Davis-kupa: akár a titkos fegyvert is bevetheti a kapitány

Vágólapra másolva!
2018.01.31. 17:39
null
Balázs Attila (balra) és Köves Gábor (Fotó: Zádor Péter/MTSZ)
Köves Gábor szerint akkor lehet esélye a magyar válogatottnak a Belgium elleni továbbjutásra a Davis-kupában, ha a pénteki és szombati három mérkőzésből legalább kettőt megnyer.

 

 

– Lát valami különbséget a játékosok hozzáállásán, felszabadultságán a tavalyihoz képest?
– Nem, egyáltalán nem. Akkor sem volt győzelmi kényszer, most meg pláne, rendkívül nehéz dolgunk lesz, ez egyértelmű. David Goffin a világ egyik legjobb játékosa, vele szemben akkor is nehéz győzni, ha tudjuk jól, Fucsovics Marci nyert már hasonló kaliberű teniszező ellen az idén – felelte a Nemzeti Sportnak Köves Gábor Davis-kupa-kapitány a Belgium elleni párharc helyszínén, Liege-ben.

– Nyilván a belgák a favoritok, de mennyire?
– Én örülnék, ha szombat este még lenne reális esélyünk a negyeddöntőbe jutásra, de lehet, hogy túl sokat kérek. Ha tovább akarunk jutni, az első két napon szerintem két mérkőzést meg kell nyernünk, úgy, mint tavaly a szlovákok ellen, aztán meglátjuk. Ettől még persze lehet, hogy rosszul alakulnak a dolgok, de én már Pozsonyban is elmondtam önnek, mást nem tudok kérni, minthogy a srácok játék, taktika és fizikai állapot tekintetében kihozzák magukból a maximumot. Ha a legjobbjukat mutatják, de a belgák is, akkor valószínűleg nem mi nyerünk. De ha mi a maximumot hozzuk, ők pedig mondjuk nyolcvanöt százalékot, akkor lehet esély.

– Mennyiben nehezíti meg a helyzetét, hogy két legjobb játékosa sérüléssel bajlódott, bajlódik?
– Még így is jobb a mostani állapot, mint mondjuk az egy héttel ezelőtti. Attilának kevesebb a gondja, szerintem ő fizikailag már százszázalékos, csak jelentős meccshiánya van. Rutinos játékos, lehet, hogy egy szettbe kerül majd, hogy megérezze a ritmust, de utána már nem lesz gond. Marci jó formában van, meglátjuk, ez a gyulladás mennyire zavarja őt a játékban. A napi formán múlik, de jól játszik, van önbizalma, a padról és a pad mögül is hasznos tanácsokat kap majd, ő remekül szokott teljesíteni az ilyen helyzetekben. Nyilván jobb lenne, ha nem küzdene még egy ilyen sérüléssel sem, de bízunk benne, hogy nem hátráltatja a mérkőzések közben.

– Ismét Fucsovics és Balázs játszik egyesben és párosban is?
– Ezt még később megbeszéljük, egyelőre nem döntöttük el. Szerintem Piros Zsombi is megállná a helyét egyesben, csak hát a Davis-kupában sokat számít a tapasztalat. Attilára számítanék párosban, de neki valószínűleg jól jönne az egyes mérkőzés, viszont Zsombi meg a titkos fegyver is lehetne. Nem tudom, tényleg megbeszéljük még a csapattal.

– Huszonkét évvel ezelőtt ön is tagja volt a világcsoportban legutóbb akkor szereplő magyar válogatottnak. Előjöttek a régi emlékek?
– Volt párosban egy nagyon fájó vereségünk a csehek ellen Noszály Sanyival, öt meccslabdáról kaptunk ki. Nagyon jól játszottunk a top tízes Cyril Suk és Daniel Vacek páros ellen, ha több tapasztalatom van… Máig fáj, hogy Sanyi egyik szervájánál nem indultam el keresztbe. Csapatként nem volt összességében sok esélyünk, de nagy dolog lett volna, ha megnyerjük a párost, így éles lett volna a vasárnapi első meccs is.

Köves Gábor még nem döntötte el, kiket küld pályára (Fotó: Zádor Péter/MTSZ)
Köves Gábor még nem döntötte el, kiket küld pályára (Fotó: Zádor Péter/MTSZ)
A belgák leginkább David Goffinben (balra) bízhatnak (Fotó: Zádor Péter/MTSZ)
A belgák leginkább David Goffinben (balra) bízhatnak (Fotó: Zádor Péter/MTSZ)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik