NFL: A Bumm-légió másodszor vagy Bradyék negyedszer? Ma este Super Bowl!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2015.02.01. 09:33
null
A Bumm-légió a döntőben Tom Bradyéket is megállítja?
Elérkezett a nap, amelyre egész Amerika, na meg persze picit mi is vártunk, ma – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014–2015-ös szezonjának nagydöntője, a 49. Super Bowl. A Bumm-légió fémjelezte Seattle Seahawks megvédi a címét, vagy Tom Brady New Englandje negyedszer jut a csúcsra? Hétfő hajnalra minden kiderül.

Super Bowl-felvezetőnket ide kattintva követheti nyomon!

ALAPINFORMÁCIÓK

Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember ötödikére virradóra a bajnok Seattle Green Bay elleni csörtéjével megkezdődött az idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót magyar idő szerint 2015. február 2-án 0.30-kor kezdik, Magyarországról ezúttal is a Sport Tv jelentkezik élő közvetítéssel, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik a „Trash Talk” című műsorral. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít, mellette szakértőként Herczeg Ádám, a bowl.hu szerkesztője működik közre.


A 49. finálénak az Arizona Cardinals otthonául szolgáló, University of Phoenix Stadium ad otthont. Arizonában ez lesz a harmadik Super Bowl, 1996-ban, a Sun Devil Stadionban a Dallas 27–17-re legyőzte a Pittsburghöt, 2008-ban pedig itt szakadt meg a New England 18 mérkőzéses veretlenségi sorozata, miután a New York Giants 17–14-re nyert. Ez utóbbit már a most is helyszínül szolgáló stadionban rendezték, 71 101 fizető néző előtt.

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt a nemzeti himnuszt ezúttal Idina Menzel énekes-színésznő és dalszerző adja elő.

A másik kiemelt esemény a félidei műsor, amelyben ezúttal a méltán népszerű Katy Perry szórakoztatja a közönséget,Lenny Kravitzcel együtt.

Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces spotért az idén már 4.5 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni, ezúttal az NBC-nek. Az eddig kiszivárogtatott legjobb reklámokat ide kattintva érheti el!

A találkozó főbírója Bill Vinovich lesz, aki nyolc évvel ezelőtt még az életéért küzdött. A „zebra” megható történetéről bővebben itt olvashat!

STATISZTIKÁK ÉS A CSAPATOK ÚTJA A SUPER BOWLIG

A címvédőt ezúttal is félelmetes védelme repítette a döntőig vezető úton, Dan Quinn koordinátor egysége „toronymagasan” a legkevesebb pontot kapta a ligában(csupán 254-et), emellett passz ellen is remekelt: mérkőzésenként mindössze 185.6 yardot engedélyezett az ellenfél irányítóinak. A futáselleni védekezés terén sem produkált sokkal rosszabbul a szekció, ebben a kategóriában a harmadik leghatékonyabb volt.
Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

Támadásban eleinte inkább Russell Wilsonra bízták a befejezéseket, de Marshawn Lynch így is összenyargalt 1306 yardot és 13 TD-t.

Míg a Halászsasok húsz-húsz hatpontost szereztek futással és passzal, addig ez a Hazafiaknál erőteljesen a passzok javára borul (34–13). A két együttes támadásbeli filozófiájának eltérését jól mutatja, hogy a Seattle-nél meccsenként egyik csapat sem futtatta többet a labdát (172.6 yard), passzok tekintetében viszont csak a 27. a gárda (203.1), míg a New England inkább a légitámadásokkal operált (257.6 yard, 9., ill. 107.9, 18.)


Bár Tom Bradyék egyik mutatóban sem teljesítettek kiemelkedően, az összyardokat tekintve is csak a 11. lett az együttes (365.5), a pontokat nézve már sokkal jobb a kép, az utolsó fordulóbeli pihentetés ellenére is szereztek meccsenként 29.2 pontot, amely a negyedik legmagasabb mutató.

Szinte hihetetlen, de Russell Wilson eddig még nem vesztett Super Bowl-győztes irányító csapata ellen. Aaron Rodgers ellen immár 3–0 a mérlege, Eli és Peyton Manning, valamint Drew Breesellen 2–0, Brady ellen pedig 1–0, így mind a tíz összecsapáson az ő együttese örülhetett (10–0)!

Egyik csapat menetelése sem volt zökkenőmentes, a Patriots négy forduló után 2–2-vel állt csupán, és a kinti sajtó már nyugdíjba akarta küldeni Bradyt, a Seahawks pedig 3–3-mal és 6–4-gyel is állt. Mindkét gárda 12–4-es mutatóval zárt, megszerezve az első kiemelést a saját konferenciájában, így a wild card körben egyaránt pihentek, a rájátszásban pedig egy-egy sima és borzalmasan nehéz sikert aratva jutottak el a célig.

További statisztikákat és érdekességeketitt olvashat, a csapatok útjairól bővebben pedig ide kattintva tájékozódhat!

A SPORT TV SZAKÉRTŐINEK JÓSLATAI

Kovács Sándor: Az egyik legkiegyensúlyozottabb döntőt várom hosszú évek óta, és remélem, hogy megismétlődik az, ami legutóbb a Patsnek sikerült, azaz a Seattle megvédi bajnoki címét. Az sem zárható ki, hogyaz első hosszabbításos meccset láthatjuk a Super Bowlok történetében, úgyhogy a hétfőt nyugodtan mindenki vegye ki szabadnapnak. Véleményem szerint 2421-re győz a Seahawks, és csak remélni tudom, hogy borzasztó tippeléseim ellenére ez most bejön.

B
encsics Márk: Tom Brady a liga egyik legkeményebb védelmével néz szembe, a másik oldalon meglepne, ha Russell Wilson egymás után két mérkőzésen is gyengén játszana. Főleg, ha Marshawn Lynchet nem csak az utolsó negyedben tömik tele labdával, mint tették a Green Bay Packers ellen. A Patriotsnak feltehetőleg a Seahawks korai erődemonstrációjával kell megbirkóznia, de Pete Carrollék tarsolyában a remek második félidei játék is ott lapul.

Tőrös Balázs:
Amióta az eszemet tudom, a Seattle Seahawksnak szurkolok. Lassan másfél éve… Kitartottam, amikor tavaly sokan azt várták, hogy a Broncos átgázol rajtu(n)k, és rettentő arrogáns tweetekkel palástoltam rémületem, amikor két hete a Packers a torku(n)kra tette a kést. Most sem mondhatok mást, mint a szezon elején: duplázni fog Wilson és bandája, de közben a torkomban dobog a szívem.

Szaniszló Csaba:
Szerintem a Pats nyer. Szeretem, ha idősödő zsenik a pályafutásuk végén még nyernek egy bajnoki címet, hogy aztán az őket megillető békében vonuljanak vissza. Ahogy ezt most már megteheti Tim Duncan, az NBA-bajnok Spurs királya, úgy egy újabb győzelemmel megtehetné ezt Tom Brady is, aki immár egy évtizede nem nyert Super Bowlt. Bár nem hiszem, hogy egy Super Bowl múlhat a meccs első percén (nem, a tavalyi sem), ha a Seahawks újra olyan pocsékul kezd, mint a Packers ellen, akkor keresztet vethet a címvédésre. Belichick, Brady és Gronkowski nem fog töketlenkedni.

A MADDEN NEM APRÓZTA EL – TÖRTÉNELMI FORDÍTÁS, UTOLSÓ MÁSODPERCES TOUCHDOWNNAL!

2004 óta az EA Games minden évben leszimulálja a Super Bowlt a Madden NFL játék legutóbbi kiadásával, és közzéteszi annak eredményét. Eddig a program elég pontosan megjósolta a győztes kilétét, bár éppen tavaly lőtt nagyon mellé…

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 49. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A korábbi évek pontos tippjeit, illetve beválási hatékonyságát ide kattintva tekintheti meg!

Ezúttal a program szerint a New England vezet ugyan egy negyed után 7–3-ra, Earl Thomas interception utáni visszahordásával előbb fordít a Seahawks (17–14-re), majd Lynch TD-jával már el is lép (24–14-re). Itt azonban jön az újabb csavar, Brady újabb TD-passzt ad Gronkowskinak, majd Darrelle Revis interceptiont szerez Wilson ellen, végül pedig Julian Edelman a védőket lerázva vetődik be a mindent eldöntő pontszerzésért – az utolsó másodpercben… A végeredmény tehát a Maddennél 28–24-es Patriots-siker, Brady 335 yardot és 4 TD-t passzolva pedig harmadszor is MVP lesz a program szimulációja szerint.



DÍJKIOSZTÓ

A 2014-es alapszakaszban 4381 yardot és 38 TD-passzoló, csapatát 12–4-es mérleghez segítő Rodgers 31 szavazatot kapott az 50-ből, a második helyen J. J. Watt zárt 13-mal.

AZ NSO DÍJAZOTTJAI
Legértékesebb játékos (MVP):Aaron Rodgers (Green Bay), J. J. Watt (Houston)
Az év legjobb támadója:Tony Romo (Dallas)
Az év legjobb védője:J. J. Watt (Houston)
Az év legjobb újonc támadója:Odell Beckham Jr. (NY Giants)
Az év legjobb újonc védője:Aaron Donald (St. Louis)
Az év visszatérő játékosa:Rob Gronkowski (New England)
Az év legjobb edzője:Bruce Arians (Arizona)

Persze, Rodgers a yardokat nem termeli olyan üzemi mennyiségben, mint Drew Brees (bár kísérletenkénti 8.4 yardos átlaga a második legmagasabb a ligában), nem adott annyi TD-passzt, mint az első Andrew Luck (40, Rodgers „csak" 38, igaz, 96-tal kevesebb kísérletből), de a legalább 300 passzkísérlettel rendelkezők közül (neki 520 volt) nála kevesebbszer senki sem dobott interceptiont (5) és 112.2-es irányítómutatójánál csupán egy jobb volt. De nem is ez az, ami kiemeli a többiek közül, hanem egyrészt az a képesség, hogy az alapszakasz során (hiszen ezt díjazzák) magától értetődőnek tűnt, hogy ha meg kell oldani egy helyzetet, akkor megteszi, ha éppen nincs megfelelő célpontja, akár futva is, legfőképpen pedig az utolsó alapszakaszbeli meccs. A Detroit ellen a csoportgyőzelem és a pihenőhét volt a tét, a Packers 14–0-s vezetésénél Rodgers megsérült, be kellett vinni az öltözőbe. A Lions egyenlített a Matt Flynn vezette Green Bay ellen (14–14), majd visszajött Rodgers, és onnantól kezdve nem volt már kérdés (30–20).

Az év védője természetesen J. J. Watt lett. Watt három éve a liga legjobb védője, bár tavaly ezt a címet a Houston pocsék szereplése miatt nem kapta meg. Csak pár apróság, amivel ez a jó értelemben nem normális ember kiemelkedik a mezőnyből: a liga egyik legjobbja a futójáték megállításában, az irányító siettetésében és a passz elleni védekezésben is. Bár a posztja nem tipikusan a pass rusherek Mekkája, 3–4-es védőfalemberként mégis ő mondhatja el egyedül magáról a liga történetében, hogy karrierje során második alkalommal is átlépte a 20 sackes határt! A védőfalembereket tekintve ő rendelkezik a legtöbb szereléssel (78), sackkel (20.5), safetyvel (holtversenyben, eggyel), legtöbb kivédekezett passzal (11!) és visszaszerzett fumble-lel (5), a kiharcoltakat tekintve „csupán” a második (4). A sackek mellett összesen még 98 irányítózargatással (még szabályos megütés és siettetés), a második legmagasabb szám a komplett mezőnyben 66 – igaz, Michael Bennettnek csak hét sackje volt emellett... Totális védelmi dominanciája mellett ráadásul a pontszerzésekből is alaposan kivette a részét, volt fumble és interception utáni visszahordott touchdownja, emellett három elkapott TD-ja is van elkapóként.

– Kétoldalas infografikán minden, amit tudni érdekes. 
– Mit vár Meskó Zoltán egykori csapatától, a Patriotstól? 
– Számok, sztorik érdekességek
– Kétoldalas infografikán minden, amit tudni érdekes. – Mit vár Meskó Zoltán egykori csapatától, a Patriotstól? – Számok, sztorik érdekességek

Watt mindössze a hetedik játékos, aki legalább két év védője címet is begyűjtött, egyedül Lawrence Taylornak jött össze a három.

Az Év Támadója díj sem került rossz kézbe, a Dallas futója, DeMarcoMurray csaknem 500 yarddal futott többet mint a második legjobb running back a szezonban, emellett 13 TD-t is összenyargalt az idényben.
Az év újonc támadója címért folyó versenyben is a papírforma diadalmaskodott: Odell Beckham Jr. a kitüntetett. Az első négy fordulóban sérülés miatt nem játszott, a következő háromban limitált szerepben 10 elkapásból 106 yardot és 3 TD-t szerzett. Na, ami a pihenőhét után következett, arra viszont nehéz szavakat találni. Kilenc meccsen 1199 yardot és kilenc TD-t szerzett! Novemberben még három yarddal elmaradt az 1960-ban felállított havi újoncrekordtól (596), decemberben viszont túl is szárnyalta azt (606), mindkét hónapban a legjobb támadó újoncnak járó elismerést besöpörve ezzel. Ha ehhez hozzávesszük az év (valószínűleg) legszebb elkapását is, nem is volt verseny.


A legjobb újonc védő a St. Louis védőfalembere, Aaron Donald lett. Miután remekül élt a kezdeti limitált lehetőséggel, a hatodik fordulótól kezdve már alapembernek számított a liga egyik legkeményebb védőfalában. És nem lefelé lógott ki! A posztjához (belső védőfalember) képest kissé alulméretezett Donald az első öt meccsen 13 szerelést és csupán egy sacket tudott felmutatni statisztikai lapján, ezt követően azonban alaposan belehúzott az irányítók földbe döngölésébe is, 11 találkozón 35 szerelés és 8 sack volt már a mutatója. A futás megállításában már karrierje első évében is a liga legjobbjai közé emelkedett, az irányítók siettetésében pedig az év végére szintén az elithez zárkózott.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders,
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks

Beckham 42, Donald 25 szavazatot gyűjtött be, a védők között C. J. Mosley (18) alaposan megszorongatta a győztest.

Az év visszatérője címért folyó versenyben megint nem volt igazi küzdelem, a győztes kiléte nagyjából ott eldőlt, hogy egészséges tudott maradni. Természetesen Rob Gronkowskiról van szó. A lábadozó tight endet az első négy fordulóban limitáltan használták, aztán azonban visszatért az igazi szörnyeteg, vele együtt pedig az addig finoman szólva szenvedő New England szárnyalni kezdett. Az addig meccsenként 20 pontot szerző együttes az ötödik fordulótól kezdve 34.45 pontot átlagolt, 2–2-es kezdés után pedig 10–1-es mérleget hozott össze. Az első négy fordulóból átlagban 3.25 elkapást és 36.75 yardot tudott felmutatni, azt követően viszont 6.27 elkapás és 88.82 yard volt a mérleg.


Fontosságát jól jelzi, hogy az utolsó fordulóban a támadók közül még Tom Brady is kapott egy félidőt, míg Gronkowskit nem nevezték a Hazafiak az első kiemelés bebiztosítása után, nehogy felesleges kockázatot vállaljanak. Nélküle amúgy kilenc pontot szereztek az otthon kikapó Bradyék. 15 meccs is elég volt azonban hogy összehozza a legtöbb yardot (1124), touchdownt (holtversenyben, 12), legalább 20 yardos elkapást (19) és first downt (60) a posztját illetően. Ja, és amúgy nem csak elkapóként, hanem mostani vetélytársai zömétől eltérően blokkolóként is kiemelkedően teljesít...

Ez a díjkiosztó nem a meglepetések napja volt. Az is egyértelmű volt, hogy csak Bruce Arians lehet az év edzője. Chuck Pagano leukémiás megbetegedése idején beugróként 9–3-as mérleget ért el az egy évvel korábban 1/1-esként végző Indianapolisszal, begyűjtve az Év Edzője elismerést. Meg egy állást Arizonában, ahol az 5–11-es Cardinals egy évvel később 10–6-tal zárt, és éppen csak lemaradt a rájátszásról. Az idén viszont nem. A liga egyik legjobb védelmét csodálhatták meg a nézők a mostani Super Bowl helyszínén. Pedig a csapat nem éppen zökkenőmentes szezont futott. A 10. fordulóban a Rams ellen kiesett a kezdőirányító Carson Palmer, pár nappal azután, hogy hosszabbított az együttessel. A 9–1-gyel rajtoló együttes Drew Stantonnal is megfordította a St. Louis elleni meccset, majd a következő négy meccsből kettőt megnyert. A második Rams elleni meccsen azonban ő is megsérült, ezt pedig már nem bírta el a csapat, 11–3 után „csak” 11–5-ös mérleget ért el, és a második helyen jutott tovább a csoportjából.


A 49. Super Bowlról élő, szöveges tudósítással jelentkezünk!

NFL 2014, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL XLIX
Seattle Seahawks (14–4)–New England Patriots (14–4)2015. 2. 2., 0.30 (tv: Sport2)
NFL 2014, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2015. 1. 3–4.)
AFC
Pittsburgh Steelers (3.)–Baltimore Ravens (6.)17–30
Indianapolis Colts (4.)–Cincinnati Bengals (5.)26–10
NFC
Dallas Cowboys (3.)–Detroit Lions (6.)24–20
Carolina Panthers (4.)–Arizona Cardinals (5.)27–16
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2015. 1. 10–11.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (6.)35–31
Denver Broncos (2.)–Indianapolis Colts (4.)13–24
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Carolina Panthers (4.)31–17
Green Bay Packers (2.)–Dallas Cowboys (3.)26–21
KONFERENCIADÖNTŐK (2015. 1. 18–19.)
AFC
New England Patriots (1.)–Indianapolis Colts (4.)45–7
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Green Bay Packers (2.)28–22 – h. u.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik