley, J. Olsson, Ridgewell – Gera, Mulumbu, Dorrans, Brunt – Lukaku, S. Long.
Kulcsember: nemcsak mi véljük így, a SkySports szerint is Gera lesz a WBA-támadások atyja.

WEST HAM UNITED

Az újonc „kalapácsosok″ mertek nagyot álmodni, de nem kapták meg Carrollt, William Gallast és Dejan Sztankovicsot sem. Sam Allardyce szaktudása és az Alou Diarra, James Collins, Modibo Maiga, Jussi Jääskeläinen érkező kvartett a garancia arra, hogy az Upton Parkban sok csapat kap kokit és sallert.

Tipp a kezdőre: Jääskeläinen – Demel, Tomkins, J. Collins, G. McCartney – Vaz Te, Nolan, Noble, M. Taylor – C. Cole, Maiga.
Kulcsember: a saját nevelésű támadó középpályás, Mark Noble ereje teljében tért vissza a legjobbak közé, az utánpótlás után a felnőtt válogatottba vágyik.

WIGAN ATHLETIC

Az idén is vígan kiegyeznének a nyugodt bennmaradással, és tettek is érte a vezetők: érkezett Arouna Koné, Mijaicsi Rjo, Iván Ramis, és nem csemegézték ki a tavalyi csillagokat sem a gazdagabbak.

Tipp a kezdőre: al-Habszi – Boyce, Ramis, Caldwell, Figueroa – Moses, McArthur, J. McCarthy, J. Gómez, Beausejour – Di Santo.
Kulcsember: a spanyol menedzser, Roberto Martínez szerint Franco Di Santo ebben a bajnokságban igencsak megrázza a gólfát. Kell is igyekeznie, mert Arouna Koné személyében komoly konkurenciát kapott.

PREMIER LEAGUE
AZ 1. FORDULÓ MŰSORA
SZOMBAT
Arsenal–Sunderland16.00
Fulham–Norwich City16.00
Queens Park Rangers–Swansea City16.00
Reading–Stoke City16.00
West Bromwich Albion–Liverpool16.00
West Ham United–Aston Villa16.00
Newcastle United–Tottenham Hotspur18.30
VASÁRNAP
Wigan Athletic–Chelsea14.30
Manchester City–Southampton17.00
HÉTFŐ
Everton–Manchester United21.00

 

PREMIER LEAGUE, JÖTTEK–MENTEK
Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.
Rövidítések:
k.: kölcsönbe, i.: ingyen, kv.: kölcsönből vissza, kt.: közös tulajdon, jmf.: játékjoga másik fele is, vv.: visszavonult
ARSENAL
Érkezett: Szamir Bihmutin (Arsenal U18), Héctor Bellerín (Arsenal U18), Phillip Roberts (Arsenal U18), Jordan Wynter (Arsenal U18), Reice Charles-Cook (Arsenal U18), Kristoffer Olsson (Arsenal U18), Olivier Giroud (Montpellier, 15.000.000 euró), Lukas Podolski (1. FC Köln, 13.000.000), Pedro Botelho (Levante, kölcsönből vissza), Wellington Silva (Alcoyano, kv.), Carlos Vela (Real Sociedad, kv.), Andrej Arsavin (Zenit, kv.), Nicklas Bendtner (Sunderland, kv.), Henri Lansbury (West Ham, kv.), Vito Mannone (Hull, kv.), Santi Cazorla (Málaga, 19.000.000)
Távozott: Manuel Almunia (Watford, i.), Rhys Murphy (Telstar, ingyen), Gavin Hoyte (Dagenham, i.), Joel Campbell (Betis, kölcsönbe, ingyen), Jeffrey Monakana (Preston, i.), Tom Cruise (Torquay, i.), Oguzhan Özyakup (Besiktas, 500.000), Josszi Benajun (Chelsea, kv.), Denílson (Sao Paulo, k.), Carlos Vela (Real Sociedad, 3.800.000), Pedro Botelho (Atlético Paranaense, k., i.), Benik Afobe (Bolton, k., i.), Mijaicsi Rjo (Wigan, k.), Wellington Silva (Ponferradina, k.), Robin van Persie (Manchester United, 30.000.000)
ASTON VILLA
Érkezett: Brett Holman (AZ, i.), Karim el-Ahmadi (Feyenoord, 2.800.000), Matthew Lowton (Sheffield United, 3.750.000), Jean Makoun (Olympiakosz, kv.), Ron Vlaar (Feyenoord, 3.800.000)
Távozott: Emile Heskey (szl.), Andy Marshall (szl.), Carlos Cuéllar (Sunderland, i.), Connor Taylor (szl.), Jermaine Jenas (Tottenham, kv.), James Collins (West Ham, 3.200.000)
CHELSEA
Érkezett: Marko Marin (Werder Bremen, 9.800.000), Tomas Kalas (Vitesse, kv.), Matej Delac (Budejovice, kv.), Gaël Kakuta (Dijon, kv.), Patrick van Aanholt (Vitesse, kv.), Kevin de Bruyne (Genk, kv.), Eden Hazard (Lille, 40.000.000), Josszi Benajun (Arsenal, kv.), Josh McEachran (Swansea, kv.), Oscar (Internacional, 32.000.000), Thorgan Hazard (Lens, 1.000.000)
Távozott: José Bosingwa (szl.), Salomon Kalou (Lille, i.), Didier Drogba (Sanghaj Senhua, i.), Jacob Mellis (Barnsley, i.), Thibaut Courtois (Atlético Madrid, k.), Ulises Dávila (Sabadell, k.), Kevin de Bruyne (Werder Bremen, k., 1.000.000), Romelu Lukaku (West Bromwich, k., i.)
EVERTON
Érkezett: Joseph Yobo (Fenerbahce, kv.), Steven Naismith (Rangers, i.), Steven Pienaar (Tottenham, 5.750.000)
Távozott: Denis Stracqualursi (Tigre, kv.), Marcus Hahnemann (szl.), Aristote Nsiala (Accrington, i.), Adam Forshaw (Brentford, i.), James Wallace (Tranmere), James McFadden (szl.), Royston Drenthe (Real Madrid, kv.), Steven Pienaar (Tottenham, kv.), Joao Silva (Levszki Szófia, 350.000), Femi Orenuga (szl.), Tim Cahill (New York Red Bulls, 1.300.000), Joseph Yobo (Fenerbahce, 2.500.000), Jack Rodwell (Manchester City, 15.000.000)
FULHAM
Érkezett: Mladen Petric (Hamburg, i.), Sascha Riether (1. FC Köln, k.), George Williams (Milton Keynes), Danny Hoesen (F. Sittard, kv.), Hugo Rodallega (Wigan, i.)
Távozott: Andy Johnson (QPR, i.), Danny Murphy (Blackburn, i.), Pavel Pogrebnyak (Reading, i.), Orlando Sá (szl.), Bjorn Helge Riise (szl.), Marcel Gecov (Gent, 780.000), Dickson Etuhu (Blackburn, 1.900.000)
LIVERPOOL
Érkezett: Alberto Aquilani (Milan, kv.), Dani Pacheco (Atlético Madrid, kv.), Joe Cole (Lille, kv.), David Amoo (Bury, kv.), Danny Wilson (Blackpool, kv.), Fabio Borini (Roma, 13.300.000), Joe Allen (Swansea, 19.000.000), Usszama Asszaidi (Heerenveen, 3.800.000)
Távozott: Lewis Hatch (Accrington, i.), David Amoo (Preston, i.), Stephen Darby (Bradford, i.), Dirk Kuyt (Fenerbahce, 1.000.000), Fabio Aurelio (Gremio, i.), Maxi Rodríguez (Newell's, i.), Alberto Aquilani (Fiorentina, 2.000.000), Craig Bellamy (Cardiff City, i.)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Wayne Bridge (Sunderland, kv.), Roque Santa Cruz (Real Betis, kv.), Vladimír Weiss (Espanyol, kv.), John Guidetti (Feyenoord, kv.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, kv.), Greg Cunningham (Nottingham, kv.), Michael Johnson (Leicester, kv.), Jack Rodwell (Everton, 15.000.000)
Távozott: David Pizarro (Roma, kv.), Stuart Taylor (szl.), Owen Hargreaves (szl.), Ahmed Benali (Brescia, i.), Greg Cunningham (Bristol City), Wayne Bridge (Brighton, kölcsönbe, ingyen), Joan Ángel Román (Barcelona, 1.000.000), Gunnar Nielsen (szl.), Vladimir Weiss (Pescara, 1.500.000), Andrea Mancini (Valladolid, k.)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Bébé (Besiktas, kv.), Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund, 15.000.000), Nick Powell (Crewe Alexandra, 5.000.000), Federico Macheda (QPR, kv.), Robin van Persie (Arsenal, 30.000.000)
Távozott: Michael Owen (szl.), Ritchie de Laet (Leicester, 1.250.000), Matthew James (Leicester, 1.250.000), Tomasz Kuszczak (Brighton, i.), Oliver Norwood (Huddersfield, i.), Fábio (QPR, k.), Paul Pogba (Juventus, i.), Pak Dzsi Szung (QPR, 3.100.000), Reece Brown (Coventry, k., i.), John Cofie (Sheffield United, k.), Ben Amos (Hull City, i.)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Xisco (Deportivo, kv.), Romain Amalfitano (Reims, i.), Gaël Bigirimana (Coventry, 1.250.000), Alan Smith (Milton Keynes, kv.), Curtis Good (Melbourne Heart, 515.000), Vurnon Anita (Ajax, 8.500.000)
Távozott: Peter Lövenkrands (Birmingham, i.), Kádár Tamás (Roda, i.), Alan Smith (Milton Keynes, i.), Danny Guthrie (Reading, i.), Leon Best (Blackburn Rovers, 3.800.000), Jeff Henderson (Sligo Rovers, i.), Fraser Forster (Celtic, 2.500.000)
NORWICH CITY
Érkezett: Steven Whittaker (Rangers, i.), Jacob Butterfield (Barnsley, i.), Michael Turner (Sunderland, 1.900.000)
Távozott: Adam Drury (Leeds, i.), Zak Whitbread (Leicester, i.), Aaron Wilbraham (Crystal, i.), Josh Dawkin (Braintree Town, i.), Andrew Crofts (Brighton, i.), Daniel Ayala (Nottingham, k., i.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Samba Diakité (Nancy, 4.000.000), Ryan Nelsen (Tottenham, i.), Andy Johnson (Fulham, i.), Robert Green (West Ham, i.), Fábio (Manchester United, k.), Patrick Agyemang (Stevenage, kv.), Pak Dzsi Szung (Manchester United, 3.100.000), David Hoilett (Blackburn, i.)
Távozott: Bruno Perone (Tombense, kv.), Taye Taiwo (Milan, kv.), Fitz Hall (Watford, i.), Danny Gabbidon (szl.), Danny Shittu (Millwall, i.), Lee Cook (szl.), Rowan Vine (St. Johnstone, i.), Peter Ramage (Crystal Palace, i.), Gary Borrowdale (szl.), Joe Oastler (Torquay, i.), Patrick Agyemang (szl.), Paddy Kenny (Leeds United, i.), Elvijs Putnins (szl.), Heidar Helguson (Cardiff City, i.)
READING
Érkezett: Mathieu Manset (Sanghaj S., kv.). Garath McCleary (Nottingham Forest, i.), Danny Guthrie (Newcastle, i.), Pavel Pogrebnyak (Fulham, i.), Pierce Sweeney (Bray Wanderers), Nicky Shorey (West Bromwich, i.), Chris Gunter (Nottingham, 3.000.000), Adrian Mariappa (Watford, 3.800.000)
Távozott: Tomasz Cywka (Barnsley, i.), Brian Howard (szl.), Andy Griffin (szl.), Cédric Baseya (szl.), John Goddard (szl.), Simon Locke (szl.), Carl McHugh (szl.), Jack Mills (szl.), Frankie Raymond (szl.), Mathieu Manset (Sion), Joseph Mills (Burnley, k.), Karl Sheppard (Accrington, k., i.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Jay Rodriguez (Burnley, 8.650.000), Steven Davis (Rangers, i.), Lee Holmes (Swindon, kv.)
Távozott: Rádi Dzsaidi (visszavonult), Lee Holmes (Preston, i.), Harlee Dean (Brentford, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), David Connolly (szl.), Bartosz Bialkowski (Notts County, i.), Aaron Martin (Crystal, k.), Jack Dovey (Eastleigh, i.), Jamie White (Winchester City, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), Iago Falqué (Tottenham II, kv.), Tommy Forecast (Gillingham, k., i.), Nathaniel Clyne (Crystal), Paulo Gazzaniga (Gillingham), Dan Harding (Nottingham)
STOKE CITY
Érkezett: Jamie Ness (Rangers, i.), Diego Arismendi (Huddersfield, kv.), Danny Higginbotham (Nottingham, kv.), Tom Soares (Hibernians, kv.), Geoff Cameron (Houston Dynamo, 2.150.000), Goran Popov (Dinamo Kijev, k.), Michael Kightly (Wolverhampton, 3.500.000)
Távozott: Andrew Davies (Bradford, i.), Ricardo Fuller (szl.), Mamady Sidibé (szl.), Salif Diao (szl.), Carlo Nash (szl.), Matthew Lund (szl.), Michael Tonge (szl.), Jonathan Woodgate (Middlesbrough, i.), Tom Soares (szl.), Florent Cuvelier (Walsall, k.), Danny Collins (Nottingham Forest, 640.000)
SUNDERLAND
Érkezett: Carlos Cuéllar (Aston Villa, i.), Cristian Riveros (Kayserispor, kv.), Asamoah Gyan (al-Ain, kv.), Louis Saha (Tottenham, i.)
Távozott: Szotiriosz Kirjakosz (Wolfsburg, kv.), Cristian Riveros (Kayserispor, 300.000), Craig Gordon (szl.), Trevor Carson (Bury, i.), Oumare Tounkara (szl.), Jordan Cook (Charlton, i.), George McCartney (West Ham, i.), Asamoah Gyan (al-Ain, 7.500.000), Nicklas Bendtner (Arsenal, kv.), Wayne Bridge (Manchester City, kv.), Marcos Angeleri (Estudiantes), Michael Liddle (Accrington, i.), Michael Turner (Norwich, 1.900.000)
SWANSEA CITY
Érkezett: Jonathan de Guzmán (Villarreal, k.), Chico (Genoa, 2.500.000), Michu (Rayo Vallecano, 2.570.000), Itay Shechter (Kaiserslautern, k.)
Távozott: Casey Thomas (szf.), José Moreira (szl.), Ferrie Bodde (szl.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Josh McEachran (Chelsea, kv.), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, kv.), Joe Walsh (szl.), Joe Allen (Liverpool, 19.000.000)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, 10.000.000), Jermaine Jenas (Aston Villa, kv.), Steven Pienaar (Everton, kv.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Jan Vertonghen (Ajax, 12.500.000)
Távozott: Louis Saha (Sunderland, i.), Ben Alnwick (Barnsley, i.), Niko Kranjcar (Dinamo Kijev, 7.000.000), Ryan Nelsen (QPR, i.), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva, 7.000.000), Bongani Khumalo (PAOK, k., i.), Emmanuel Adebayor (Manchester City, kv.), Ledley King (vv.), Massimo Luongo (Ipswich, k., i.), Steven Pienaar (Everton, 5.750.000), Ryan Federicks (Brentford, k., i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Ben Foster (Birmingham City, 5.000.000), Lateef Elford-Alliyu (Bury, kv.), Boaz Myhill (Birmingham, kv.), Chris Wood (Bristol, kv.), Yassine El Ghanassy (Gent, k.), Tongo Doumbia (Rennes, 2.500.000), Claudio Yacob (Racing Club, i.), Romelu Lukaku (Chelsea, k., i.), Markus Rosenberg (Werder Bremen, i.)
Távozott: Paul Scharner (Hamburg, i.), Nicky Shorey (Reading, i.), Joe Mattock (Sheffield Wednesday, i.), Somen Tchoyi (szl.), Lateef Elford-Alliyu (Bury, i.), Keith Andrews (Bolton, i.), Fülöp Márton (Aszteras Tripolisz, i.), Simon Cox (Notthingham Forest, 2.500.000)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Mohamed Diamé (Wigan, i.), Stephen Henderson (Portsmouth, 745.000), Jussi Jääskeläinen (Bolton, i.), George McCartney (Sunderland, i.), Pablo Barrera (Real Zaragoza, kv.), Frank Nouble (Barnsley, kv.), Freddie Sears (Colchester, kv.), Modibo Maiga (Sochaux, 6.000.000), Raphael Spiegel (Grasshopper), James Collins (Aston Villa, 3.200.000), Alou Diarra (Marseille, 2.500.000)
Távozott: Brian Montenegro (Maldonaldo, k.), Freddie Sears (Colchester, i.), Marek Stech (Yeovil, i.), Frank Nouble (Wolverhampton, i.), Robert Green (QPR, i.), Oliver Lee (szl.), Papa Bouba Diop (szl.), Abdoulaye Fayé (Hull, i.), John Carew (szl.), Julien Faubert (Elazigspor, i.), Kurucz Péter (szl.), Ruud Boffin (Eskisehirspor, i.), Pablo Barrera (Cruz Azul), Sam Cowler (Barnet), Jordan Brown (Barnet, i.), Raval Morrison (Birmingham, k.)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Mauro Boselli (Estudiantes, kv.), Fraser Fyrie (Aberdeen, 635.000), Ivan Ramis (Mallorca, 6.000.000), Mijaicsi Rjo (Arsenal, k.), Arouna Koné (Levante, 3.800.000)
Távozott: Chris Kirkland (Sheffield W., i.), Hendry Thomas (szl.), David Jones (szl.), Hugo Rodallega (Fulham, i.), Mohamed Diamé (West Ham, i.), Steve Gohouri (szl.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik