Férfi vízi BL: az FTC egy góllal nyert, és ott van az elődöntőben

Lakner Gábor (Belgrád)Lakner Gábor (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 21:46
Az FTC Telekom Waterpolo 14–13-ra legyőzte a horvát Jug Dubrovnikot a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjének utolsó csütörtöki mérkőzésén, így ott van az elődöntőben, és a Pro Reccóval találkozik majd.
Elképesztő izgalmak után elődöntős a Ferencváros (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Elképesztő izgalmak után elődöntős a Ferencváros (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

Tömött lelátókról nem beszélhettünk a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének első napján, a Szerbia–Norvégia Nemzetek Ligája-focimeccs sokkal inkább megmozgatta a belgrádiakat – de talán majd a következő két napon! Pólós berkekben viszont mindenki ott volt, aki számít, így aztán olyan jeleneteknek lehettünk szemtanúi, mint hogy David Martín spanyol szövetségi kapitány Barceloneta-szurkolókról készít csoportképet, vagy hogy Kovács István mesteredző labdát szed a kapu mögött, szoros összefüggésben a foghíjas lelátókkal.

Kicsit döcögősen indult a nap, a Brescia–Hannover negyeddöntőben minden volt, csak izgalom nem, a meccs lényegében egy negyed alatt eldőlt, ezért is volt érthetetlen, hogy a végére agyba-főbe verték egymást a játékosok. Aztán a Pro Recco–Barceloneta derbi már hozta a várt izgalmakat, a címvédő olaszok 11–10-re nyertek úgy, hogy a győztes gólt Zalánki Gergő lőtte.

„Nagyon örülök, hogy így alakult a meccs vége, de előtte én sem úgy játszottam, ahogyan szerettem volna, volt néhány gyenge lövésem” – mondta önkritikusan magyar válogatott balkezes, aki hozzátette, a Fradit várja ellenfélnek az elődöntőben, és szurkol is nekik – egészen éjfélig...

Mikor a zöld-fehérek – amúgy meglehetősen koncentráltnak tűnve – megérkeztek az uszodába, még javában zajlott a Novi Beograd–Marseille meccs, amelyen a házigazdák egyetlen szoros negyed után simán nyertek, így tehát az első három negyeddöntőben az esélyesebb csapat győzött.

Vélemény – Nemanja Ubovics, az FTC centere

„Nagyon sok olyan mérkőzésünk volt ebben az idényben, amelyet a végén nyertünk meg, így eszünkbe se jutott feladni a mérkőzést, még kétgólos hátrányban sem. Összeállt a védekezésünk, ebből le tudtunk fordulni, így tudtunk győzni. Nagyon fárasztó meccs volt, de itt már minden meccs döntő, az volt a Jug elleni, és az lesz a Recco ellen is. Mindent megteszünk, hogy őket is legyőzzük, ehhez elsősorban a védekezésünket kell rendbe tennünk.”

És aztán a negyedikben is.

A Ferencváros és a Jug 2019-ben is a negyeddöntőben csapott össze egymással, akkor is 3–0-val kezdett a Fradi, és a horvátok edzője, Vjekoslav Kobescak – aki amúgy Varga Zsolt országos cimborája még a Mladost Zagrebben eltöltött időkből – ugyanúgy időt kért az első negyed közepén. És a Jug ezúttal is visszajött a meccsbe, mi több, most fordítani is tudott. Kellettek ehhez a játékvezetők, akik mindenképpen szoros meccset akartak látni, és ezért nem keveset tettek, arra ugyanis nehéz mit mondani, amikor Fekete Gergő, Varga Dénes és Vámos Márton is két személyi hibával ücsörög a kispadon – a második negyed derekán... Adjuk hozzá Vigvári Vendel hosszas videózás után elvett gólját, és máris megtudjuk, hogyan lett a második negyed végén látott egygólos ferencvárosi előnyből a harmadik negyed végére egygólos hátrány.

A zöld-fehérek a vezéreik nélkül nem tudták folytatni azt a szellemes és friss vízilabdát, amit a mérkőzés elején produkáltak, így maradt a darálás, amibe meg a fáradtság miatt egyre több hiba csúszott. A Fradi kihagyott egy fórt, a Jug belőtte a magáét, úgyhogy egyre reménytelenebbé vált a helyzet. Ekkor Varga Dénes kézbe vette az irányítást, és 35 másodperc alatt eltüntette a hátrányt. Klasszisteljesítmény volt! Gyors gólváltás után jött egy-egy elrontott támadás, majd Vogel Soma ziccert védett, Jansik Szilárd bombájával pedig visszavette a vezetést az FTC – és meg is tartotta!

További párhuzam: két éve is egy góllal nyert a Fradi, akkor 10–9-re, most pedig 14–13-ra. Nehezen érvényesült a papírforma, de érvényesült, és még Zalánki Gergő kívánsága is teljesült.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD
NEGYEDDÖNTŐ

FTC-TELEKOM–VK JUG DUBROVNIK (horvát) 14–13
(6–4, 3–4, 1–3, 4–2)
Belgrád, 400 néző. V: Alexandrescu (román), Dervieux (francia)
FTC: Vogel Soma – JANSIK SZ. 2, VARGA DÉNES 3, Vigvári Vendel, Német T., VÁMOS 3, Molnár E. Csere: MERKULOV 3, Fekete G., Pohl 1, Damonte 1, Ubovics 1. Edző: Varga Zsolt
JUG: Popadic – L. FATOVIC 2, PAPANASZTASZIU 2, ARGIROPULOSZ 3, Krzic, ZUVELA 3, Jokovic. Csere: Kakarisz 1, Burdjelez, I. Vukojevic 1, M. Tomasovic, Zvono. Edző: Vjekoslav Kobescak
Gól – emberelőnyből: 7/4, ill. 13/6
Gól – kettős emberelőnyből: 2/2, ill. 1/0
Kipontozódott: Krzic (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Nagyon jól kezdtünk, de a könnyű kiállítások után megzavarodtunk, a Jug erőre kapott, és olyan gólokat is kaptunk, amelyek már a mi hibáinkból estek. Amikor elfogadtam, hogy a játékvezetőkkel úgysem tudok mit kezdeni, csak magammal és a csapatommal, elkezdtem megnyugodni, ettől a csapat is megnyugodott, és újra elkezdett játszani. Feljavult a védekezés, jöttek a blokkok, majd a klasszisteljesítmények is.
Vjekoslav Kobescak: – Nagyon rosszul kezdtünk, olyan gólokat kaptunk, amilyeneket egyáltalán nem akartunk. Utána visszajöttünk a meccsbe, esélyünk volt a győzelemre is, de elfáradtunk a meccs végére. A meccsen elején Vámos Márton volt tarthatatlan, a meccs végén Varga Dénes, ezzel nem tudtunk mit kezdeni. A Ferencváros megérdemelten nyert, de nem vagyok elégedetlen, jó idényt futunk, és ennél jobban nem tudunk játszani.

KORÁBBAN
Brescia (olasz)–Waspo Hannover (német) 12–5
(4–1, 3–1, 3–2, 2–1)
Pro Recco (olasz)–CNA Barceloneta (spanyol) 11–10 ( 4–3, 1–3, 3–2, 3–2)
Novi Beograd (szerb)–CN Marseille 16–10
(5–4, 4–2, 3–1, 4–3)

A PÉNTEKI PROGRAM
VÍZILABDA

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD
AZ 5–8. HELYÉRT
14.30:
Waspo Hannover (német)–CN Marseille (francia)
16.30:
CNA Barceloneta (spanyol)–Jug Dubrovnik (horvát)
ELŐDÖNTŐ
18.30: Brescia (olasz)–Novi Beograd (szerb)
20.30:
Pro Recco (olasz)–FTC Telekom Waterpolo (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik