Eli Manningék Pats elleni csodája csak a 2.: az öt legjobb Super Bowl - videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.29. 18:30
null
David Tyree emlékezetes elkapása 2008-ban (Fotó: Reuters)
Az NFL történetében eddig 48 Super Bowlt rendeztek meg. A liga hivatalos honlapja, az nfl.com szakértője, Elliot Harrison rangsorolta az eddigi döntőket. Ebből adjuk közre az öt legjobbat.

Super Bowl-felvezetőnket ide kattintva követheti nyomon!

5. San Francisco 49ers–Cincinnati Bengals 20–16 (1989)

A Dallas legendás játékosmegfigyelője, Gil Brandt szerint ez a meccs egyike a legjobb NFL-meccseknek. A Bengals 16–13-ra vezetett a negyedik negyedben, amikor a 49ers vezethetett még egy utolsó támadást. Három perc és 10 másodperc volt ekkor hátra, Joe Montanáék a saját nyolcyardos vonalukról indulhattak meg előre.

Ennyi idő is elég volt, hogy megtegyenek 92 yardot. Sőt Joe Montana győzelmet jelentő TD-passza 34 másodperccel a vége előtt született. Ezzel együtt nem Montana lett az MVP, hanem egy másik legenda, az elkapó, Jerry Rice, aki ezen a találkozón 11 labdát kapott el (egyből TD lett). Super Bowl-csúcsot jelentő 215 yardért.

Stanford Jennigs (Bengals) kezdőrúgás utáni visszahordott TD-ja a 3. negyedben


Összefoglaló

4. New York Giants–Buffalo Bills 20–19 (1991)
Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

Izgalmak tekintetében mindenképpen a legjobb Super Bowlok közé tartozik a Giants és a Bills 1991-es összecsapása. Fordulatos mérkőzést vívtak az első pillanattól fogva, negyedről negyedre változott a vezetés.

Végül a negyedik negyedben Matt Bahr mezőnygóljával a Giants 20–19-es előnyhöz jutott, ám a Billsnek még volt egy támadása. Nyolc másodperccel a vége előtt Scott Norwood 47 yardról mezőnygólra rúghatott. A labda messze elkerülte a kaput a jobb oldalánál. Így a Giants nyerte meg a döntőt. A Bills pedig elbukta az első Super Bowlját, hogy a következő három évben még három vesztes finálé következzen...

Norwood kihagyott mezőnygólja (a rúgás 4:10-nél)


A teljes meccsért kattintson ide!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 49. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

3. New York Jets–Baltimore Colts 16–7 (1969)

Ez volt az első olyan döntő, amelyet hivatalosan is Super Bowlnak neveztek el. A magyar származású Joe Namath vezette Jets győzelmét sokan az amerikai sporttörténelem egyik legnagyobb meglepetéseként tartják számon.

A többség szerint akkoriban az AFL-csapatokat (American Football League) nem képviselték olyan tehetséges játékosok, mint az NFL-együtteseket (National Football League), ezért előre lefutott összecsapást emlegettek. Ám egy Super Bowlon bármi megtörténhet...


– Kétoldalas infografikán minden, amit tudni érdekes. 
– Mit vár Meskó Zoltán a Patriotstól? 
– Számok, sztorik, érdekességek
– Kétoldalas infografikán minden, amit tudni érdekes. – Mit vár Meskó Zoltán a Patriotstól? – Számok, sztorik, érdekességek

2. New York Giants–New England Patriots 17–14 (2008)

Aki látta, biztosan nem felejti el. Az NFL 1972–1973-as szezonjában a Miami Dolphins mind a 14 mérkőzését megnyerte, azóta egyik csapat sem tudta győzelemmel zárni minden összecsapását ugyanabban az évadban.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azóta több meccset játszanak az alapszakaszban, így még nehezebb tökéletes szezont produkálni. Ezért is nyűgözött le mindenkit, hogy a 2007–2008-es idényben a New England Patriots mind a 18 összecsapását megnyerte a döntőig, már „csak" a Super Bowlt kellett győzelemmel befejeznie.

A New York Giants elleni fináléban Tom Bradyéknek állt a zászló, ám hiába vezettek 14–10-re, a Giantsnek még volt egy drive-ja. Meglehetősen szerencsés játékokkal a Giants egészen közel került az ellenfél célterületéhez, de már az utolsó percben.

Egyértelművé vált, hogy ha nem szereznek touchdownt, akkor elveszítik a csatát, és a Patriotsnak meglesz a tökéletes szezonja. De nem jött össze! Eli Manning nagyot passzolt a célterületen belül egyedül hagyott Plaxico Burressnek: touchdown!

Az utolsó drive kulcsjelenetei:

Asante Samuel kezéből éppen kiperdült a labda. Ha megfogja, a Patriotsé a meccs


David Tyree szerencsés elkapása


A mindent eldöntő TD-passz

1. Pittsburgh Steelers–Dallas Cowboys 35–31 (1979)

Úgy tartja a mondás, hogy a legnagyobbak sohasem veszítenek, csak kifutnak az időből. Ez történt a Dallas irányítójával, Roger Staubachhal, aki óriási hajrát produkált. Szűk hét perccel a vége előtt 35–17-re vezetett a Pittsburgh, de Staubach két touchdownpasszt adott, de a fordításra már nem maradt idő.

Amúgy a döntő sziporkázott különleges jelenetekben. A sportág történetének egyik leghíresebb elejtett labdája is ehhez a találkozóhoz köthető. A harmadik negyed hajrájában, a Steelers 21–14-es vezetésénél Jackie Smith teljesen egyedül állt a Pittsburgh célterületén, Staubach pedig tökéletesen oda is dobta a labdát. Smith azonban elejtette. Így egyenlítés helyett be kellett érniük egy mezőnygóllal.

A már említett Gil Brandt így emlékezett erre: „A tizenharmadik Super Bowl nálam a legemlékezetesebb. Két nagyszerű csapat játszott egymással. Elkövettünk néhány hibát. Habár veszítettünk, azt mondom, ez volt a legjobb mérkőzés a Super Bowlok történetében."

Smith elejtett labdája


Összefoglaló
NFL 2014, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2015.01.03–04.)
AFC
Pittsburgh Steelers (3.)–Baltimore Ravens (6.) 17–30
Indianapolis Colts (4.)–Cincinnati Bengals (5.) 26–10
NFC
Dallas Cowboys (3.)–Detroit Lions (6.) 24–20
Carolina Panthers (4.)–Arizona Cardinals (5.) 27–16
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2015.01.10–11.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (6.) 35–31
Denver Broncos (2.)–Indianapolis Colts (4.) 13–24
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Carolina Panthers (4.) 31–17
Green Bay Packers (2.)–Dallas Cowboys (3.) 26–21
KONFERENCIADÖNTŐK (2015.01.18–19.)
AFC
New England Patriots (1.)–Indianapolis Colts (4.) 45–7
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Green Bay Packers (2.) 28–22 – h. u.
SUPER BOWL XLIX (2015.02.02.)
Seattle Seahawks (1.)–New England Patriots (1.)* 0.30
*University of Phoenix Stadium (Glendale, Arizona)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik