Hét hónap szünet után is a Seattle a csúcs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.05. 02:33
null
Marshawn Lynch megállíthatatlan volt, két touchdownt is szerzett (Fotók: Reuters)
Mintha mi sem történt volna február óta: a Seattle Seahawks diadalával zárult az előző NFL-idény, és azzal kezdődött az új szezon is. A védelem megbénította a Green Bay támadóegységét, Marshawn Lynch pedig 110 futott yarddal, illetve két touchdownnal vezérelte a támadókat. Nincs kétség felőle: a Seahawks ebben a szezonban is bajnoki favorit.

A Seattle Seahawks ott folytatta, ahol a februári Super Bowlban a Denver Broncos legyőzésével abbahagyta: domináns védelmének köszönhetően állva hagyta a Green Bayt az idénynyitón.

A meccs elején még akadozott a címvédő gépezete, egy elejtett puntvisszahordást kihasználva vezetett is a Packers 7–3-ra, de azt követően egy Green Bay-támadást leszámítva csak a Seattle volt a pályán. Támadásban Percy Harvin a játék összes elemében remekelt. Mind a hét, felé dobpott labdát elkapta, ezzel 59 yardot tett meg, futott még 41-et és visszahordásból is 31-et. Marshawn Lynch 110 futott yarddal és két touchdownnal zárt, míg Russell Wilson 191 passzolt yarddal és két passzolt TD-vel zárta a találkozót. Ráadásul olyanoknak adta a hatpontos passzokat, akiknek nem szokta: Derrick Colemannek és Ricardo Lockette-nek.

A védelem megbénította a Green Bayt, Aaron Rodgers egyetlen labdát sem dobott a liga legjobb cornerbackjének tartott Richard Sherman felé, s miután egyik fontos falembere, Bryan Bulaga megsérült, sebezhetővé vált. Egyetlen támadásra tudott felpörögni a végén, de az csak szépségtapasz volt.

A Seattle passzolt yardok tekintetében is felülmúlta a Green Bayt (191–175-re), de a döntő különbség a futásban volt, ezt a párharcot 207–80-ra nyerte meg a hazai csapat. Eddie Lacy agyrázkódást szenvedett a végén, de előtte is hatástalan fegyver volt.

NFL, 1. JÁTÉKHÉT
Seattle Seahawks–Green Bay Packers 36–16 (3–7, 14–3, 5–0, 14–6)

A MÉRKŐZÉS TUDÓSÍTÁSA (a legfrissebb van legfelül)

4. NEGYED

Punt után a Seattle lepergeti az órát, ezzel véget ér a meccs.

A Packers támad, két perc maradt, mindkét csapat az idénynyitó végét várja. Talán csak Sherman nem: egyetlen labdát sem dobott felé Rodgers, ezért olykor látványosan ásítozott a pályán.

Negyedik kísérlet és egy yard a Green Bay 15 yardosánál a Seattle-nek. Nem csak, hogy nekiment a hazai csapat, Derrick Coleman elkapásával touchdownt ért el. Minden kérdés eldőlt. 36–16

 

A Seattle támad, Brad Jones büntetésével nagy lehetőséghez jut. Lynch túl a 100 yardon, az átlaga futásonként hat yard. A futójáték dönti el a meccset, ebben klasszisokkal jobb a Seahawks. Szám szerint: 194–73. Az óra pereg, a Green Bayt büntetésekkel is sújtják, elfogy az előző támadásban megszerzett lendület.

Lacyt esetleges agyrázkódás miatt vizsgálják, aligha tér vissza.

Fel kellett pörögnie a Packersnek, és fel is pörgött, így visszajött a meccsbe – de még mindig két touchdown a különbség. A Seattle tavaly összesen hat TD-t kapott a 4. negyedben.

Újra próbálkozhat a Green Bay, Lacy a meccs első percei óta először előre tud jutni, majd Rodgers passzol Cobbhoz, erre jön egy büntetés. Rodgers Nelsonnak adott újabb passza után legalább mezőnygólközelben a Packers. James Starks is fut, méghozzá jobban, mint Lacy. Felgyorsult a Green Bay, nem is volt más választása. Az akciót Cobb 3 yardos elkapása zárta, 29–16. Két extra pontra hajtott Rodgers, de az Andrew Quarlessnek szánt passz nem volt elég pontos.

Lynch a 2010-es idény 6. hetében mutatkozott be a Seahawksban, azóta ez volt a 43. touchdownja. Rajta kívül csak Adrian Peterson szerzett ennyit a futók közül ez időszak alatt.

Lynch nem teketóriázott: 3 yardos TD-futással kezdte a záró negyedet. 29–10

3. NEGYED

Wilson passzokkal és futásaival gyorsan ziccerbe juttatta a Seahawkst, a 3. negyed végén 3 yardra volt a bajnok a célterülettől.

Az első játéknál ismét Bulaga helyén tört be a védő, ezúttal Michael Bennett, aki kiütötte Rodgers kezéből a labdát, és safetyt ért el. Derek Sherrod, Bulaga helyettese szedte össze a labdát. 22–10 Megvan a Packers gyenge pontja, a Seattle kézben tartja a meccset.

A túloldalon Harvin fut, nem is akárhogy: 16 yardot halad előre, három futással 38 yardot tett meg. Ez majdnem 13-as átlag. Így sem jut messzire a hazai csapat, punt a vége, a Green Bay a saját tízeséről jöhet.

Aaron Rodgers a bajnoki címvédő védelme ellen kezdte a szezont – nem jött ki jól a meccsből
Aaron Rodgers a bajnoki címvédő védelme ellen kezdte a szezont – nem jött ki jól a meccsből

Újabb Packers-támadás. Lacy eddig futásonként 2.8 yardot tett meg 11 kísérletből (31 yard), Lync 8.2-t 10-ből (87 yard). Rodgers 23 yardos passza Cobb felé harmadik kísérletnél megmentette az akciót. Ám nem sokáig tartott a támadás, 4. és ötnél nekiment a Packers, és a sérült Bulaga helyén betörő Cliff Avril sackjével a Seahawks a saját 45 yardos vonalán megszerezte a labdát. Romokban a Packers.

Nem sikerült bejutni az end zone-ba (Lynch meg sem kapta a labdát), 20 yardos Hauschka-mezőnygóllal 20–10.

Byron Maxwell lehalászta Rodgers passzát, a Seattle a Packers célterületéhez közelről kezdheti meg újabb támadását.

A Seattle-é az első támadás, Lynch ott folytatja, ahol abbahagyta. Az akció azonban hamar elakadt, Sam Shields állította meg Doug Baldwint.

A Green Bay elveszítette a támadófalból Bryan Bulagát, aki nélkül nehezebb lesz megvédeni Rodgerst.

NFL-beharangozó, az Amerikai főcsoport 16 csapata – ide kattintva elolvashatja!

A Nemzeti főcsoport csapataival foglalkozó írásunkat ide kattintva olvashatják el!

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014-es idénye előtti uborkaszezon során történik, egy helyen!

2. NEGYED

Malcolm Smith, a Super Bowl legértékesebb játékosa az első félidőben két játékot töltött a pályán – februári remeklése ellenére sem meghatározó tagja a bajnok védelmének.

Az első félidőben Wilson 121 passzolt yardig és egy TD-ig jutott, Rodgers 86 yardnál tart. A Packers két interceptionhöz is közel járt, egy punot követően viszont labdát szerzett, ebből van TD-je. A Seattle erősebbnek tűnik, Richard Sherman felé egyetlen labda sem érkezett Rodgers kezéből – kikapcsolták a liga legjobb cornerbackjét.

A Green Bay akciója Rodgers szabálytalan dobásával ért véget – túljutott a labda kezdővonalán, a punt után tülekedés, de a labda a Seahawksé. Bő egy perce maradt Wilsonnak és társainak a félidőből. Clinton-Dix majdnem ellopott egy hosszú passzt, a Seahawks a felezővonal közeléig jutott, nagyszünet.

Lynch eddig: 7 futás, 59 yard, touchdown. Harvin: 22 futott, 48 elkapott, 31 visszahordott yard.

Harvin ezer fokon ég, 13 futott és 48 elkapott yardjához 31 visszahordottat tett hozzá. Zach Miller szenzációs elkapásával folytatódott az akció, a tight end eddig remek, Clay Matthewst blokkolja, meghiúsított egy interceptiont is. Aztán jött Marshawn Lynch és Harvin újabb futása, és a bajnok egykettőre vendége tízyardos vonalához ért. Lynch fejezte be 9 yardról, a Packers védelme ebben a támadásban átjáróházzá vált (5 játék, 70 yard Harvin 31 yardos visszahordása után). 17–10

A Packers támad, Rodgers és a Seattle védelme közötti csata Bobby Wagner súlyos, 44 yardos büntetésével folytatódik, a linebacker az elkapásra készülő Randall Cobbot lökte fel. A Green Bay közel került a célterülethez, de nem tudta befejezni az akciót, Crosby 23 yardos mezőnygóljával 10–10.

Hogy ki az a Ricardo Lockette? A Seattle régi játékosa, tavaly 8 meccsen 5 elkapása volt, előtte 2011-ben játszott, eddigi egyetlen TD-je az akkori szezon utolsó játékhetében született.

Harvin továbbra is aktív, szép elkapása után 33 yardra került a Seattle a célterülettől, ezt Wilson Ricardo Lockette-nek adott passzával és az elkapó remek befejezésével hidalta át a címvédő, amely ismét vezet. 10–7

Percy Harvin jól kezdett, és ami még fontos: teljesen egészséges!
Percy Harvin jól kezdett, és ami még fontos: teljesen egészséges!

1. NEGYED

A Seattle az előző alapszakaszban összesen négy futott TD-t engedélyezett ellenfeleinek, az idén máris megvan az első.

Rodgers keze beindult, 2 yardról folytathatja a támadást a Packers.Egy időkérés után John Kuhn futott be a célterületre – pontosabban esett el az előtte tornyosuló emberkupacon és nyújtotta be a labdát a vonalon túlra. A jutalompont Mason Crosbyé. 3–7

A Packers második támadása során volt egy 11 yardos passz Jordy Nelsonnak, de aztán újra megbénult a támadóegység. A puntnál a meglepetésre visszahordónak kiválasztott Earl Thomas elejtette a labdát, Ha Ha Clinton-Dix szerezte meg, a Seahawks térfelének közepén folytathatja a támadást a Green Bay.

A Seattle végül mezőnygólig jutott, Steven Hauschka 35 yardról szerezte az idény első pontjait. 3–0 Wilson első öt passzából négy sikeres volt. Harvin 8 elkapott, 23 futott yardnál tart.

A Green Bay Julius Peppersszel megerősített védelme megállította a Seahawkst, így a bajnok első támadása is punttal ért volna véget, ha nincs szabálytalanság. Ha Ha Clinton-Dix, a Packers újonc cornerbackje is bemutatkozott egy sackkel!

Russell Wilson az első két szezonjában 28 mérkőzést nyert meg, erre egyetlen irányító sem volt képes rajta kívül az NFL-ben. Első célpontja Percy Harvin, aki egészségesnek tűnik végre az idén a sok hányattatása után.

A Green Bay támad elsőként. Aaron Rodgers az elején átadja a lehetőséget Eddie Lacy futónak, akitől sokat várnak a szakértők ebben a szezonban. Lacy 21 yardig jutott, volt egy 15 yardos kísérlete is, de a támadás ezt követően elakadt, punt után jöhet a Seattle. Rodgers mínusz két passzolt yardnál tart eddig.

BELEKÓSTOLNA AZ AMERIKAI FUTBALL VILÁGÁBA, DE EGYELŐRE ÖNNEK KÍNAI A JÁTÉK? SEMMI GOND! A SPORT TELEVÍZIÓ SZABÁLYMAGYARÁZATÁVAL ÖN IS FELKÉSZÜLHET AZ IDÉNYRE!

ELŐZMÉNYEK

A Green Bay a 2012-es, Fail Maryvel záruló mérkőzésen elszenvedett vereségéért vágna vissza a Seahawksnak – persze amellett, hogy megmutatná, jobb, mint a bajnok.

A pénzfeldobást a Seattle nyerte meg, a himnuszt Ariana Grande énekelte.

A Seattle bajnoki transzparensének leleplezésével kezdődött a kora este a Seahawks otthonában. A szurkolókra utaló hatalmas 12-es szám természetesen ugyanúgy központi szerepet kap, mint eddig.

7 hónap, 30 hét, 214 nap, 5 137 óra, 308 278 perc, 18 496 680 másodperc után, ahogy Amerikában mondanák: Back to football!

NFL 2014–2015, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2014. 09. 05. 2.30 Seattle Seahawks–Green Bay Packers
36–16
2014. 09. 07. 19.00 Atlanta Falcons–New Orleans Saints
2014. 09. 07. 19.00 Chicago Bears–Buffalo Bills
2014. 09. 07. 19.00 Kansas City Chiefs–Tennessee Titans
2014. 09. 07. 19.00 St. Louis Rams–Minnesota Vikings
2014. 09. 07. 19.00 Miami Dolphins–New England Patriots (Tv: C8, 20.00-tól)
2014. 09. 07. 19.00 New York Jets–Oakland Raiders
2014. 09. 07. 19.00 Philadelphia Eagles–Jacksonville Jaguars
2014. 09. 07. 19.00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2014. 09. 07. 19.00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
2014. 09. 07. 19.00 Houston Texans–Washington Redskins
2014. 09. 07. 22.25 Dallas Cowboys–San Francisco 49ers (Tv: Sport2, 22.45-től)
2014. 09. 07. 22.25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
2014. 09. 08. 2.30 Denver Broncos–Indianapolis Colts (Tv: Sport2)
2014. 09. 09. 1.10 Detroit Lions–New York Giants (Tv: Sport2)
2014. 09. 09. 4.20 Arizona Cardinals–San Diego Chargers (Tv: Sport2)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik