NHL: „Megdöbbentem” – sztárt szerzett a Maple Leafs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.31. 14:13
null
Jake Muzzin már a Toronto játékosa (Fotó: nhl.com)
Az amúgy is kora legjobbjának számító Sidney Crosby újabb értékes trófeát szerzett az NHL All Star-gáláján, amelyen bombaüzletet is kötöttek a csapatigazgatók, akik folyamatosan tárgyalnak a rájátszásra gondolva.

 

Örök vita tárgya, hogy az All Star-gála fontos eseménye-e a major ligáknak, vagy csak nyűg, amelynek a sportértéke a nullához közelít, viszont tovább terheli a sztárokat, akik meg is sérülhetnek. Egyértelmű válasz nincs, de az biztos, hogy az NHL hétvégén San Joséban tartott show-ja telt házas volt, ugyanakkor kellemes érdektelenség mellett zajlottak az ügyességi versenyek, majd a körmeccsek, amelyekből a Metropolitan-divízió jött ki győztesen, elsősorban Sidney Crosbynak hála.

Utóbbiban nincs különösebb hírérték, mert a 31 éves Crosby napjaink legjobbja: hiába nyert végre Stanley-kupát Alekszandr Ovecskin is, vagy szerzett már NHL-pontkirályi címet a dekáddal fiatalabb Connor McDavid, Crosby minden létező címet és díjat begyűjtött – akad, amelyből többet is, például olimpiai aranyból meg Stanleyből...

Legújabb szerzeménye a NHL All Star-mérkőzés MVP-kitüntetése, amit odatehetett a saját korábbi pontkirályi és rájátszás MVP-címe mellé, márpedig ilyen hármas trófeagyűjteménnyel nem sokan rendelkeznek. Rajta kívül mindössze hárman: Bobby Orr, Joe Sakic és Mario Lemieux – még Wayne Gretzky sem. Crosby produkciójához csak annyit még, hogy a megelőző napokban ki sem dugta az orrát a szállodából, mert betegen nyomta az ágyat, az ügyességi versenyen sem vett részt, hogy aztán másnap négy góllal és négy assztiszttal taroljon...

Az is az All Star-gálák sajátja ugyanakkor, hogy ha már összesereglenek a legnagyobb játékosegyéniségek, plusz minden csapat képviselve van, a főnökök is odanéznek, és a VIP-páholyokban meg a hátsó tárgyalókban üzletelnek; mert miután mindenki hazatér, ránk köszönt a február, és beindul a hajrá a playoffért.

Az idén úgy alakult, hogy Kaliforniából hazaindulva rögvest bejelentettek egy nagy csereberét...

Mégpedig a Toronto Maple Leafs, amely tavaly nyáron már megszerezte a center John Tavares játékjogát, akivel már igenis bajnokesélyessé vált. Ennek megfelelően is teljesít az alapszakaszban (harmadik a Keleti főcsoportban), és most aláhúzta a szándékát azzal, hogy a Los Angeles Kingsnél 2014-ben Stanley-, a kanadai válogatottal 2017-ben világkupagyőztes és 2015-ben világbajnok hátvédre, a 29 éves Jake Muzzinra is lecsapott. A Leafs két tehetséget meg egy első körös draftjogot adott érte cserébe – szóval nem volt olcsó, de akár ő is lehet az utolsó puzzle-darabka a bajnokcsapathoz.

„Megdöbbentem, amikor felhívtak a hírrel, mert hallod ugyan a pletykákat, de amíg nincs hivatalos értesítés, csak teszed a dolgod – nyilatkozta Muzzin. – Most kezd minden leülepedni, és nagyon izgatott vagyok, hogy Torontóba kerülök, egyúttal hálás a lehetőségért. Izgulok, hogy juharleveles mezt húzhatok magamra, de a többi majd kialakul.”

A Leafs tehát egyértelműen rámegy a bajnoki címre, de vannak olyan csapatok is, amelyek a playoffvonalon billegnek, ezért nehéz eldönteniük, hogy bevásároljanak-e, vagy inkább eladjanak. Ilyen például a Columbus. A Blue Jacketsnek azzal is meg kell küzdenie, hogy a régió nem menő vidék, tehát a nyári szabadügynökpiacról nehezen szerezhet ászokat, így pláne meg kell becsülnie, ha valaki csereüzletben hozzá kerül.

Jelenleg az egyaránt orosz kapusa és házi pontkirálya, Szergej Bobrovszkij és Artyemij Panarin számít értékes árunak, akiket vinne is a fél NHL, ráadásul a nyáron lejár a szerződésük – úgyhogy ha nem hosszabbítanak, ingyen távozhatnak. Ezért nagy dilemma, hogy most elcseréljék-e őket, s akkor legalább kapnak valamit értük, vagy a playoffba jutás (aztán a bajnoki cím) reményében megtartsák őket, kockáztatva, hogy a végén talán ott maradnak üres kézzel...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik