Piros Zsombor győzelemmel mutatkozott be a Davis-kupában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.04. 16:44
null
Piros egyéni győzelemmel kezdett a Davis-kupában (Fotó: Zádor Péter)
A Davis-kupa világcsoportjában a Belgium–Magyarország nyolcaddöntő utolsó, immár tét nélküli meccsén Piros Zsombor két játszmában, szűk másfél óra alatt legyőzte Julien Cagninát, így a mieink 3–2-re maradtak alul a tavalyi döntőssel szemben.

DAVIS-KUPA
VILÁGCSOPORT, NYOLCADDÖNTŐ (LIEGE)
BELGIUM–MAGYARORSZÁG
3–2
Julien Cagnina–Piros Zsombor 3:6, 6:7 (3–7)

A Davis-kupa világcsoportjában a Belgium–Magyarország nyolcaddöntő első vasárnapi mérkőzésén Fucsovics Márton kikapott David Goffintől, így eldőlt, hogy a párharc utolsó találkozója tét nélkülivé válik, már ha egyáltalán le akarják játszani a felek.

A két szövetségi kapitány, Köves Gábor és kollégája, Johan Van Herck a belga továbbjutás után kevéssel úgy határozott, hogy legyen ötödik meccs is. Az eredetileg tervezett Ruben Bemelmans–Balázs Attila összecsapás helyett azonban két, eddig nem látott játékos lépett pályára.

A belgáknál az eredetileg a párosba jelölt, az egyéni világranglistán 248. Julien Cagnina, nálunk pedig a Davis-kupa-debütálásán most áteső, 521. helyen rangsorolt Piros Zsombor kapott lehetőséget. A 18 éves magyar fiú korábban kerettagságig eljutott, meccsen azonban még nem léphetett pályára a Dk-ban.

Ez – jelesül a rutintalanság, a tapasztalanság, netán az izgalom – azonban egy pillanatig sem érződött az ellenfelénél öt évvel fiatalabb Piroson, rendre bátran, agresszíven teniszezett, hozta az adogatógémjeit, és a nyolcadik játékban elvette a belga szerváját, amivel előnybe került, s ennek köszönhetően 26 perc alatt meg is nyerte az első szettet.

A folytatás némileg izgalmasabbra sikerült, főleg mert Zsombor nem kezdett túl jól, a második adogatójátékát elvette a rivális, aki már 3:1-re vezetett. Ekkor azonban varázsütésre feljavult a magyar srác játéka, és zsinórban három gémet megnyerve 4:3-ra átvette a vezetést.

Ráadásul ebben a háromban szerepelt egy 13 perces játék is, amikor Piros öt bréklabdát is hárított, mire érvényesítette a saját szerváját.

Innen viszont mindenki hozta a saját adogatását, így 6:6-ot követően következett a tie-break, ahol Piros ismét ellenállhatatlanul játszott: az első öt pont az ő neve mellé került, és miután Cagnina hárított két meccslabdát az ötből, a harmadikat Piros már megcsinálta, ezzel legyőztea nála jóval előbb rangsorolt, öt évvel idősebb ellenfelét.

VILÁGCSOPORT, NYOLCADDÖNTŐ (LIEGE)
BELGIUM–MAGYARORSZÁG
3–2
Julien Cagnina–Piros Zsombor
3:6, 6:7 (3–7)

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA – A TUDÓSÍTÓ: HARMATH ÁKOS

2. JÁTSZMA

TIE-BREAK

Cagnina adogat. Kettős hiba, minibrék, 0–1!

Piros adogat. Hozza az első pontját, s a másodikat is másodikra – Cagnina fogadott hosszan –, 0–3

Cagnina adogat. Piros jól fogad, hosszút üt a belga, aztán a második adogatását is elveszi, 0–5!

Piros adogat. Cagnina visszavesz egy minibréket, 1–5! Térfélcsere után egy jó röpte után öt meccslabda, 1–6!

Cagnina adogat. Zsombor hosszút üt, az első hárítva. A második is, de van még három ééés...

Piros adogat. Elsőre sikerült megcsinálni! Piros szervája után Cagnina hosszút ütött, ezzel 3–7!

A magyar válogatott győzelemmel búcsúzik a párharctól!

12. JÁTÉK

Piros adogat. A meccsben maradásért szervál. Eddig jól, hozza az első két pontot Aztán megvan a 40:0, és végül egy ásszal hozta semmire a gémet, 6:6

58. perce tart ez a szett. Az első mindössze 26 perc volt.

11. JÁTÉK

Cagnina adogat. Piros elveszi az első két pontot. Cagnina másodikra egy fej fölötti fonákröptét ront el csúnyán. 0:30! Sőt, 0:40 egy jó tenyeres keresztütéssel! Egyet hárít a belga. Ásszal a másodikat is.

Hosszú menet végén a harmadikat is kivédi a belga, szépen szorította le a pályáról Pirost, majd egy lecsapással vitte a pontot, 40:40. Remek ritörn után egy fonák egyenes Pirostól, újabb bréklabda!

Ezt is hárítja Cagnina egy kitűnő második szervával. Jó szerva majd egy szép egyenes után adogatóelőny. Az elsőt meg is csinálja, 6:5.

10. JÁTÉK

Piros adogat. Elrontja az első adogatását, gyengén a hálóba üt egy fonákot. Sikerült javítani, aztán most Piros csinál pontot a hálóról visszapottyanó labda után, majd Cagnina ellentmondást nem tűrő ritörnje utáni röptével 30:30. Piros két jó első szervával azonban gyorsan le is zárja a meccset, 5:5.

9. JÁTÉK

Cagnina adogat. Piros elcsórja az első pontot, aztán a másodikat a hálóba püföli, 15:15. Cagnina hozta az újabb adogatását, majd egy szépségdíjas keresztütéssel labdája lett az 5:4-hez. Kettő is.

Meg is csinálja, 5:4.

8. JÁTÉK

Piros adogat. Rontott ziccerrel kezd... majd Cagnina hosszút üt, 15:15. Újabb pont a belgának, majd 15:30 után jól jön fel a hálóhoz és jól röptézve egyenlít Piros, 30:30. Cagnina challenge-et kér, de jó volt Piros ütése pont csípte a vonalat, labda az 5:3-hoz. Zsombornak.

Cagnina azonban nagyszerű elütéssel egyenlít, 40:40. Cagnina eldob egy újabb challenge-et, ez sem volt jó. Utána viszont előnybe kerül a belga, és a végén Piros kiüti, így Piros 5:3-as vezetése helyett: 4:4.

7. JÁTÉK

Cagnina adogat. Majd, ha lekezelték a horzsolást a térdén. Megszerelték a belga térdét, kapott egy jó nagy tapaszt, folytatjuk. Piros hozza az első pontot, majd Cagnina a másodikat, 15:15. Szép alapvonali játék után Cagninának kell visszalépnie a tenyereshez, de nem tudja már áttenni, aztán jó szerva után javít, 30:30.

Piros szépen irányítva hozta az újabb pontot, magabiztosan tette le a tenyerest a sarokba, 30:40, bréklabda! És megvan! Elsőre! 3:4!

6. JÁTÉK

Piros adogat. Hozza az első pontot a magyar fiú,aztán második szervájánál lábhibát mond a vonalbíró... 15:15. Hosszú játék végén challenge, a belgák kérték, széles volt, itt a pont. Cagnina kiüti a hosszú menet végén a következő pontot, 40:15.

Nem sikerül megcsinálni a két pontot, feljön 40:40-re Cagnina. Egy nehéz fonákot a hálóba tesz, aztán Cagnina is ront, egyenlő ismét. Piros megint a hálóba tesz a fonákot, Cagnina is hibáz, egyenlő újra. Öt és fél perce megy a gém...

Cagnina széleset üt, itt az előny. Aztán Piros rövidítése a háló tetejére pattan, s onnan vissza a saját térfelére... egál ismét.

Remek tenyerest helyez le a sarokba Cagnina, ott az előny. Piros azonban ügyes védekezéssel hárítja a bréklabdát.

Megkezdődik a gém tizedik perce, amikor Zsombor üt egy hosszú fonákot, majd a bréklabdát remek szervával hárítja.Újabb bréklabda: hosszú labdamenet végén Piros ütött hosszút tenyeressel. Ez is hárítva... Elképesztő... Az ötödik bréklabda...

Majd egy remek röptével Pirosnál az előny, és Cagnina is bemutatja, hogy ő is jól tud röptézni egál.

Előny Pirosnál: bátor támadással jött fel a hálóra, majd jól csapta le a labdát, Végül Pirosnak sikerült megnyernie a gémet, 3:3

13 percig tartott ez a gém.

5. JÁTÉK

Cagnina adogat. Zsombor hozza fogadóként az első pontot, Cagnina adogatóként a másodikat, 15:15. Hosszú menet végén Piros jól szorította ki ellenfelét a pályáról, majd egy lecsapással hozta a pontot, aztán Cagnina ront egy röptét, két bréklabda!

Az elsőt hárítja a belga. A másodikat is, 40:40. Újabb bréklabdához jut Piros, de ezt is hárítja Cagnina. Széleset üt a belga, újabb bréklabda és a negyediket már megcsinálja Piros, visszajön brékhátrányból, 3:2.

4. JÁTÉK

Piros adogat. Ászértékű adogatással kezd, a belga hosszan fogad. Aztán Piros ront egy könnyű labdát, 15:15. Piros jól támadja a belga fonákját, ő viszont egy bravúros keresztütéssel megcsinálja a pontot, 15:30. Kettős hiba, két bréklabda...

Out az első szerva, a másodikra meg agresszív a belga fogadása, amivel Piros nem tud mit kezdeni, ez a gém is az övé, 3:1.

3. JÁTÉK

Cagnina adogat. Hozta gyorsan az két pontját, a pontját, a másodiknál Piros challenge-et kért, de bent volt, aztán egy hosszú menet végén széleset ütött a magyar fiú,majd egy még hosszabb labdamenet végén emelte át Cagnina fölött, de a labda kihullott a pályáról, 2:1.

2. JÁTÉK

Piros adogat. Fordulatos gém: egy pont ide, egy oda, egy hiba itt, egy ott,30:30, végül egy ász, és egy felépített támadás végén hozta Piros a játékot.

1. JÁTÉK

Cagnina adogat. Nagyon gyorsan 30:0-re elhúz, aztán ugyanilyen gyorsan megcsinálja a második két pontot is, semmire hozta a gémet a belga, 1:0

1. JÁTSZMA

9. JÁTÉK

Piros adogat. Ásszal kezd, s a második pont is megvan, utána viszont előkészítés nélkül megy a hálóhoz, 30:15. Egy újabb jó szerva után két szettlabda! Az első megvan! Megint Cagnina fogadása volt hosszú, 3:6!

8. JÁTÉK

Cagnina adogat. Az első pont az adogatóé, Piros szélesen fogadta a második szervát. Cagnina második adogatását támadta meg Piros, majd egy jól megütött tenyeressel már 15:30. Sőt, két bréklabda Pirosnál!

Az elsőt megcsinálja Piros, pontosabban Cagnina a hálóba püföl egy röptét, 3:5.

7. JÁTÉK

Piros adogat. Az első pont a fogadóé, de Zsombor egy jó szervával egyenlített. Után viszont Piros üt hosszút egy nagy menet végén, de ásszal egyenlít, 30:30. Kiváló adogatás után 40:30. Egy gyors ponttal meg is csinálja Piros, 3:4.

6. JÁTÉK

Cagnina adogat. Piros mély labdáját Cagnina messze túlüti az alapvonalon, 0:15. Egy szép hosszú fonákra egy jó hosszú tenyeres a válasz Cagninától, 0:30, sőt, egy rossz röpte után három bréklabdája van Pirosnak.

Az elsőt hárítja Cagnina, 15:40.A másodikat is, challenge után.A harmadikat meg egy bivalyerős tenyeret követően.

Előny a belgánál egy remek szerva után, amit egy újabb jó szervával gémre is vált, 3:3!

5. JÁTÉK

Piros adogat. Meggyőzően szervál Piros, sorra hozza a pontokat, végül gyors labdamenetekkel könnyen hozta a gémet, 2:3

4. JÁTÉK

Cagnina adogat. Nagy első adogatás a belgától, 15:0.Pirosnak visszaüti a sarokba a hálótól a tenyerest Cagnina, Zsombor már nem érhet vissza, 30:0. Piros agresszíven támad, de szélesre mér egy tenyerest, 40:0. Cagnina semmire hozza a játékát, egyenlít, 2:2

3. JÁTÉK

Piros adogat. Jó szerva után Piros megpróbálta átemelni Cagninát, nem sikerült, de a belga kiütötte a labdát a pályáról 30:0. A belga viszont feljött 30 egyenlőre, ám végül egy újabb remek szerva után egy jó tenyeressel hozta a gémet a magyar fiú, 1:2.

2. JÁTÉK

Cagnina adogat. Gyorsan hozza az első pontját a belga, majd a másodikat is, igaz, azt hosszú alapvonaljáték után – Piros ütött hosszút. Piros kemény tenyeressel válaszol, 30:15. Jól fordít Piros Cagnina fonákjára, a belga a hálóba üt, 30 egyenlő. Cagnina egy gyors ponttal válaszol, 40:30.Végül a belga behúzza, 1:1.

1. JÁTÉK

Piros adogat. Jó első szerva után kettős hiba. Cagnina öli le Piros nem túl jó emelését, 15:30, majd Piros egy ásszal egyenlít és egy jó tenyeressel 40:30. Megvan az adogatójáték, Cagnina szélesre üti, 0:1.

ELŐZMÉNYEK

Röviddel ezelőtt a két szövetségi kapitány megegyezett egymással, így a belga–magyar párharc utolsó meccsét is lejátsszák, és tapasztalatszerzési célzattal a mieinknél Piros Zsombor lép pályára, ellenfele Julien Cagnina lesz.

Cagnina eredetileg párosozott volna szombaton, ám ott végül Bemelmans játszott helyette.

A nap magyar vonatkozású teniszhíre – egyelőre –, hogy Babos Tímea megszerezte harmadik egyéni WTA-tornagyőzelmét, miután megnyerte a tajvani tenisztornát. Babos a győzelem után elmondta, nagyon büszke az elmúlt néhány hét eredményeire.

A magyar férfi teniszválogatott tavaly szeptemberben nagy bravúrt végrehajtva legyőzte Oroszországot a világcsoportba jutásért vívott rájátszásban, ezzel kiharcolta a jogot, hogy 1996 után újra a legjobbak között szerepeljen.

A mieink a várakozásoknak megfelelően nem kaptak könnyű ellenfelet, ráadásul idegenben kell megmérkőzni a tavalyi döntős belgákkal.

Az első napon Fucsovics négyszettes küzdelemben kikapott Bemelmanstól, a második mérkőzésen Balázs Attila szenvedett háromszettes vereséget David Goffintől.

A második napon a Fucsovics, Balázs alkotta magyar kettős eredetileg a Cagnina, De Loore párossal nézett volna farkasszemet, de a belgák váltottak és a pénteken Fucsovicsot legyőző Bemelmanst jelölték Cagnina helyett. Ettől függetlenül, a mieinknek drámai, 250 perces, ötszettes mérkőzésen sikerült nyerni, így maradt esély az utolsó napra is.

De csak az első meccsen, mert Fucsovics újabb vereséget szenvedett, a világranglista 7. helyén álló David Goffin négy szettben győzte le. a mieink legjobbját, ami egyben azt is jelentette, hogy a belgák megnyerték a párharcot,. és így a negyeddöntőben az Egyesült Államok ellenfolytatják, míg a mieink szeptemberben a világcsoportban maradásért játszanak.

A két válogatott játékoskerete (zárójelben a játékosok egyéni és páros ranglistahelyezése)

Belgium: David Goffin (7., 547.), Ruben Bemelmans (120., 276.), Julien Cagnina (248., 999.), Joris De Loore (310., 346.)
Magyarország: Fucsovics Márton (63., 368.), Balázs Attila (227., 204.), Piros Zsombor (521., 1284.), Valkusz Máté (848., –), Borsos Gábor (958., 201.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik