A rájátszás előtt a Broncos és a Seahawks vezet nálunk

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2014.01.04. 18:20
null
A rájátszás előtt Peyton Manningék a favoritok, de vajon meglesz az újabb bajnoki gyűrű? (Fotók: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as alapszakasza véget ért, ezúttal a rájátszás előtt jelentkezünk erősorrendünkkel. A ma este induló playoffban jelenleg a Broncos és a Seahawks tűnik favoritnak az Amerikai, illetve a Nemzeti főcsoportban, de vajon valóban ezek a csapatok vívják majd februárban a Super Bowlt?


1. Denver Broncos (13–3)

Elég volt egyetlen félidőt játszania a denveri kezdőnek, Manning ezalatt is passzolt 266 yardot, amivel megdöntötte Drew Brees egy szezon alatti, legtöbb passzolt yard rekordját. Egészen félelmetes, amit Manning leművelt, az MVP-cím szinte már a zsebben, de csak akkor lesznek igazán értékesek ezek a rekordok, ha újabb gyűrűt is nyer Manning... A kérdéses csapatrész a védelem lesz, hogy mire képes Miller hiányában. Ahogy idén láttuk párszor, hatalmas blamákra képesek, de a folytatásban már nem engedhetik meg maguknak ezt a luxust.

2. Seattle Seahawks (13–3)
Magabiztosan hozta a Seahawks az NFC első kiemelését, ezzel pedig a hazai pálya is a zsebükben van. Roppant nehéz lesz otthon megverni Shermanéket, de nem lehetetlen, főleg a rájátszásban, ahol már egyetlen hiba is végzetes lehet. A pihenőhét jól fog jönni Wilsonéknak, sok a sérült, így picivel többet regenerálódhatnak. Percy Harvin visszatérése a levegőben lóg, bár rossz nyelvek szerint ez nem hogy megtörténni sem fog, de Carrollék egyenesen sérültlistára fogják rakni.

3. Carolina Panthers (12–4)
Hozta a kötelezőt a Panthers és megszerezte a tizenkettedik győzelmét is, ezzel pedig megnyerte az NFC déli csoportját. Fiatalokra épül a gárda, így joggal foghatjuk rá Newtonékra, hogy majd a playofftapasztalat hiánya miatt rögtön kihullanak, de mi valamiért mégis a Carolinát tartjuk az egyik olyan alakulatnak, amely fű alatt, nagy meglepetéseket fog még okozni! Rivera egyértelműen a védelemre helyezte a hangsúlyt, a fiatal Luke Kuechly vezetésével ligaelit csapategységet sikerült összeraknia. A támadóbrigádnak is hozzá kell raknia a pluszt, ha nyerni szeretnének, de a mobilis Newton az egyik legalkalmasabb irányító erre a feladatra.

4. New England Patriots (12–4)
Kipipálva a kötelező diadal a Buffalo ellen, ezzel pedig megvan a második kiemelés és a pihenőhét a rájátszásban. Jó helyzetben vannak Bradyék, Bostonban nagyon nehéz lesz nyerni ellenük, addig pedig imádkozni kell, hogy a Broncost valaki kiüsse a folytatásban. Mondjuk a Pats számára a denveri csapat sem ismeretlen, a két együttes a szezon egyik legjobb mérkőzését játszott a New England otthonában, amikor csak hosszabbításban született döntés. A Hazafiaknál a sok sérülés lehet igazán aggasztó, ez nagyon kihathat a további szereplésükre, de ha valaki, akkor Brady az az irányító, aki bármikor képes győzelemre vezetni a gárdát.

5. San Francisco 49ers (12–4)
Nyert a 49ers és ezzel megvan a tizenkettedik sikere is a Harbaugh-alakulatnak. A hazai pálya viszont nincs meg, hiszen az NFC West a Seahawksé lett, így Green Baybe kell utaznia a San Franciscónak. Hóban-fagyban várhatóan nem lesz egy egyszerű feladat nyerni, de kár lenne már most leírni a tavalyi nagydöntőst... Azért nagyon egyben van mind a támadó, mind pedig a védősor, Crabtree visszatérésével pedig Kaepernick sem panaszkodhat a célpontjaira. A Boldin, Crabtree, Davis triót bárki megirigyelhetné a ligában, mindez kiegészülve egy jó futójátékkal és egy remek védelemmel pedig könnyedén nagydöntőt eredményezhet ismét... A Green Bay ellen a védelemnek kell igazán odatennie magát, mivel a Rodgers vezette gépezetet muszáj lesz megállítani gyorsan, egyébként a „sajtfejű” támadók büntetni fog.

6. Cincinnati Bengals (11–5)
Vérengzést rendezett a Bengals az utolsó fordulóban a rivális Ravens ellen, így kellő magabiztossággal mehetnek a rájátszásba. Ott már csak az lesz a kérdés, hogy végre sikerült-e beérnie Daltonnak és ennek a fiatal gárdának annyira, hogy végre meccset is tudjanak nyerni? Szerintem igen! Most jött el az idő Dalton számára, neki kell előlépnie igazi vezérré és átsegíteni a Cincyt a San Diegón. A Chargers védelme nagyon sebezhető, ez a passzjátéknak nagyon kedvez, A. J. Green nagyon nagy napot foghat ki.

Luckéknak ezúttal nem lesz annyira könnyű dolguk
Luckéknak ezúttal nem lesz annyira könnyű dolguk

7. Indianapolis Colts (11–5)
Akkor ez most egy elképesztően jó csapat, vagy épp elkapták a fonalat? Még mindig nem tudjuk hová tenni a Csikókat, mivel a legjobbakat megverték idén, de hatalmas pofonokba szaladtak bele több gyengébb csapat ellen is. Látszólag a támadó coordinator Pep Hamilton is kezdi megtalálni a megfelelő stratégiát Luckék számára, ami nem a folyamatos erőfutásokban rejlik... Ha ezt végre felismerte, akkor a Colts komoly meglepetéscsapat is lehet! Viszont még így is ott van az aggodalom, hogy mennyire hullámzó Pagano társasága... Ez igaz a védőkre és a támadókra is egyaránt. Az egységek mindkét arcából kaptunk elégszer ízelítőt, így tudjuk, hogy ha a jobbik felét mutatja meg az Indy, bárkit képes megverni. Érdekes visszavágó lesz ez a Chiefs ellen, Reidék ugyanis nem mutatták meg az igazi arcukat, így egyáltalán nem lesz olyan sima ez, mint az odavágó volt...

8. Kansas City Chiefs (11–5)

Reid betartotta a szavát, miszerint a tizenhetedik játékhéten már a cserék lépnek pályára. Ennek ellenére majdnem meglepték a Chargerst, bár a Steelers legnagyobb bánatára az utolsó negyedben sikerült elszórakozni az előnyüket. Jöhet a Colts elleni visszavágó, ezúttal a Lucas Oilban! Nem vagyunk benne biztosak, hogy a végeredmény is ugyanaz lesz, habár a papírforma Indy győzelmet ígérne... Azért a Kansas City az utolsó hetekben sikeresen visszafogta magát és elrejtette a valódi tudását, ezáltal sokakat meglephetnek, viszont a rizikó is ott van, hogy a védelem egyszerűen elfáradt és nem fognak tudni kellően felpörögni a rájátszásra.

9. New Orleans Saints (11–5)
Magabiztosan hozta a Buccaneers elleni mérkőzését a New Orleans, ezzel pedig bejutott a wild card körbe, ahol a Philadelphiával csap majd össze. Nagyon nehéz erőpróba lesz ez Breesék számára kint a hidegben és a szélben, így nem a Saints az esélyes, de a Payton, Brees duót sosem szabad előre leírni. Ha megnézzük a Saints–Eaglest párosítást, nem tűnik túl barátságosnak ez a meccs egy dómból érkező csapat számára. Nincs mese, az Eagles támadógépezetét semlegesíteni kell, csak akkor lehet esélye a Szenteknek arra, hogy továbbmenjenek.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

10. Philadelphia Eagles (10–6)
Ez a Kelly-féle Philadelphia nem szórakozik! A fontos meccseket rendre megnyerik, ez pedig nagyon fontos jellemzője egy igazán jó együttesnek. Nagyon össze lett rakva a Philly, és végre a védelem is maximálisan hozzáteszi a magáét a sikerhez. A wild cardon a Brees vezette Saints látogat a nagy hidegbe, ami előny lehet Kellyék számára. Folesszal sikerült találniuk egy olyan irányítót, aki a fontos helyzetekben is nyugodt tud maradni, megfelelően vigyáz a labdára és győzelemre tudja vezetni a Sasokat. Papíron nekik áll a zászló a Saints ellen!

11. San Diego Chargers (9–7)
Mike McCoy rögtön az első évében rájátszásba vezette a San Diegót, bár ehhez kellett az is, hogy az elmúlt két hétre jelentős visszaesést produkáljon több másik, szintén továbbjutásért küzdő csapat. A sikert viszont nem kell megmagyarázni, a Chargers pedig most egy olyan sötét ló a playoff résztvevők között, amely nyugodtan, szinte nyomás nélkül mehet neki a folytatásnak, hiszen ők már most csodálatos idényt produkáltak, vesztenivalójuk nincs. Épp ezért is várom azt (Bátor Jóskával ellentétben), hogy Riversék egyből nekiesnek majd a Bengalsnak és minél előbb döntésre akarják majd vinni az összecsapást. A kulcs a védelmen lesz, amely nagyon jó is tud lenni, de olyan visszaesésekre is képes, hogy átjáróházzá válnak egyből.

12. Green Bay Packers (8–7–1)
Nem volt zökkenőmentes szezonjuk, ha finoman akarunk fogalmazni... Rodgers megsérült, Flynnel sorra bukták el a nyerhető összecsapásokat, valahogy sosem vette komolyan senki sem, hogy még odaérhetnek a playoffra. De a végén sikerült összedrótozni Rodgerst, aki már bizonyította, hogy egy klasszis, és ezúttal is igazi nyerőembernek bizonyult! Innentől minden siker ajándék, de pár éve is hasonlóan vélekedtünk a Packersről, amikor bajnokok lettek végül! A Packers tele van sérültekkel és a védelmük sem túlságosan acélos, viszont amíg Rodgers fut ki kezdőként a pályára, addig végig ott lesznek a titkos favoritok között. Aki zseni, az zseni, Rodgers pedig ezt le se tagadhatja...


STATISZTIKÁK
A 17. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Carson Palmer (Arizona) –San Francisco
407
A legtöbb futott yard: LeGarrette Blount (New England)
–Buffalo 189
A legtöbb elkapott yard: Jordy Nelson (Green Bay)
–Chicago
161
A KATEGÓRIÁK SZEZONBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 5477* Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1607 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1646 Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés: 171 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 19.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 8 Richard Sherman (Seattle)
*NFL-rekord
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
17. FORDULÓ
2013. 12. 29. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 20–7
2013. 12. 29. 19:00 New York Giants–Washington Redskins 20–6
2013. 12. 29. 19:00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 34–17
2013. 12. 29. 19:00 Tennessee Titans–Houston Texans 16–10
2013. 12. 29. 19:00 Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 30–10
2013. 12. 29. 19:00 Miami Dolphins–New York Jets 7–20
2013. 12. 29. 19:00 Minnesota Vikings–Detroit Lions 14–13
2013. 12. 29. 19:00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers 20–21
2013. 12. 29. 22:25 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 42–17
2013. 12. 29. 22:25 New England Patriots–Buffalo Bills 34–20
2013. 12. 29. 22:25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams 27–9
2013. 12. 29. 22:25 Chicago Bears–Green Bay Packers 28–33
2013. 12. 29. 22:25 Arizona Cardinals–San Francisco 49ers 20–23
2013. 12. 29. 22:25 Oakland Raiders–Denver Broncos 14–34
2013. 12. 29. 22:25 San Diego Chargers–Kansas City Chiefs 27–24 – h.u
2013. 12. 30. 2:30 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles 22–24
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014.01.04–05.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–San Diego Chargers (6.) 2014.01.05. 19.05
Indianapolis Colts (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 2014.01.04. 22.35
NFC
Philadelphia Eagles (3.)–New Orleans Saints (6.) 2014.01.05. 2.10
Green Bay Packers (4.)–San Francisco 49ers (5.) 2014.01.05. 22.40
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014.01.11–12.)
AFC
Denver Broncos (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./5./6.) 2014.01.12. 22.40
New England Patriots (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4./5.) 2014.01.12. 2.15
NFC
Seattle Seahawks (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./5./6.) 2014.01.11. 22.35
Carolina Panthers (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4./5.) 2014.01.12. 19.05
KONFERENCIADÖNTŐK (2014.01.19–20.)
AFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5.) 2014.01.20. 0.30
NFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5.) 2014.01.19. 21.00
SUPER BOWL XLVIII (2014.02.03.)
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2014.02.03 0.30
*MetLife Stadium (New Jersey)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik