Russell Wilson a 11–0-ra hajt; Brady beérheti Montanát; Belichick: 9!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.27. 18:38
null
Russell Wilson a 11–0-ért küzd, Tom Brady azért, hogy beérje gyerekkori idolját (Montázs: NSO)
Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is jelentkezünk a Super Bowlt felvezető írássorozatunk részeként Red Zone-nal. Állandó olvasóink már jól tudják, hogy ezekben az anyagokban a vörös zóna határáról elindulva 20 pontot keresztül térünk ki a legérdekesebb statisztikákra, nyilatkozatokra, valamint egy merész tippel be is vetődünk touchdownra. Már csak öt nap az Egyesült Államok legjobban várt 2015-ös sporteseményéig, a 49. Super Bowlig!

Super Bowl-felvezetőnket ide kattintva követheti nyomon!

20 YARD – BEASTMODE 2.0 – MARSHAWN LYNCHRŐL KAPTA NEVÉT AZ ÚJ SEATTLE-I MARIHUÁNA
Ha azt hitte, hogy Seattle-ben a Super Bowl-győzelmek vagy a Pro Bowl-szereplések száma a legnagyobb elismerés, tévedett. Egy olyan városban, ahol legálisan lehet marihuánát vásárolni mi más lehetne nagyobb megtiszteltetés, mint az, ha valakiről kiváló hatású füvet neveznek el?

A Queen Anne Cannabis Club elnöke, Nate Johnson kicsit felturbózta a tavaly piacra dobott, Lynch után Beastmode névre hallgató marihuánát. Johnson, vagy becenevén „Diggity" elmondta, az új termék öt százalékkal több THC-t tartalmaz, s kiváló megoldás a fájdalomcsillapításra, ellazulásra. Emellett pont úgy üt, mint Marshawn Lynch, gyorsan és keményen – mondta Nate Johnson az immár Beastmode 2.0 néven kapható produktumról.

Azért bízunk benne, Lynch nem kap termékmintát a népszerű anyagból így a Super Bowl közeledtével...

19 YARD – HOVÁ TŰNT MALCOLM SMITH? MALCOLM KI?
Emlékeznek még Malcolm Smithre? Ő volt az, aki a tavalyi Super Bowlban elkapta Peyton Manning passzát, és visszahordta touchdownnak. Ezen felül volt tíz szerelése és egy fumble után felszedett labdája is, aminek köszönhetően az egy évvel ezelőtti döntő legértékesebb játékosa (MVP) lett. Előtte sem volt rossz szezonja, de nem is tartozott a Seahawks védelmének szupersztárjai közé. A legjobbkor szedte össze magát, az előző szezon (rájátszást is beleértve) utolsó öt meccsén négy interceptionje volt, egy a főcsoportdöntő legvégén és persze egy a Super Bowlban. A 2014–2015-ös szezonban Malcolm Smith megint a perifériára került, nem lett több kiegészítő embernél. Bobby Wagner sérülésekor beugróként remekelt, de most, hogy megint mindenki egészséges, nem kap sok szerepet – az idei playoff két meccsén három fél szerelése volt. No de ki lesz a Seahawks Malcolm Smithje vasárnap?

18 YARD – NYOLC ÉVE AZ ÉLETÉÉRT KÜZDÖTT, MOST A SUPER BOWLT VEZETI
A Super Bowlon az idén még a játékvezető története is megható. A karrierjét egyetemi kosárlabdabíróként kezdő Bill Vinovich először 2001 és 2006 között volt NFL-játékvezető, de 2007-ben nagy fájdalmaz érzett a derekában, kórházba ment, ahol azt mondták neki, az egyik aortája, amely a szívéből a lábaiba vezeti a vért, elrepedt. Műteni képtelenség volt a gerinc mellett futó főeret, azt mondták neki, feküdjön be az intenzívre és imádkozzon. Két százalék esélye volt a túlélésre. 11 napig feküdt az intenzíven, az aorta gyógyszeres kezelésre reagálva gyógyult, de a pályára nem térhetett vissza, videobíróként ténykedett, mígnem fél tucat szakorvost kért fel, hogy levelükben biztosítsák az NFL-t, elég jól van ahhoz, hogy visszatérjen a pályára. 2011-ben elutasították, 2012-ben viszont, miután sikerült műtéti úton stabilizálni az aortáját, megkapta az engedélyt. Visszatérése után ez a harmadik idénye és az első Super Bowlja. A Seahawksnak 7–1, a Patriotsnak 4–1 a mérlege a meccsein.

17 YARD – BROWNER KORÁBBI TÁRSAI SÉRÜLT TESTRÉSZEIRE USZÍTJA A PATS TÁMADÓIT
A tavaly még a bajnok Seattle keretéhez tartozó Brandon Browner most már a New England Patriots szélső hátvédje, de nem fogják szívesen látni Arizonában a Seahawks játékosai. Nem azért, mert doppingvétség miatti eltiltása következtében ki kellett hagynia a tavalyi Super Bowlt, hanem mert nyíltan hívja fel mostani csapattársai figyelmét arra, hogy melyik Seahawks-hátvéd melyik testrészén sebezhető. Richard Sherman könyökére és Earl Thomas vállára utalt, mindketten a Green Bay ellen sérültek meg, de edzenek, és ott lesznek vasárnap a pályán. „Ez a Super Bowl, óriási a tét, és igen, megmondom a társaimnak, hogy azt a vállat és azt a könyököt kell támadni. Miért tagadjam? Ha kell, el is törhetik. Lehet, hogy a meccs után a legjobb barátaim lesznek, de ők is ugyanannyira akarják ezt a trófeát, mint mi" – mondta Browner egy ESPN-interjúban. Korábbi társai nem értenek egyet vele. „Nem zavar, hogy ez a taktikája, de mi nem azért fogunk kimenni a pályára, hogy bántsuk az ellenfelet. Nem térképezzük fel, kinek mije fáj, ez számunkra elfogadhatatlan. Keményen játszunk, ahogy mindig, de sportszerűen” – reagált K. J. Wright, a Seattle linebackere.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

16 YARD – A PATRIOTS REMÉNYKEDHET: A PÉNZFELDOBÁST NE NYERJE MEG A SEAHAWKS
A Super Bowl-győztesek eddig 24–24-es mérleggel állnak, ami a finálék előtti pénzfeldobást illeti. A legutóbbi öt bajnokból négy eltalálta, az érme melyik oldalára esik – így a tavalyi bajnok Seahawks is.

15 YARD – GRONKOWSKI LEHET A NYERŐEMBER?
A Seahawks védelme szinte minden fő statisztikában minimum a liga élmezőnyébe tartozik, a legtöbben vezet is. Van azonban olyan is, amelyben kifejezetten gyengén teljesít, méghozzá a tight endek levédekezése – legalábbis ami a touchdownokat illeti. A Seattle ugyanis ebben a szezonban 11 TD-t engedett az ellenfelek tight endjeinek, ez pedig holtversenyben a harmadik legrosszabb mutató az egész mezőnyben. Hogy a Patriotsnál ki szerezte a legtöbbet? Rob Gronkowski, tight end, 12-vel...

14 YARD – A SÍRBÓL A DÖNTŐBE
Sorozatban második évben is a rájátszás első kiemeltjei vívják meg a nagydöntőt, de egyik csapatnak sem volt egyszerű az útja – pedig csak két meccset kellett megnyerniük. A Patriotsnak kis híján már az első meccsen véget ért a menetelés, hiszen a Ravens ellen nagyon megszenvedett, a meccs és a második félidő elején is 14 pontos hátrányba került (0–14, majd 14–14 után 14–28). Bradyék azonban futójáték nélkül is megfordították a meccset (35–31), a Colts ellen pedig gyakorlatilag csak percei voltak Andrew Luck együttesének.

Ez utóbbi is elég volt ugyanakkor a Seahawksnak a Packers ellen, de ne rohanjunk előre. Előbb még a Panthers elleni találkozót kellett abszolválni, ezt nagyobb erőfeszítések nélkül meg is tette a bajnok, Aaron Rodgersék ellen viszont 55 percig gyakorlatilag semmi sem működött, már ami a támadósort illeti. A védelem a 0–16 ellenére is meccsben tartotta a csapatot, és hosszabbításban be is vezette Wilson övéit a fináléba.

13 YARD – LAS VEGASBAN ÉS A SZURKOLÓKNÁL IS A PATRIOTS AZ ESÉLYESEBB
A Super Bowl hetében nagy figyelem irányul Las Vegasra, ahol nagy pénzmozgás veszi kezdetét ilyenkor, hiszen ott lehet fogadni a nagydöntő végkimenetelére vagy minden apró részletére (például négyszer annyian fogadtak arra, hogy a pénzfeldobáskor a fej nyer az írás ellenében). Ami a végeredményt illeti, a szurkolói szavazás jellegű pick'em játékban (mindenki megtippeli, ki nyer, és a százalékos eredményt közlik) először a Seattle vezetett, de a New England hamar átvette a vezetést, 56–44-re vezet százalékos arányban. A vegasi fogadóirodák közleménye szerint kétszer annyi pénzt tettek már a Patriotsra, mint a Seahawksra, hétfőig a négy, hat számjegyű összeggel játszóból három is az AFC bajnokára fogadott, annak ellenére, hogy a Seattle, ha nem sokkal is, több pénzt hozna.

12 YARD – 12. VS. 12-ES ÉS A HARMADIK P
A 12. ember (így nevezik az NFL egyik leghangosabb szurkolótáborát) persze óriási segítség volt a Halászsasoknak a Packers ellen, és tavaly láthattuk, hogy a döntőben, semleges pályán is nagy gondot okozott az ellenfélnek.

Valahol szimbolikus, hogy Rodgers épp a 12-es mezben játszva maradt alul csapatával Seattle-ben, és hogy Brady szintén 12-esben próbálja megtörni a Seahawks varázsát. Ja, és a Panthers és a Packers után a Patriots is P-betűs ugye, a Halászsasok a „három a P-igazság”-ban bízhatnak, a Hazafiak pedig abban, hogy minden sorozatnak vége szakad egyszer.

11 YARD – LESZ-E WILSON MÉRLEGE 11–0 A GYŰRŰSÖK ELLEN?
Szinte hihetetlen, de Russell Wilson eddig még nem vesztett pályafutást Super Bowl-győztes irányító csapata ellen. Aaron Rodgers ellen immár 3–0 a mérlege, Eli és Peyton Manning ellen 2–0, Drew Brees és Brady ellen pedig 1–0, így mind a tíz összecsapásán az ő együttese örülhetett (10–0)!

– Kétoldalas infografikán minden, amit tudni érdekes. 
– Mit vár Meskó Zoltán egykori csapatától, a Patriotstól? 
– Számok, sztorik érdekességek
– Kétoldalas infografikán minden, amit tudni érdekes. – Mit vár Meskó Zoltán egykori csapatától, a Patriotstól? – Számok, sztorik érdekességek

10 YARD – A SUPER BOWL NEM A NAGY FELTÁMADÁSOK HELYSZÍNE
Mint fentebb említettük, mindkét csapat mutatott be nagyszerű fordítást a rájátszásban – ez a harmadik olyan döntő lesz, amelynek résztvevői egyaránt nyertek meccset a kiesés szakaszban úgy, hogy a meccs valamely pontján legalább 10 pontos hátrányban voltak –, a Super Bowlban azonban nem jó előjel, ha egy csapat 14-16 pontos hátrányba kerül. Eddig ugyanis csupán két együttes volt, amely 10 pontos hátrányból megnyert egy döntőt, ennél nagyobb különbségről pedig még senkinek sem sikerült. Ez a két csapat amúgy a Broncos ellen 0–10-ről 42–10-re nyerő Redskins és a Colts ellen 0–10-ről 31–17-re nyerő Saints.

9 YARD – BELICHICK HAZAJÁR A SUPER BOWLRA
Szinte hihetetlen, de a New England mestere már a kilencedik nagydöntőjére készülhet edzői pályafutása során. Az első három alkalommal (kétszer a New York Giants, egyszer pedig a New England) még segédedzőként, New England-i visszatérését követően pedig már hatodszor főedzőként vezette csapatát a Super Bowlba.

8 YARD –A SEAHAWKS LEHET A NYOLCADIK DUPLÁZÓ A NAGYDÖNTŐBEN
A Seattle Seahawks lehet a nyolcadik csapat az NFL-ben, amely egymás után két Super Bowl-győzelmet arat. Az elit klubba a Green Bay, a Miami, a Pittsburgh, a San Francisco, a Dallas, a Denver és a New England tartozik bele, a Patsnek sikerült legutóbb, még 2004 és 2005 februárjában. Zsinórban három senkinek sem sikerült, s a Steelers az egyetlen, amely kétszer is duplázott (1975 és 1976, illetve 1979 és 1980).

7 YARD – TRÜKKÖS JÁTÉKRA KÉSZEN ÁLLJ!
A szokatlan játékokra fogékonyak kifejezetten jól jártak a rájátszásban a két csapat meccseivel. Persze az is igaz, hogy mindkettő a legnagyobb bajban nyúlt a legváratlanabb fegyveréhez.

A New England a Ravens ellen a második félidőben 14–28-as állásnál előbb támadófalának felállásával lepte meg az ellenfelet – csupán négy valóban támadófalember és egy jogosulatlan elkapó jelentette az öt embert, amely felé nem mehetett előre passz –, majd az egyetemen még irányítót játszó Julian Edelman Brady hátrapasszolt labdájával indította Danny Amendolát, aki 51 yardos TD-t szerzett.



Igaz, a Colts ellen is maradt valami még a tarsolyban, a második félidő elején 17–7-nél a támadófalember Nate Solder elkapásával kezdte el leszakítani ellenfelét végleg a Patriots.



A Seahawks óriási bajban volt a Packers ellen, a harmadik negyedben pedig mezőnygóltávolságban megrekedt a csapat. 0–16-nál azonban egy hárompontos még nem sokat segített volna az együttesen, így Pete Carroll vezetőedző is váratlan húzásra szánta el magát, a rúgásoknál a labdát tartó punter, Jon Ryan a lekészítés helyett a sípszó pillanatában megiramodó Garry Gilliam támadófalembert vette célba, és szereztek a sikeres elkapással egy 19 yardos TD-t. 7–16 után persze még mindig nem volt célegyenesben a csapat, de ez a játék óriási lökést adott az első félidőben csak szenvedő együttesnek.



6 YARD – LEGUTÓBB A PATRIOTS VOLT ARRA KÉPES, AMI MOST ÖSSZEJÖHET A SEAHAWKSNAK
A Seahawks az utolsó hat mérkőzését egyaránt megnyerte az alapszakaszban. Legutóbb a 2003-as idényben lett SB-győztes olyan csapat, amely őszi utolsó öt meccsét (vagy az összes decemberit) megnyerte. Naná, hogy a New England Patriotsról van szó.

5 YARD – EGY SUPER BOWL ELSŐ KÖRÖS QB NÉLKÜL? IGEN!

Miután Tom Bradyt a hatodik, Russel Wilsont pedig a harmadik körben draftolta csapata, így a 2004-es nagydöntő óta ez lesz az első, amelyen egyik csapatban sincs első körben választott kezdőirányító. Akkor a Brady vezette Pats a drafton el nem kelt Jake Delhomme által irányított Carolina Panthers ellen győzött.

4 YARD – BRADY BEÉRI GYEREKKORI HŐSÉT?
Gyerekkorában a Kaliforniában született Brady óriási 49ers-szurkoló volt, kedvence pedig Joe Montana volt. Ő az egyetlen irányító a mai napig, aki három Super Bowlban is kiérdemelte a legjobbnak járó MVP-díjat, továbbá négy SB-győzelme is a legtöbb – holtversenyben Terry Bradshaw-val. Brady mindkét mutatóban beérheti akár példaképét, hiszen jelenleg három bajnoki gyűrűvel és két döntőbeli MVP-címmel büszkélkedhet. Brady lesz az első kezdő irányító, aki 13 év eltérésével szerepel Super Bowlokban. Igaz, a kettő között azért volt még négy döntője.

3 YARD – A HÁROMOLDALÚ AFC-DOBÓKOCKA, AMELY EGYSZER AZ ÉLÉN ÁLLT MEG
A legutóbbi tizenkét évet vizsgálva a Super Bowlban négy játékos közül került ki az aktuális AFC-bajnok kezdőirányítója. Tom Brady ötször, Peyton Manning és Ben Roethlisberger pedig három-három alkalommal szerepelt a nagydöntőben 2004 óta. Egyedül 2013-ban nem hármójuk közül került ki a finalista. Akkor Joe Flacco vezette a Baltimore Ravenst SB-győzelemre. Az, hogy nem a Brady, Manning, Big Ben trió egyike lett az AFC-bajnok ritka, mint a fehér holló – vagy Flaccóra utalva helytállóbb lila hollóról beszélni.

Összehasonlításképp íme, az NFC-bajnokok Super Bowlban kezdő QB-jei a 2003-as szezonig visszamenőleg: Russel Wilson, Russel Wilson, Colin Kaepernick, Eli Manning, Aaron Rodgers, Drew Brees, Kurt Warner, Eli Manning, Rex Grossman, Matt Hasselbeck, Donovan McNabb, Jake Delhomme.

Az AFC-ben nem mondhatni, hogy nagy lenne a változatosság (Fotó: nfl.com)
Az AFC-ben nem mondhatni, hogy nagy lenne a változatosság (Fotó: nfl.com)


2 YARD – BRADY JAVÍTANA ARIZONÁBAN – UNITASNAK ÉS ELWAYNEK MÁR SIKERÜLT
Ez lesz a harmadik Super Bowl Arizonában, s az első kettőből kiindulva a Seattle az esélyes: 1996 januárjában, még a Cardinals korábbi otthonául szolgáló Sun Devil-stadionban az NFC-t képviselő, Troy Aikman-vezette Dallas Cowboys 27–17-re legyőzte a Pittsburghöt. A Super Bowl 2008 februárjában tért vissza, immár a mostani University of Phoenix Stadiumba, ahol Eli Manning és a New York Giants 17–14-re megverte a New England Patriotst. S ha már a Pats és Tom Brady visszatéréséről írunk, ő lehet a harmadik, aki ugyanabban a stadionban szerez Super Bowlt, amelyben már elveszített egyet ugyanazzal a csapattal. Eddig ez a bravúr Johnny Unitasnak sikerült Miamiban (1969-ben kikapott, 1971-ben nyert a Baltimore Coltscal) és John Elwaynek San Diegóban (1988-ban kikapott, 1998-ban nyert a Denverrel).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 49. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

1 YARD – A BAJNOKSÁGOT A VÉDELEM NYERI MEG, FŐLEG, HA PICK SIX IS KERÜL A TÁBLÁRA
1970 óta ez a 17. alkalom, amikor a liga legjobb védelme eljut a Super Bowlba. Az eddigi 16 alkalomból 13-szor megnyerte a Super Bowlt az ellenfeleknek meccsenként a legkevesebb pontot engedő védelem, a legutóbbi nyolcból hét a mérleg. S nem is kell olyan messzire visszamenni az időben, tavaly is a Seattle volt a legjobb e tekintetben, s bajnok is lett – most ismételhetnek. Egy pick six sokkal többet érhet hat pontnál, hiszen az eddigi 12, Super Bowlon touchdownra visszahordott interceptiont kizárólag a győztes csapatok védői szerezték.

TD – BÁTOR JÓSKA
Az alapszakasz végén próbáltam megjósolni a rájátszás forgatókönyvét, és bár tökéletesen nem sikerült, azért végső soron elég szép eredménnyel tettem. A meccseket tekintve egyből elbuktam a Steelers Ravens elleni vereségével, a Colts viszont a Bengals után végül a Denvert is megverte, így Manningék számára valóban az AFC elődöntője jelentette a végállomást. A Colts viszont a tippnek megfelelően ezúttal sem bírt a Patriotscal, igaz, nem ebben a körben, hanem a konferenciadöntőben, így valóban a New England jutott a döntőbe.

Csakúgy, mint a Seahawks. Ezen az ágon a Cardinals meglepetése elmaradt, sőt, igazából az összes. A Dallas Detroit elleni sikere is meglett – nem könnyen az igaz –, a Seattle és a Packers is érvényesítette a papírformát – utóbbit valóban megszorította a Cowboys –, a döntőben pedig a címvédő legyőzte a Green Bayt.

A döntőben tehát összejött a jövendölt Seahawks–Patriots csata, egy hónappal ezelőtt pedig a bajnok győzelmét vártam – most viszont zavart érzek az erőben... Maradjunk inkább a játékosoknál, ezúttal arra tippelek, hogy sorozatban második évben nem egy irányító kapja a Super Bowl legjobbjának járó elismerést. Van egy olyan sejtésem, hogy Rob Gronkowskinak igen jó estéje lesz...

NFL 2014, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2015.01.03–04.)
AFC
Pittsburgh Steelers (3.)–Baltimore Ravens (6.) 17–30
Indianapolis Colts (4.)–Cincinnati Bengals (5.) 26–10
NFC
Dallas Cowboys (3.)–Detroit Lions (6.) 24–20
Carolina Panthers (4.)–Arizona Cardinals (5.) 27–16
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2015.01.10–11.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (6.) 35–31
Denver Broncos (2.)–Indianapolis Colts (4.) 13–24
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Carolina Panthers (4.) 31–17
Green Bay Packers (2.)–Dallas Cowboys (3.) 26–21
KONFERENCIADÖNTŐK (2015.01.18–19.)
AFC
New England Patriots (1.)–Indianapolis Colts (4.) 45–7
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Green Bay Packers (2.) 28–22 – h. u.
SUPER BOWL XLIX (2015.02.02.)
Seattle Seahawks (1.)–New England Patriots (1.)* 0.30
*University of Phoenix Stadium (Glendale, Arizona)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik