Mire jut idén „Budapest Beckhamje”, a „vörös magyar” és a „Varázsló”?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.08.11. 19:40
null
Gera Zoltán (balra) ismét Roy Hodgson oldalán feszíthet (Fotók: Action Images)
Nem kevesebb mint hat magyar futballistáért szoríthatunk ebben az idényben a Premier League mérkőzésein, hiszen Bogdán Ádám (Bolton), Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers), Gera Zoltán és Fülöp Márton (West Bromwich Albion), Somogyi Csaba (Fulham), valamint Kádár Tamás (Newcastle) is az angol élvonalban keresi kenyerét. Nézzünk körül házuk táján a bajnoki rajt előtt!

Kezdjük azzal a GERA ZOLTÁNNAL, aki az elmúlt idényt tulajdonképpen végigszenvedte a Fulhammel, és ott is hagyta a nyáron a klubot, majd aláírt egykori kenyéradójához, a West Bromwichhoz. Nem éppen egyik napról a másikra történt mindez, de nyílt titok volt, hogy hol folytatja, még be sem jelentették hivatalosan az ügyletet, amikor megtudtuk, hogy leendő egyesülete fizeti Gera bokaműtétének költségeit. Mint később kiderült, éppen az inkriminált boka miatt húzódott el az átigazolás, mert Gera először nem felelt meg az orvosi vizsgálatokon.

A magyar fiú két évre írt alá, egyéves hosszabbítási lehetőséggel. 2004 és 2008 között már játszott itt a középpályás, de a WBA mellett talán a legütősebb érv mégis a menedzser, Roy Hodgson volt, akinek kezei alatt Gera a Fulhamnél nagyon jól érezte magát.

„Nagy szerepe volt abban, hogy remekül szerepelt a csapat azokban az időkben – emlékezett vissza azokra az időkre a szakember. – Úgy gondolom, hatalmas szó a klubnak, hogy vissza tudtuk szerezni. Ő olyan futballista, akit széles körben is nagyon nagyra értékelnek, a Premier League-ben és azon kívül is."

Mivel már 32 esztendős Gera, nem engedhet meg magának még egy elvesztegetett idényt, ezért is fontosak számára a menedzser meleg szavai. A futballista ugyebár a középpálya jobb oldalán és közepén bevethető, és mindegyik pozícióban komoly vetélytársai vannak. Középen az egykori francia U21-es, ma kongói válogatott Youssouf Mulumbu jelent rá veszélyt, és honfitársunk külön pechjére éppen azokon a posztokon bevethető, ahol a sokszoros ír válogatott Steven Reid, a kameruni őserő, Somen Tchoyi, valamint a skót nemzeti csapatot erősítő páros, a 25 esztendős James Morrison és a nála egy évvel fiatalabb Graham Dorrans. Tavaly a jobb oldalon leggyakrabban a csapatkapitány Chris Brunt szerepelt, jelenleg ő a gárda legértékesebb futballistája, aki 7-8 millió eurót ér.

A Sky Sports szakírója, Simon Wilkes szerint „Budapest Beckhame" a klub legjobb nyári átigazolása, és húzóember lesz az idén.

Nem vezet tehát lampionos, fiákeres út Gera számára a kezdőbe, de egészen biztos, hogy megtalálja menedzserével a közös hangot, és ha erőnlétileg is utoléri magát, két-három sikeres idényt eltölt a WBA-ban. No és a magyar válogatott számára sem mindegy, hogyan teljesít Angliában húzóembere.

Pár nap eltéréssel érkezett a klubhoz FÜLÖP MÁRTON, akit az Ipswich Towntól szereztek meg ingyen, és egy évre írt alá. Az ő vetélytársa a nem sokkal előtte odaigazoló Ben Foster. Az ötszörös angol válogatott hálóőr a Birmingham Citytől jött kölcsönbe, 1.1 millióért, 4.5 milliós vételi opcióval, és ő lesz a kezdőkapus.

Bogdán továbbra is harcban a kezdőért
Bogdán továbbra is harcban a kezdőért

A Boltonnál BOGDÁN ÁDÁM némileg jobb helyzetben van, mint Fülöp, hiszen távozott egyik vetélytársa, Ali al-Habszi, a másik, Jussi Jääskeläinen pedig már 36 esztendős. Ebben az idényben végleg befuthat a vörös üstökű Bogdán, a felkészülési mérkőzések alapján teljes joggal bízhatunk ebben. Az angol szaklapok szerint viszont Jääskeläinen kap bizalmat a kezdőben.

Hasonló reményekkel várja az új idényt az újonc Queens Park Rangersnél a támadó középpályás BUZSÁKY ÁKOS, aki szintén biztatóan muzsikált a felkészülési mérkőzéseken. Bár a 10-es mez lekerült a magyar fiúról, hiszen azt a Cardiff Citytől érkező angol válogatott támadó, Jay Bothroyd kapta meg. Ha megússza a „budapesti varázsló" sérülések nélkül, akkor is borzasztóan meg kell harcolnia a kezdőért, hiszen olyan vetélytársakkal rendelkezik, mint a sokszoros angol válogatott, a nyáron aláíró Kieron Dyer, a korábban az ír nemzeti csapatnál is figyelembe vett Martin Rowlands, az argentin Alejandro Faurlín, a skót válogatott Jamie Mackie és a PSG által vinni kívánt Adel Taarabt, akivel gyakran váltották egymást a tavasz végén. Az viszont mindenképpen Buzsáky mellett szól, hogy középen és a széleken is bevethető.

Hasonlóképpen nincs könnyű helyzetben KÁDÁR TAMÁS, a Newcastle United fiatal védője, akinek középen olyan konkurensekkel kell megküzdenie, mint Fabricio Coloccini, a 4 millió euróra taksált Mike Williamson vagy az U21-es válogatott Steven Taylor. Bizakodásra ad némi okot, hogy a balhátvéd José Enrique a Liverpoolhoz igazol, és ezen a poszton Kádár szintén bevethető – minden bizonnyal azonban gyorsan pótolják majd a „szarkák" a spanyolt (a PSV-ből Erik Pieters és az Interből Davide Santon a két kiszemelt). Nem illik ilyet mondani, de az NU kerete meglehetősen szűknek tűnik, hátvédposzton különösen, így némi szerencsével a válogatott Kádár is lehetőséghez juthat...

SOMOGYI CSABA nagy meglepetésre került a REAC-ból a Fulhamhez, ahol a veterán ausztrál kapus, a 38 éves Mark Schwarzer mögött ül majd a kispadon – ha sikerrel harcol meg ezért a jogért a Fülöp-szigeteki válogatott Neil Etheridge-zsel.

ALSÓBB RÉGIÓKBAN

A Coca-Cola Championshipben, tehát a II. osztályban szerepel a Hull City kapusa, a nyáron a Liverpooltól kölcsönkapott Gulácsi Péter, akivel kezdőként számolnak a feljutásért folytatott viadalban. Sokat kell harcolnia ezért a rangért Gyepes Gábornak a Cardiff Cityben (az első bajnokira nem nevezték, Malky Mackay menedzser csak negyedik számú belső védőként számol vele). Az első fordulóban szintén nem volt kerettag csapatában Priskin Tamás, akit gőzerővel árul az Ipswich: a Swansea City és a Nottingham Forest is érdeklődik a támadó iránt. Felépült tavaszra súlyos tavalyi térdsérüléséből Kurucz Péter, a legjobbak közül kipottyanó West Ham kapusa, akit kis híján megvett a WBA, és egy harmadosztályú gárda is vitte volna a nyáron. Maradt viszont klubjánál a 2010-es világbajnokságon is látott Robert Green, valamint a belga Ruud Boffin is előtte áll a rangsorban. A League One-ban, a III. osztályban Gróf Dávidért (Walsall), a League Two-ban Kovács Jánosért (Hereford United) szoríthatunk, míg az ifjúsági korúak közül a liverpooli kvartettért, Adorján Krisztiánért, Poór Patrikért, Vass Patrikért és Hajdú Ádámért, a Manchester City U18-asai között pallérozódó Horváth Barnáért, valamint az Aston Villa bázisán nevelkedő Stieber Andrásért.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik