Davis-kupa: Fucsovics játssza az első mérkőzést pénteken

Vágólapra másolva!
2018.02.01. 12:26
null
David Goffin szerint nincs okuk félni
Az 1996 után ismét a világcsoportban szereplő magyar férfi teniszválogatott első mérkőzésén Fucsovics Márton lép pályára Ruben Bemelmans ellen a belgiumi Davis-kupa-párharcban, majd következik a top 10-es David Goffin és Balázs Attila csatája.

 

 

MÁR NEM KIVÁGOTT CIPŐBEN EDZETT

„Talán Attila valamivel idegesebb, mint Marci, de ahogy elkezdődik a meccse, ez már nem fog hátrányt jelenteni. Az elmúlt három napon felkészültünk a párharcra, a fiúk Marci lábujj-, illetve Attila vállsérülése és kisebb megfázása ellenére jó formában vannak – adott helyzetjelentést a szövetség honlapján Köves Gábor kapitány. – Nincs óriási jelentősége, hogy ki játszik először és másodszor, az nagy lökést adhatna nekünk, ha Marci nyerne Bemelmans ellen, aki szintén főtáblás volt az Australian Openen.”

Az egy hét múlva 26 éves Fucsovics Márton azt mondta, sokat javult a lábujjsérülése, amely miatt csak kedden este tudott csatlakozni társaihoz Liege-ben.
„A mai napon már nem kivágott, hanem rendes cipőben edzettem, ezzel együtt picit aggódom a hétvége miatt, mert mind a három napon fogok játszani – mondta a magyar teniszező, majd rátért első ellenfelére. – Bemelmanst sokszor láttam már játszani, győztem is le már, és noha jelenleg csak 120. a ranglistán, bárkit meg tud verni. Szerintem a szombati párosban mi vagyunk az esélyesebbek, Atival nagyon jól összeszoktunk, úgyhogy azt gondolom, hogy a párost tudjuk hozni.”
MTI

Szerencsére túlestünk a Davis-kupa programjának legunalmasabb eseményén: a sorsoláson, ami ugye csupán arról dönt, ki játssza pénteken az első mérkőzést. Nos, erre hamar választ kaptunk: a világcsoport első fordulójában a Belgium–Magyarország párharc rajtján Ruben Bemelmans és Fucsovics Márton lép pályára, őket követi David Goffin és Balázs Attila. Szombaton következik a páros Julien Cagnina és Joris De Loore kettőse, illetve a Balázs, Fucsovics duó főszereplésével, majd jön vasárnap Goffin és Fucsovics, valamint Bemelmans és Balázs csatája. Cserélni egyesben csak egészségügyi okokból lehet – kivéve, ha már nincs tétje a találkozónak –, párosban viszont a mérkőzés előtti órában még variálhat a két szövetségi kapitány.

A világcsoportban 1996 után ismét bemutatkozó magyar válogatott egyébként hétfőn edzett egyet, most már rendes cipőben gyakorolt Fucsovics Márton Borsos Gábor segítségével (a 25 éves nyíregyházi teniszező lábujjsérülése szépen javul), délután pedig a fiatalok, Piros Zsombor és Valkusz Máté mellett Balázs Attila is hangolódik majd a pénteki fellépésére. Ugye, szerda este még kérdéses volt, Balázs vagy Piros szerepelhet-e majd pénteken, ám Köves Gábor szövetségi kapitány végül a rutint és a szerdai edzésen nyújtott teljesítményt figyelembe véve előbbi mellett döntött. Ugyancsak csütörtökön vált biztossá, hogy a második legjobb belga játékos, a sérüléssel bajlódó Steve Darcis hiába jelent meg többször a belgák edzésein, még nem százszázalékos, ezért kihagyja a párharcot.

A körülményekre mindenesetre nem lehet panasz, maga a kemény pálya kiváló, bár a négyezer férőhelyes Country Hall többi része azért elég koszos és elhanyagolt, az utolsó simítások és szerelési munkálatok miatt ráadásul nyitva a nagy bejárati ajtó, így elég hideg van az ahhoz közeli térfélen.
A városban amúgy egyre több magyar szót hallani – bár volt, aki csupán üzleti úton járt erre, és nem tudta, hogy teniszeznek is Liege-ben –, megérkezett többek között Fucsovics Márton menyasszonya és családja is, pénteken pedig várhatóan megtelik a 150 férőhelyes magyar szektor.

GOFFIN: JÓK A MAGYAROK, DE NINCS OKUNK FÉLNI
A top 10-es, vb-döntős David Goffin szerint nem szabad a tavalyi világcsoport-döntőjükből kiindulni, és bár elismeri Fucsovics Márton és Balázs Attila teljesítményét, nem aggódik gyengébb formája miatt.

– Mennyire ismeri a magyar válogatott játékosait?
– A két legjobb teniszezőjüket, Fucsovics Mártont és Balázs Attilát elég jól. Fucsovics remekül játszott az Australian Openen, ami nekem kevésbé sikerült jól, láthatóan nagyszerű formában van, erős és tehetséges játékosnak tartom. Balázzsal tavaly nyáron játszottam Horvátországban, nagyon kemény meccs volt, bár azt salakon rendezték, ezt meg fedett, kemény pályán, szóval teljesen mások a körülmények. Tisztelek minden ellenfelet, ez a csapatunk egyik legfontosabb jellemzője, jók a magyarok, de nincs okunk félni, győzni akarunk – felelte a Nemzeti Sportnak David Goffin, akitől angolul kérdezhettünk, mielőtt elkezdődött az amúgy nagyon vidámra sikeredett francia nyelvű sajtótájékoztató a belga újságíróknak.

– Pedig tavalyi döntősként nagy a nyomás, nem?

– Én nem hiszem, hogy a tavalyi eredményeinkre kellene gondolnunk. Ez egy új szezon, a Davis-kupa egyébként is hoz meglepő dolgokat, szóval nem kell idegeskednünk, a motivációnkkal pedig nincs problémánk, biztosan remek lesz a hangulat.

– Liege-től nem messze született, jelent bármiféle pluszt, hogy itt játszanak?

– Természetesen, nagyon örülök neki, de nem hinném, hogy csak nekem van ebben szerepem, a környéken nagyszerű munka folyik, sok jó játékos tanult meg teniszezni a városban.

– Az Australian Openen már a második körben búcsúzott, és a szerdai edzésen sem tűnt elégedettnek. Milyen formában van?

– Valóban nem úgy sikerült a melbourne-i szereplésem, ahogy reméltem, de a tenisz már csak ilyen, van egy rossz napod és vége a versenyednek. Viszont minden hét egy új esély, szóval nem aggódom a formám miatt, kihozom magamból a maximumot, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Az edzések meg végül is arra vannak, hogy kijavítsuk a hibáinkat, nem?


A két válogatott játékoskerete (zárójelben a játékosok egyéni és páros ranglistahelyezése)
Belgium: David Goffin (7., 547.), Ruben Bemelmans (120., 276.), Julien Cagnina (248., 999.), Joris De Loore (310., 346.)
Magyarország: Fucsovics Márton (63., 368.), Balázs Attila (227., 204.), Piros Zsombor (521., 1284.), Valkusz Máté (848., –), Borsos Gábor (958., 201.)

A program
Péntek: két egyéni mérkőzés, 13.30
Szombat: egy párostalálkozó, 14.30
Vasárnap: két egyéni mérkőzés, 13.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik